
Curriculum Vitae
Miguel Duarte Ferro
Miguel Duarte Ferro. I have completed my Master's degree in Quality in Analytical Laboratories in 2013 from the University
of Algarve (Portugal), Central South University (China) and Universitat de Barcelona (Spain), and a Degree in Environmental
Engineering in 2009 from the Instituto Politécnico de Beja. At the moment I am a PhD student, from the University of Evora,
with a tesis entitled "Study of Portuguese extra virgin olive oils according to the producing agricultural method: A qualitative
and ecological approach". In complment to this, I have also devloped a great interest in the organoleptic analisis of virgin
olive oils, to which I was granted a full scholarship to participate in the "XX edición del Curso Internacional de Experto
en Cata de Aceites de Oliva Vírgenes", at the University of Jaén, 2023. During the year of 2024 I have been working together
with ACOS - Associação de Produtores do Sul and CEBAL to start and impelment a new laboratory for the organoleptic analisis
of virgin olive oils, establishing a new tasting panel in the region of Beja - Soth of Portugal, where I will act as panel
leader.
Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Miguel Duarte Ferro
Nomes de citação
- Ferro, Miguel D.
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 5312-CA64-C37E
Endereços de correio eletrónico
- miguel.ferro@cebal.pt (Profissional)
Domínios de atuação
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
- Ciências Agrárias - Agricultura, Silvicultura e Pescas - Horticultura
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Inglês | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | |
Espanhol; Castelhano | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador independente (B1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2023/09/26 - 2023/12/21
Concluído
|
XX edición del Curso Internacional de Experto en Cata de Aceites de Oliva Vírgenes (Pós-Graduação)
Universidad de Jaén, Espanha
|
|
2018/09/01 - 2022/09/01
Em curso
|
Ciências Agrárias e Ambientais (Doutoramento)
Universidade de Évora, Portugal
Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, Portugal "Study of Portuguese extra virgin olive oils according to the producing agricultural method: A qualitative and ecological
approach" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
|
2013
Concluído
|
Quality in Analytical Laboratories (Mestrado)
Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
Central South University, China Universitat de Barcelona Centres Científics i Tecnològics, Espanha "Chromatographic analysis and comparison of chemical composition of the samples between olive oils in Europe and some Chinese
oils" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
16 |
2009
Concluído
|
Environmental Engineering (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Beja, Portugal
"Produção de biodiesel a partir de óleo de colza" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
14 |
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2024/08/01 - Atual | Investigador (Investigação) | Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, Portugal |
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2023/06/01 - 2024/07/31 | OLEAdapt - A Climate-Smart Pest Management Strategy for Resilient and Sustainable Olive Growing | Universidade de Évora, Portugal |
Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, Portugal | ||
2019/01/01 - 2023/04/30 | PhD fellowship "Study of Portuguese extra virgin olive oils according to the producing agricultural method: A qualitative and ecological approach" | Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal |
Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, Portugal (...) |
||
2016/09/01 - 2018/12/31 | Research fellowship under the project "OLEAVALOR - Valorização das Variedades de Oliveira Portuguesas", to identify and quantify phenolic compounds present in olive oil from traditional cultivars. | Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, Portugal |
2015/02/02 - 2016/02/06 | Research Fellowship under the project MITTIC, “Modernización e Innovación tecnológica con base TIC en sectores estratégicos y tradicionales”, studying the presence of phenolic compounds in olive oils, | Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, Portugal |
2014/05/12 - 2015/01/30 | Research fellowship under the project “New Protection: NativE, Wild PRObiotics sTrain EffeCT In Olives in brine”, characterizing olives from “Azeiteira” cultivar treated with a specific traditional br | Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, Portugal |
2012/10/29 - 2013/06/28 | Research fellowship "Utilization of Cardoon and Rockrose for second generation bio-ethanol production" project, optimizing the diluted acid hydrolysis with cardoon and rockrose: scarificatio | Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, Portugal |
2010/02/01 - 2010/07/30 | Leonardo Da Vinci Fellowships within the subject "Determinação dos Principais Anti-oxidantes no Fruto e Folha de Tomate" | Università degli Studi di Pisa, Itália |
Produções
Publicações
Artigo em conferência |
|
Artigo em jornal |
|
Artigo em revista |
|
Capítulo de livro |
|
Livro |
|
Poster em conferência |
|
Resumo em conferência |
|
Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
|
---|---|---|
2024/10/24 | Agricultural practices as promoters of oleocanthal and oleacein availability in virgin olive oils from ‘Arbequina’, ‘Galega vulgar’ and ‘Cobrançosa’ cultivars | 10º Simpósio Nacional de Olivicultura
(Bragança, Portugal)
|
2021/12/09 | Study of Portuguese extra virgin olive oils according to the producing agricultural method: A qualitative and ecological approach | VI Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura |
2020/12/09 | Phenolic compounds as a defensive mechanism against olive fruit infestations: a case study of 'Galega vulgar' and 'Cobrançosa' cultivars | V Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura
MED – Instituto Mediterrâneo para o Ambiente, Agricultura e Desenvolvimento
|
2019/11/11 | Phenolic profile characterization of olive fruit along the ripening stages | IV Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura
Universidade de Évora (Évora, Portugal)
|
2019/06/07 | Study of Portuguese extra virgin olive oils according to the producing agricultural method: A qualitative and ecological approach | V Simpósio produção e transformação de alimentos em ambiente sustentável
Instituto Politécnico de Beja (Beja, Portugal)
|
2018/11 | Study of Portuguese extra virgin olive oils according to the producing agricultural method: A qualitative and ecological approach | V Encontro de Estudantes de Doutoramento em Ambiente e Agricultura
Universidade de Évora (Évora, Portugal)
|
2018/06/08 | Caracterização do perfil fenólico de azeites monovarientais de variedades de oliveira portuguesa | VIII Simpósio Nacional de Olivicultura
(Santarém, Portugal)
|
2014/09/10 | Bioethanol production from rockrose pretreated by steam explosion | 12nd international chemical and biological engineering conference
(Porto, Portugal)
|
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2020/08/15 - 2020/09/03 | Support for guidance in the final stage of the Technical Course in Laboratory Analysis
Coorientador
|
Instituto Politécnico de Beja, Portugal
|
Organização de evento
Nome do evento Tipo de evento (Tipo de participação) |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2023/05/30 - 2023/05/31 | Organization of the first scientific event "Applied Agro-Biotechnology International Meeting - New Approaches for a Qualitative
Valorization of the Olive Oil Sector". (2023/05/30 - 2023/05/31)
Congresso (Membro da Comissão Organizadora)
|
Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, Portugal Universidade de Évora Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais Mediterrânicas, Portugal |
Participação em evento
Descrição da atividade Tipo de evento |
Nome do evento Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2024/10/07 - 2024/10/07 | Obtaining specific knowledge of the ISO 17025 standard, especially with regard to the implementation of the COI method for
the organoleptic analysis of virgin olive oils.
Oficina (workshop)
|
Requisitos Gerais de Competência para Laboratórios NP EN/ISO/IEC 17025:2018 |
2024/06/19 - 2024/06/21 | Curso de Jefes de Panel de Catadores de Aceite de Oliva Virgen, en el Laboratorio Arbitral Agroalimentario de Madrid
Oficina (workshop)
|
Curso de Jefes de Panel de Catadores de Aceite de Oliva Virgen
Gobierno de España Ministerio de Agricultura Alimentación y Medio Ambiente, Espanha
|
2024/06/03 - 2024/06/03 | Ação de informação em "A Qualidade do Azeite"
Oficina (workshop)
|
A Qualidade do Azeite
Associação de Agricultores do Sul, Portugal
|
2023/06/28 - 2023/06/28 | Formação profissional de Qualidade do Azeite
Oficina (workshop)
|
Qualidade do Azeite
Associação de Agricultores do Sul, Portugal
|
2023/05/30 - 2023/05/31 | Panel communication: A new laboratory scale olive oil extraction method
Congresso
|
I Applied Agro-Biotechnology Meeting |
2023/05/24 - 2023/05/24 | Workshop: Curso de Iniciação à Prova de Azeite
Oficina (workshop)
|
|
2023/05/10 - 2023/05/12 | Panel Communication: A new laboratory scale olive oil extraction method
Simpósio
|
XII Simposium Científico-Técnico de EXPOLIVA |
2023/01/23 - 2023/02/01 | Participation in training: "Apresentações Claras: A Ciência para o Público"
Oficina (workshop)
|
|
2021/10/25 - 2021/10/27 | Panel communication: Estudo de azeites virgem extra Portugueses de acordo com o seu modo produtivo: Uma avaliação qualitativa
e ecológica
Congresso
|
IX Simpósio Nacional de Olivicultura |
2020/11/03 - 2020/11/04 | Panel communication: Phenolic profile characterization of 'galega vulgar' and 'cobrancosa' portuguese olive cultivars along
the ripening stages
Congresso
|
Encontro com a Ciência e Tecnologia em Portugal |
2019/12/09 - 2019/12/11 | Panel communication: Chromatographic separation of phenolic compounds from monovarietal extra virgin olive oils
Congresso
|
11º Encontro Nacional de Cromatografia |
2015/05/28 - 2015/05/29 | Aplicações de metodologias NIR na industria agroalimentar
Análises rápidas e económicas em tempo real
Seminário
|
Aplicações de metodologias NIR na industria agroalimentar
Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
|
2014/12/22 - 2014/12/23 | Quimiometría aplicada al análisis NIRS
Oficina (workshop)
|
|
2010/06/16 - 2010/06/19 | International conference on Environmental Pollution and clean bio/phytoremediation
Congresso
|
International conference on Environmental Pollution and clean bio/phytoremediation
Università degli Studi di Pisa, Itália
|