???global.info.a_carregar???
Joaquina Teresa Gaudêncio Dias. Concluiu o(a) Doutoramento em Bioquímica em 2001 pelo(a) Universidade do Porto e Licenciatura em Biologia em 1993 pelo(a) Universidade Comenius. É Professor Adjunto no(a) Instituto Politécnico de Bragança. Publicou 16 artigos em revistas especializadas. Possui 4 capítulo(s) de livros. Participa e/ou participou como Investigador em 4 projeto(s) e Investigador responsável em 1 projeto(s). No seu currículo Ciência Vitae os termos mais frequentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: epifluorescent microscopy; prevalência; physiology; Recombinant E. coli fermentations; Epidemiologia; Giardia lamblia; Entamoeba coli; image analysis; Microorganisms; Bee pollen; Physico-chemically analysis; Botanical origin; Lipid indexes; Ochratoxigenic fungi; Ecophysiology; Food safety; Fermentation; Meat products; Antioxidants; Lipid profile; Nutritional characteristics; Storage conditions; Micotoxinas; Biocontrolo; Segurança alimentar; Mycotoxins; Biocontrol; Conservation methods; Storage methods; Microbiologycal analysis; Physico-chemical analysis; E-tongue; Bacteria; Pollen; Frozen vs. Dried; Lipid Indexes; Dry sausage; Biogenic amines; Pork meat products; Probiotic; Methacrylic Acid; Central Composite Rotatable Design; Chouriço; Food additives; Listeria monocytognes; Starter culture; Dry-feremented sausages; Dry-fermented sausage; Enterobacteriaceae; Staphylococcus aureus; Listeria monocytogenes; Longitudinal models; Copolímero do ácido metacrílico; Bactérias ácido-lácticas; Atomização; Alimento funcional; Produto cárneo; Domínio/Área Científica::Ciências Agrárias::Biotecnologia Agrária e Alimentar; pH; Water activity; Ácido metaclílico; AcrycoatS100®; Metacrilatodemetila; Penicillium nordicum; Ecophysiological factors; Fermented sausages; Dietary sugars; Fructooligossacharides; HPLC-RI method; Yield fermentation process; In-house validation; Chorizo; Dry-cured; Lactic acid bacteria; Survey; Aspergillus westerdijkiae; HPLC-FLD; Yeast; Mead; Sweetness; Ethanol content; Fermentations; Sensory analysis; Fermentation products; Optimization; Response Surface Methodology; Hidromel; Imobilização das leveduras; Reutilização das células; .
Identification

Personal identification

Full name
Joaquina Teresa Gaudêncio Dias

Citation names

  • Dias, Teresa

Author identifiers

Ciência ID
9F11-B2F9-1E42

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1)
English Beginner (A1) Advanced (C1) Intermediate (B1) Advanced (C1)
French Beginner (A1) Intermediate (B1) Intermediate (B1) Intermediate (B1)
Spanish; Castilian Advanced (C1) Advanced (C1) Beginner (A1) Advanced (C1)
Slovak Intermediate (B1) Advanced (C1) Intermediate (B1) Advanced (C1)
Education
Degree Classification
1995 - 2001
Concluded
Bioquímica (Doutoramento)
Universidade do Porto, Portugal
"Caracterização bioquímica e molecular de leveduras de interesse industrial: estudo da proteína Bgl2 de Saccharomyces cerevisiae" (THESIS/DISSERTATION)
por unamidade
1988 - 1993
Concluded
Biologia (Licenciatura)
Universidade Comenius, Slovakia
17
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2010/05 - Current Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2003/11 - 2006/11 Assistant (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
1999/11 - 2003/11 Assistant (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2016 - 2019/12/01 Conselho pedagógico Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2006/11 - 2010/05 Outra Situação (Docente-Ens. Sup. Politécnico) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2015 - 2017 New products derived from sausage
020570056343
Researcher
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Concluded
2014 - 2017 Valuation sub beekeeping products - Production of mead and honey vinegar
020557054811
Researcher
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Concluded
2013/07/01 - 2015/06/01 Avaliação integral de estratégias de intervenção baseadas em risco para melhorar a segurança microbiana dos enchidos tradicionais portugueses
PTDC/AGR-TEC/3107/2012
Principal investigator
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Concluded
2011 - 2015 MBP - Development of new apiculture products in biological production mode (BPM)
PA 24073-Proder
Researcher
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Concluded
2007 - 2010 Optimização das Condições de Produção de Hidromel
PTDC - Projectos em todos os domínios científicos
Researcher
Concluded
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Teixeira, A.; Rodrigues, Sandra; Dias, Teresa; Estevinho, Leticia M.. "Sheep and goat fermented meat products - health aspects". CRC Press, 2016.
  2. Pascoal, Ananias; Feás, Xesus; Dias, Teresa; Dias, Luís G.; Estevinho, Leticia M.. "The Role of Honey and Propolis in the Treatment of Infected Wounds". In Microbiology for Surgical Infections, 221-234. Elsevier, 2014.
    10.1016/b978-0-12-411629-0.00013-1
  3. Dias, Joaquina Teresa Gaudêncio. "Mead production: tradition versus modernity". In Advance in Food and Nutrition Research. Elsevier, 2011.
    Published
  4. Dias, Joaquina Teresa Gaudêncio. "Mercury Methylation Versus Demethylation: Main Processes Involved". In Methylmercury: formation, sources and health effects. Nova Science Publishers, 2011.
    Published
Conference paper
  1. Teixeira, Guilherme Gobbi; Katel, Anna; Veloso, Ana C.A.; Dias, L.G.; Dias, Teresa; Peres, António M.. "Discrimination of three bacteria species using a potentiometric electronic tongue". 2019.
  2. Teixeira, Guilherme Gobbi; Katel, Anna; Veloso, Ana C. A.; Dias, L. G.; Dias, Teresa; Peres, António M.. "Discrimination of three bacteria species using a potentiometric electronic tongue". 2019.
  3. Anjos, Ofélia; Paula, Vanessa B.; Dias, Teresa; Estevinho, Leticia M.. "Comparison of the quality of bee pollen stored frozen and dried". 2019.
  4. Anjos, Ofélia; Paula, Vanessa; Dias, Teresa; Estevinho, Leticia M.. "Comparison of the quality of bee pollen stored frozen and dried". 2019.
  5. Teixeira, Guilherme Gobbi; Katel, Anna; Veloso, Ana C.A.; Dias, L.G.; Dias, Teresa; Peres, António M.. "Discrimination of three bacteria species using a potentiometric electronic tongue". 2019.
  6. Anjos, Ofélia; Maria, G. Campos; Dias, Teresa; Estevinho, Leticia M.. "Variation of lipids indexes in pollen with its botanical origin". 2017.
    10.1055/s-0037-1608202
  7. Anjos, Ofélia; Maria, G. Campos; Dias, Teresa; Estevinho, Leticia M.. "Variation of lipids indexes in pollen with its botanical origin". 2017.
    10.1055/s-0037-1608202
  8. Lama, Aelina; Silvério, Sara; Veloso, Ana C.A.; Rodrigues, Lígia R.; Dias, Teresa; Peres, António M.. "Monitoring fructooligossacharides production using Aspergillus aculeatus by HPLC ELSD". 2017.
  9. Meftah, Sana; Abid, Salwa; Dias, Teresa; Rodrigues, Paula. "Efeito de uma cultura starter e de leveduras nativas na produção de Ocratoxina A por Penicillium nordicum em produtos cárneos". 2017.
  10. Panov, Dimitriy; Dias, L.G.; Pereira, Ana Paula; Lopes-da-Silva, M.F.; Peres, António M.; Estevinho, Leticia M.; Dias, Teresa. "The effects of starter culture on the biogenic amine accumulation in traditional Portuguese dry sausages". 2017.
  11. Lama, Aelina; Silvério, Sara; Veloso, Ana C.A.; Rodrigues, Lígia R.; Dias, Teresa; Peres, António M.. "Monitoring fructooligossacharides production using Aspergillus aculeatus by HPLC-ELSD". 2017.
  12. Panov, Dmitriy; Dias, L.G.; Pereira, Ana Paula; Lopes-da-Silva, M.F.; Peres, António M.; Estevinho, Leticia M.; Dias, Teresa. "The effects of starter culture on the biogenic amine accumulation in traditional Portuguese dry-sausages". 2017.
  13. Vasconcelos, Lia Inês Machado; Silva-Buzanello, R.A.; Kalschne, D.L.; Dias, Teresa; Canan, Cristiane; Corso, M.P.. "Encapsulation efficiency of Lactobacillus plantarum microencapsulado in Acrycoat S100". 2016.
  14. Meftah, Sana; Abid, Salwa; Dias, Teresa; Rodrigues, Paula. "Efeito de uma cultura starter e de leveduras nativas na produção de Ocratoxina A por Penicillium nordicum em produtos cárneos". 2016.
  15. Lama, Aelina; Dias, Teresa; Peres, António M.. "Antioxidant and chealting activities of fermentation broths containing fructooligossacharides". 2016.
  16. Lama, Aelina; Dias, Teresa; Peres, António M.. "Antioxidant and chealting activities of fermentation broths containing fructooligossacharides". 2016.
  17. Cadavez, Vasco; Pereira, Ana Paula; Gonzales-Barron, Ursula; Dias, Teresa. "Influence of starter culture and ripening temperature on survival of L. monocytognes in traditional Portuguese dry-feremnted sausage". 2016.
  18. Vasconcelos, Lia Inês Machado; Silva-Buzanello, R.A.; Kalschne, D.L.; Biasuz, I.; Dias, Teresa; Canan, Cristiane; Corso, M.P.. "Morfologia de microcápsulas de Lactobacillus plantarum". 2016.
  19. Meftah, Sana; Abid, Salwa; Dias, Teresa; Rodrigues, Paula. "Effect of commercial starter cultures and native yeasts on Ochratoxin A production in meat products". 2016.
  20. Pires, Preciosa; Araújo, José Pedro Pinto; Barros, M.; Fernandes, E.; Cerqueira, Joaquim; Cadavez, Vasco; Gonzales-Barron, Ursula; Dias, Teresa. "Composición de los aditivos en embutido fermentado portugués (chouriço) despues del secado". 2015.
  21. Pereira, Ana Paula; Cadavez, Vasco; Gonzales-Barron, Ursula; Dias, Teresa. "Influence of starter culture and ripening temperature on the survival of L. monocytogenes in traditional Portuguese dry-fermented sausages". 2015.
  22. Pires, Preciosa; Araújo, J.P.; Barros, M.; Fernandes, E.; Cerqueira, Joaquim; Cadavez, Vasco; Gonzales-Barron, Ursula; Dias, Teresa. "Composición de los aditivos en embutido fermentado portugués (chouriço) después del secado". 2015.
  23. Cadavez, Vasco; Pereira, Ana Paula; Gomes, Aline; Lopes-da-Silva, M.F.; Estevinho, Leticia M.; Gonzales-Barron, Ursula; Dias, Teresa. "Contaminación por Staphylococcus aureus en el procesamiento de un embutido fermentado português [linguiça]". 2015.
  24. Fonseca, Ângela Rafaela Pereira da; Estevinho, Leticia M.; Pereira, Ana Paula; Dias, Teresa. "Reutilização de células imobilizadas na produção de hidromel". 2013.
  25. Feás, Xesús; Seijas, Julio; Vázquez-Tato, Maria Pilar; Dias, Teresa; Estevinho, Leticia M.. "Evaluation of the effect of hidrogen peroxide (H2O2) in the antimicrobial activity of honey". 2012.
Journal article
  1. Meftah, Sana; Abid, Salwa; Dias, Teresa; Rodrigues, Paula. "Mechanisms underlying the effect of commercial starter cultures and a native yeast on ochratoxin A production in meat products". (2020): http://hdl.handle.net/10198/9056.
    10.1016/j.lwt.2019.108611
  2. Estevinho, Leticia M.; Dias, Teresa; Anjos, Ofélia. "Influence of the storage conditions (Frozen vs. Dried) in health-related lipid indexes and antioxidants of bee pollen". (2019): http://hdl.handle.net/10198/17844.
    10.1002/ejlt.201800393
  3. Meftah, Sana; Abid, Salwa; Dias, Teresa; Rodrigues, Paula. "Effect of dry-sausage starter culture and endogenous yeasts on Aspergillus westerdijkiae and Penicillium nordicum growth and OTA production". (2018): http://hdl.handle.net/10198/15053.
    10.1016/j.lwt.2017.08.090
  4. Estevinho, Letícia M.; Dias, Teresa; Anjos, O.. "Influence of the storage conditions (frozen vs dried) in health-related lipid indexes and antioxidants of bee pollen". (2018): http://hdl.handle.net/10400.11/6454.
    10.1002/ejlt.201800393
  5. Anjos, Ofélia; Santos, António J A; Dias, Teresa; Estevinho, Letícia M. "Application of FTIR-ATR spectroscopy on the bee pollen characterization". Journal of Apicultural Research 56 3 (2017): 210-218. http://dx.doi.org/10.1080/00218839.2017.1289657.
    10.1080/00218839.2017.1289657
  6. Cadavez, Vasco; Gonzales-Barron, Ursula; Pires, P.; Fernandes, E.; Pereira, Ana Paula; Gomes, Aline; Araújo, J.P.; et al. "An assessment of the processing and physicochemical factors contributing to the microbial contamination of salpicão, a naturally-fermented Portuguese sausage". (2016): http://hdl.handle.net/10198/13738.
    10.1016/j.lwt.2016.04.038
  7. Gonzales-Barron, Ursula; Cadavez, Vasco; Pereira, Ana Paula; Gomes, Aline; Araújo, J.P.; Saavedra, M.J.; Estevinho, Leticia M.; et al. "Relating physicochemical and microbiological safety indicators during processing of linguiça, a Portuguese traditional dry-fermented sausage". (2015): http://hdl.handle.net/10198/16099.
    10.1016/j.foodres.2015.11.007
  8. Gomes, Teresa; Dias, Teresa; Cadavez, Vasco; Andrade, João Verdial; Morais, Jorge Sá; Ramalhosa, Elsa; Estevinho, Leticia M.. "Influence of sweetness and ethanol content on mead acceptability". (2015): http://hdl.handle.net/10198/14168.
    10.1515/pjfns-2015-0006
  9. Ferreira, Vânia; Barbosa, Joana; Silva, Joana; Vendeiro, Sandra; Mota, Ana; Silva, Fátima; João Monteiro, Maria; et al. "Microbiological and physicochemical aspects of “salpicão”, a traditional dry sausage produced in the northeast of Portugal". Journal of International Scientific Publications 3 (2015): http://hdl.handle.net/10198/12925.
    Published
  10. Correia, Daniela M.; Dias, L.G.; Veloso, Ana C.A.; Dias, Teresa; Rocha, Isabel; Rodrigues, Lígia R.; Peres, António M.. "Dietary sugars analysis: quantification of fructooligossacharides during fermentation by HPLC-RI method". (2014): http://hdl.handle.net/10198/11823.
    http://dx.doi.org/10.3389/fnut.2014.00011
  11. Gomes, Teresa; Barradas, Carla; Dias, Teresa; Andrade, João Verdial; Morais, Jorge Sá; Ramalhosa, Elsa; Estevinho, Leticia M.. "Optimization of mead production using response surface methodology". (2013): http://hdl.handle.net/10198/8717.
    http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2013.06.034
  12. Moreira, Leandro L.; Dias, Teresa; Dias, Luís G.; Rogão, Mónica; Da Silva, José P.; Estevinho, Letícia M.. "Propolis influence on erythrocyte membrane disorder (hereditary spherocytosis): A first approach". Food and Chemical Toxicology 49 2 (2011): 520-526. http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2010.11.042.
    10.1016/j.fct.2010.11.042
  13. Dias, Joaquina Teresa Gaudêncio. "Mead production: comparison of different production scales: preliminary results". FoodSim'2010 (2010): http://hdl.handle.net/10198/3680.
    Published
  14. Pereira, Ana Paula; Dias, Teresa; Andrade, João; Ramalhosa, Elsa; Estevinho, Letícia M.. "Mead production: Selection and characterization assays of Saccharomyces cerevisiae strains". Food and Chemical Toxicology 47 8 (2009): 2057-2063. http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2009.05.028.
    10.1016/j.fct.2009.05.028
  15. Carneiro, Sonia; Amaral, Antonio; Veloso, Ana; Dias, Teresa; Peres, Antonio; Ferreira, Eugenio; Rocha, Isabel. "Assessment of Physiological Conditions in E. Coli Fermentations by". Biotechnology Progress 1 (2009): 882-891.
    Published
  16. Dias, Joaquina Teresa Gaudêncio; Eliseo Costa; Daniel Oliveira. "Pesquisa de Giardia lamblia em Humanos e bovinos na região de Bragança". Bioanálise 2 2 (2007): 67-69.
    Published
Thesis / Dissertation
  1. Dias, Joaquina Teresa Gaudêncio. "Functionalization of Spider silk using Enzymatic Sortase A coupling". Master, Instituto Politécnico de Bragança, 2017. http://hdl.handle.net/10198/14768.
  2. Dias, Joaquina Teresa Gaudêncio. "Screening of fungi with potential for producing fructooligosaccharides with enhanced bioactive activity". Degree, Instituto Politécnico de Bragança, 2017. http://hdl.handle.net/10198/14398.
  3. Vasconcelos, Lia Inês Machado. "Microencapsulação de Lactobacillus plantarum BG 112 com Acrycoat® S100 para aplicação como probiótico em salame". Master, 2017. http://hdl.handle.net/10198/14810.
  4. Meftah, Sana. "Effect of commercial starter cultures and native yeasts on ochratoxin a production by aspergillus westerdijkiae and penicillium nordicum in meat products". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10198/13143.
  5. Dias, Joaquina Teresa Gaudêncio. "Reutilização de células imobilizadas na produção de hidromel". Master, Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, 2013. http://hdl.handle.net/10198/9764.
  6. Dias, Joaquina Teresa Gaudêncio. "Análisis microbiológico para control cualitativo de carne ovina y caprina seca y salada". Master, Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, 2012. http://hdl.handle.net/10198/8729.
  7. Dias, Joaquina Teresa Gaudêncio. "Contributo para o estudo qualitativo de carnes secas salgadas de ovino e caprino: composição química e análise microbiológica". Master, Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, 2011. http://hdl.handle.net/10198/6804.
  8. Dias, Joaquina Teresa Gaudêncio. "Clonagem e análise da expressão homóloga e heterólga da endo-1,3-beta-D-glucanase de Phytophora cinnamomi". Master, Instituto Politécnico de Bragança, 2011.
  9. Dias, Joaquina Teresa Gaudêncio. "Selecção e Caracterização de Leveduras para a produção de hidromel". Master, Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, 2009.