???global.info.a_carregar???
Joana Sampaio graduated in Nutrition and Food Sciences from Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto (FCNAUP) in 2015, during which she collaborated in the writing of scientific material produced in the frame of her academic internship. In that same year, she was invited to join the Public Health initiative - PRONUTRISENIOR project, funded by the EEA Grants (EEA-ISP/000081NU5), in which she remained until 2016. She obtained a Master's degree in Public Health by the Faculty of Medicine, University of Porto (FMUP), in 2019, with the thesis “Exposure to abuse and food insecurity among older adults in Porto". During 2018-2019, she was a Researcher at Public Health Institute, University of Porto (ISPUP), in the scope of the HARMED Project (PTDC/IVC-SOC/6782/2014; POCI-01-0145-FEDER-016670). Currently is a PhD student in Physical Activity and Health and Researcher at the Research Center of Physical Activity, Health and Leisure (CIAFEL) and Faculty of Sport, University of Porto (FADEUP), with an individual grant by the Foundation for Science and Technology (SFRH/BD/146241/2019). Her PhD project is framed in FCNAUP's project "MED-E: Multidimensional health impact of an Exercise and Diet intervention in Elderly", in which she is collaborating. She also collaborates with FADEUP and FCNAUP in the scope of the Body and Brain project (PTDC/SAU-DES/31808/2017; POCI-01-0145-FEDER-031808). Co-supervised a degree thesis at FCNAUP, has one published article in a national journal and oral communications and presentations. The current research interests focus on geriatric nutrition, as well as the biological, social, and economic determinants of aging, working in the areas of Medical and Health Sciences, with an emphasis on Geriatric Nutrition, Community Nutrition, Public Health, and Epidemiology.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Joana Cristina dos Reis Cavalheiro Sampaio

Nomes de citação

  • Sampaio, J.
  • Sampaio, Joana

Identificadores de autor

Ciência ID
1010-1E48-4803
ORCID iD
0000-0003-3998-6500

Endereços de correio eletrónico

  • joana-sampaio@live.com.pt (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Epidemiologia
  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Saúde Pública e Saúde Ambiental

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Espanhol; Castelhano Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Formação
Grau Classificação
2019/09/30 - 2023/07/15
Em curso
Physical Activity and Health (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Desporto, Portugal
"BioMeDE: Biomarker and Metabolomic profile of community-dwelling older adults submitted to Diet and Exercise interventions" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2016/10 - 2019/01/24
Concluído
Public Health (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
"Exposure to abuse and food insecurity among older adults in Porto" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17 values (dissertation 18 values)
2017/01 - 2017/03
Concluído
Sports Nutrition Specialist (Outros)
WellX ProSchool e NutriScience, Portugal
11
2016 - 2016/05/12
Concluído
Pedagogical Skills Course (Outros)
Ciência e Letras – Formação Especializada, Lda., Portugal
4 - Relevante
2016/04 - 2016/04
Concluído
Food Allergy Course (Outros)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
19 values
2016/02/20 - 2016/02/20
Concluído
Professional Update Course in Nutrition, Sports and Physical Activity (Outros)
Associação Portuguesa dos Nutricionistas, Portugal
2011/09 - 2015/10/02
Concluído
Nutrition and Food Sciences (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"The importance of feeding in Cerebral Palsy" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15 values (internship 18 values)
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021/02/26 - Atual Investigador (Investigação) Universidade do Porto Laboratory for Integrative and Translational Research in Population Health, Portugal
2021/01/01 - Atual Investigador (Investigação) Universidade do Porto Instituto de Saúde Pública, Portugal
2021/01/01 - Atual Investigador (Investigação) Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2020/01/01 - Atual Investigador (Investigação) Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Universidade do Porto Centro de Investigação em Actividade Física Saúde e Lazer, Portugal
(...)
2019/05/01 - Atual Investigador (Investigação) Universidade do Porto Centro de Investigação em Actividade Física Saúde e Lazer, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Desporto, Portugal
2019/05/01 - 2022/03/01 Investigador (Investigação) Universidade do Porto Faculdade de Desporto, Portugal
2017/05/16 - 2018/11/16 Investigador Contratado (Investigação) Universidade do Porto Instituto de Saúde Pública, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
2015/09/01 - 2016/04/30 Investigador Contratado (Investigação) Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal

Cargos e Funções

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2016/09/05 - Atual Registered Nutritionist (3038N) Portuguese Nutrition Society (Ordem dos Nutricionistas), Portugal
2017/09/01 - 2019/01/31 Integrated member - Social Adversity and Health Inequalities Lab Universidade do Porto Instituto de Saúde Pública, Portugal
2014/01 - 2015/02 Team member in the Activities Department Associação Nacional de Estudantes de Nutrição, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2014/10/01 - 2015/07/31 Nutrition Intern Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
Centro de Reabilitação da Associação do Porto de Paralisia Cerebral, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2019/10/01 - Atual BioMeDE: Biomarker and Metabolomic profile of community-dwelling older adults submitted to Diet and Exercise interventions
SFRH/BD/146241/2019
Bolseiro de Doutoramento
Universidade do Porto Faculdade de Desporto, Portugal

Universidade do Porto Centro de Investigação em Actividade Física Saúde e Lazer, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2017/05/16 - 2018/11/16 HARMED - Socio-economic and health determinants of elder abuse
PTDC/IVC-SOC/6782/2014
POCI- 01-0145-FEDER-016670
Bolseiro de Investigação
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT

Fundo Europeu de Desenvolvimento Regional através do Portugal 2020 – Programa Operacional Competitividade e Internacionalização
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2015/09/01 - 2016/04/30 PRONUTRISENIOR - Capacidade de profissionais de saúde em nutrição na idade senior: uma abordagem holística
EEA-ISP/000081NU5
Investigador
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
EEA Grants
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2020/01/01 - Atual MED-E Project - Multidimensional health impact of an Exercise and Diet intervention in Elderly
NA
Bolseiro de Doutoramento
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
Em curso
2019/05/01 - 2022/03/01 "Body and Brain": effects of a multicomponent exercise intervention on physical and cognitive function of adults with dementia
PTDC/SAU-DES/31808/2017
POCI-01-0145-FEDER-031808
PTDC/SAU-DES/31808/2017
Bolseiro de Investigação
Universidade do Porto Faculdade de Desporto, Portugal
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Joana Sampaio; Joana Carvalho; Andreia Pizarro; Joana Pinto; André Moreira; Patrícia Padrão; Paula Guedes de Pinho; Pedro Moreira; Renata Barros. "Multidimensional Health Impact of Multicomponent Exercise and Sustainable Healthy Diet Interventions in the Elderly (MED-E): Study Protocol". Nutrients (2023): https://doi.org/10.3390/nu15030624.
    10.3390/nu15030624
  2. Cátia Queirós; Flávia Borges Machado; Duarte Barros; Joana Sampaio; Arnaldina Sampaio; Renata Barros; Pedro Moreira; et al. "Urinary Hydration Biomarkers and Water Sources in Older Adults with Neurocognitive Disorder". Nutrients (2023): https://doi.org/10.3390/nu15030548.
    10.3390/nu15030548
  3. Joana Sampaio; Ana Henriques; Elisabete Ramos; Isabel Dias; Alexandra Lopes; Sílvia Fraga. "Influence of Social Adversity on Perceived Health Status and Depressive Symptoms among Portuguese Older People". International Journal of Environmental Research and Public Health 19 11 (2022): 6355-6355. https://doi.org/10.3390/ijerph19116355.
    10.3390/ijerph19116355
  4. Sampaio, J.; Afonso, Cláudia; Campos, Maria Antónia. "A importância da alimentação em Paralisia Cerebral". Acta Portuguesa de Nutrição 3 (2015): 22-25. https://hdl.handle.net/10216/83049.
    Acesso aberto • Publicado
Tese / Dissertação
  1. Sampaio, Joana. "Exposure to abuse and food insecurity among older adults in Porto". Mestrado, Universidade do Porto Faculdade de Medicina, 2019. https://hdl.handle.net/10216/118833.
  2. Sampaio, Joana. "A importância da alimentação em Paralisia Cerebral". Licenciatura, Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, 2015.

Outros

Outra produção
  1. Alimentação e Nutrição em Paralisia Cerebral - Um Guia para Pais e Cuidadores. Collaboration in the body of the manual, which took into account the richest work experience in the field of Cerebral Palsy pediatric nutrition and sought to include information that would answer the questions frequently asked by parents and caregivers in clinical nutrition consultation.. 2016. Campos, Maria Antónia. https://www.researchgate.net/publication/297733593_Alimentacao_e_Nutricao_em_Paralisia_Cerebral_-_Um_Guia_para_Pais_e_Cuidadores.
  2. Guia para a gastrostomia endoscópica percutânea - o caso da paralisia cerebral. Collaboration in the editorial body of the e-book, created in order to clarify questions about the use of percutaneous endoscopic gastronomy, as well as its advantages and contraindications, also providing suggestions for nutritionally adequate meals.. 2015. Campos, Maria Antónia; Dias, Delphine. https://www.apn.org.pt/documentos/guias/Guia_para_a_gastrostomia_endoscopica_percutanea_APN_APPC.pdf.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2023 Multidimensional Health Impact of Multicomponent Exercise and Sustainable Healthy Diet Interventions in the Elderly (MED-E): Baseline Results XXII Congresso de Alimentação e Nutrição e III Congresso Internacional de Alimentação e Nutrição da Associação Portuguesa de Nutrição
(Portugal)
2019/02/14 Exposure to abuse and food insecurity among Portuguese older people IJUP'19 - 12º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2020/02/10 - 2021/02/05 Envelhecimento saudável: o papel da alimentação e nutrição
Coorientador de Ana Sofia Carvalho Marques Pinto
Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2016/09 - 2016/10 Organization of a congress with the purpose of disseminating the results of the PRONUTRISENIOR project, as well as sharing information focusing on the elderly population living in the community: health; food; nutritional status; styles and quality of life; accessibility and other interests for seniors. (2016/10/20 - 2016/10/21)
Congresso (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2015/05/19 - 2015/05/19 Speaker at the presentation entitled "Os Alimentos e o Stress", which was based on the association between physiological effects of the consumption of certain foods and the levels of anxiety and stress.
Outro
VIII Semana de Cardiopneumologia
Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal

Entrevista (jornal / revista)

Descrição da atividade Jornal / Forum
2019/02/12 A brief interview of the work to be presented at IJUP'19 - 12th Meeting of Young Researchers at the University of Porto and the future research perspectives. Diário de Notícias