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Guido R. Lopes (Bsc (2009)/ Msc (2012), Biotechnology, University of Aveiro) concluded the Doctorate in Food Science and Technology and Nutrition (SFRH/BD/104855/2014, University of Minho, University of Aveiro, Universidade Católica Portuguesa) in 2019. Currently, he develops his scientific work at CATAA - Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar, a scientific/technological hub to support agro-industries (quality, innovation and development). His research focuses mainly on foods aiming its in-depth characterization and the modulation/optimization of different extraction processes (microwave-assisted extraction, enzymatic hydrolysis) in view of compounds/foods valuation. He published 15 articles (h-index = 7, >150 citations), and presented, as first author, oral (6), poster (10) and proceedings (3) communications in national and international meetings, as well as dissemination magazines (2). He's author/co-author of communication awards/prizes (4). He is/was team member in diverse research projects (5), supervisor/co-supervisor of undergraduate students (3) and reviewer of high impact journals (IF:4.4-7.5).
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Guido Rocha Lopes

Nomes de citação

  • Lopes, Guido R.

Identificadores de autor

Ciência ID
791C-FCF0-332B
ORCID iD
0000-0001-9170-350X
Google Scholar ID
https://scholar.google.com/citations?user=RGG4XQUAAAAJ&hl=pt-PT&oi=ao
Researcher Id
AAD-4727-2020
Scopus Author Id
56276404100

Endereços de correio eletrónico

  • guido@ua.pt (Profissional)
  • guidolopes1989@gmail.com (Profissional)
  • guido@cataa.pt (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Português (Idioma materno)
Formação
Grau Classificação
2021/10 - 2022/07
Em curso
Graduate Specialisation Programme in Applied Statistics to Health Sciences (Diploma de especialização) (Diploma de especialização)
Universidade de Aveiro, Portugal
2019/11/08
Concluído
Ciência e Tecnologia Alimentar e Nutrição (Doutoramento)
Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade do Minho, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Comprehensive study of coffee infusions composition targeting espresso properties" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Approved
2012/12
Concluído
Biotecnologia (Mestrado)
Especialização em Industrial e Ambiental
Universidade de Aveiro, Portugal
"Flavonoids: biotransformation into value-added derivatives" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17/20
2010/07
Concluído
Biotecnologia (Licenciatura)
Universidade de Aveiro, Portugal
"Beer yeast in the remediation of lead (II) from industrial effluents " (TESE/DISSERTAÇÃO)
15/20
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021/04/01 - 2021/08/31 Pós-doutorado (Investigação) Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
2020/01/01 - 2021/03/31 Pós-doutorado (Investigação) Universidade de Aveiro, Portugal
2019/09/01 - 2019/12/31 Investigador (Investigação) Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal
2014/10/21 - 2015/02 Investigador (Investigação) Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal
2013/07/26 - 2014/07/25 Investigador (Investigação) Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021/09/01 - Atual Laboratory Technician (Specialist) Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco, Portugal
2014/09 - 2014/10 Service provision - Specialized Technician Universidade de Aveiro Departamento de Química, Portugal
2008/12/01 - 2009/11/30 Integration into Research Grant Universidade de Aveiro CICECO, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2015/04/01 - 2019/03/31 Comprehensive study of coffee infusions composition targeting espresso properties
SFRH/BD/104855/2014
Bolseiro de Doutoramento
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2020/01/01 - Atual AgroForWealth - biorefinação de sub-produtos agrícolas e florestais: uma estratégia de valorização de recursos para o bem estar social e a sustentabilidade
CENTRO-01-0145-FEDER-000001
Bolseiro de Pós-Doutoramento
2018/07/26 - 2021/07/25 FightSterol: alimentos que reduzem colesterol
PTDC/QUI-OUT/29373/2017
Outra
Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade de Coimbra, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2019/09/01 - 2019/12/31 Desenvolvimento de micropartículas para transporte de compostos ativos em aplicação pulmonar usando insulina como modelo
PTDC/EQU-EPQ/29560/2017
Bolseiro de Investigação
Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade de Coimbra Centro de Neurociências e Biologia Celular, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2016 - 2018 ESSENCE - A aplicação da essência do café expresso para o desenvolvimento de produtos de café de nova geração.
POCI-01-0247-FEDER-010887
Outra
2013/07/26 - 2014/07/25 CoffeeArt - Fundamental investigation on the characteristics of value-added in coffee cycle
Nº 2012/24886
Bolseiro de Investigação
Agência Nacional de Inovação SA
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Lopes, Guido R.; Ferreira, Andreia; Pinto, Mariana; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Rocha, Sílvia M.; Nunes, Fernando M.; Coimbra, Manuel A.. "Single-dose espresso coffee capsules: a complete data set characterization of body and color". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 2014.
  2. Pinto, Mariana; Ferreira, Andreia; Lopes, Guido R.; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Rocha, Sílvia M.; Coimbra, Manuel A.. "Effect of roasting on chemical composition of coffee: ground powder vs espresso brew". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 2014.
  3. Lopes, Guido R.; Cepeda, Márcio; Passos, Claudia P.; Nunes, Fernando M.; Madureira, Pedro; Vilanova, Manuel; Coimbra, Manuel A.. "In vitro modulation of coffee polysaccharides immunostimulatory activity by chlorogenic acids and caffeine". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 2014.
  4. Lopes, Guido R.; Ferreira, Andreia; Pinto, Mariana; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Rocha, Sílvia M.; Coimbra, Manuel A.. "Single-dose espresso coffee capsules: a complete data set characterization of body, color and aroma". Trabalho apresentado em ASIC 2014 – 25th International Conference on Coffee Science, Armenia, 2014.
Artigo em revista
  1. Valente, Sara A.; Silva, Lisete M.; Lopes, Guido R.; Sarmento, Bruno; Coimbra, Manuel A.; Passos, Cláudia P.. "Polysaccharide-based formulations as potential carriers for pulmonary delivery – A review of their properties and fates". Carbohydrate Polymers 277 (2022): 118784. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2021.118784.
    10.1016/j.carbpol.2021.118784
  2. Gulzhan Khamitova; Claudia P. Passos; Guido R. Lopes; Manuel A. Coimbra; Ahmed M. Mustafa; Sauro Vittori; Giovanni Caprioli. "Effect of perforated disc height and filter basket on espresso coffee carbohydrates content and composition". European Food Research and Technology (2022): https://doi.org/10.1007/s00217-022-03960-w.
    10.1007/s00217-022-03960-w
  3. Guido R. Lopes; Sílvia Petronilho; Andreia S. Ferreira; Mariana Pinto; Claúdia P. Passos; Elisabete Coelho; Carla Rodrigues; et al. "Insights on Single-Dose Espresso Coffee Capsules’ Volatile Profile: From Ground Powder Volatiles to Prediction of Espresso Brew Aroma Properties". Foods 10 10 (2021): 2508-2508. https://doi.org/10.3390/foods10102508.
    10.3390/foods10102508
  4. Lan, Haibo; Nunes, Cláudia; Lopes, Guido R.; Wang, Kai; Zhao, Lei; Coimbra, Manuel A.; Hu, Zhuoyan. "In vitro immunomodulatory activity of water-soluble glucans from fresh and dried Longan (Dimocarpus longan Lour.)". Carbohydrate Polymers 266 (2021): 118106. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2021.118106.
    10.1016/j.carbpol.2021.118106
  5. Passos CP; Costa RM; Ferreira SS; Lopes GR; Cruz MT; Coimbra MA. "Role of Coffee Caffeine and Chlorogenic Acids Adsorption to Polysaccharides with Impact on Brew Immunomodulation Effects.". Foods (Basel, Switzerland) (2021): http://europepmc.org/abstract/med/33572390.
    10.3390/foods10020378
  6. Lopes GR; Passos CP; Petronilho S; Rodrigues C; Teixeira JA; Coimbra MA. "Carbohydrates as targeting compounds to produce infusions resembling espresso coffee brews using quality by design approach.". Food chemistry (2020): http://europepmc.org/abstract/med/33243561.
    10.1016/j.foodchem.2020.128613
  7. Lopes, G.R.; Passos, C.P.; Rodrigues, C.; Teixeira, J.A.; Coimbra, M.A.. "Impact of microwave-assisted extraction on roasted coffee carbohydrates, caffeine, chlorogenic acids and coloured compounds". Food Research International 129 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85076485209&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodres.2019.108864
  8. Coreta-Gomes, F.M.; Lopes, G.R.; Passos, C.P.; Vaz, I.M.; Machado, F.; Geraldes, C.F.G.C.; Moreno, M.J.; Nyström, L.; Coimbra, M.A.. "In vitro hypocholesterolemic effect of coffee compounds". Nutrients 12 2 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85079339281&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/nu12020437
  9. Lopes, G.R.; Passos, C.P.; Rodrigues, C.; Teixeira, J.A.; Coimbra, M.A.. "Modulation of infusion processes to obtain coffee-derived food ingredients with distinct composition". European Food Research and Technology 245 10 (2019): 2133-2146. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85068074328&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s00217-019-03318-9
  10. Passos, C.P.; Rudnitskaya, A.; Neves, J.M.M.G.C.; Lopes, G.R.; Evtuguin, D.V.; Coimbra, M.A.. "Structural features of spent coffee grounds water-soluble polysaccharides: Towards tailor-made microwave assisted extractions". Carbohydrate Polymers 214 (2019): 53-61. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85062629258&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.carbpol.2019.02.094
  11. Passos, C.P.; Rudnitskaya, A.; Neves, J.M.M.G.C.; Lopes, G.R.; Coimbra, M.A.. "Data on yields, sugars and glycosidic-linkage analyses of coffee arabinogalactan and galactomannan mixtures and optimization of their microwave assisted extraction from spent coffee grounds". Data in Brief 24 (2019): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85065201365&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.dib.2019.103931
  12. Ferreira, S.S.; Passos, C.P.; Cepeda, M.R.; Lopes, G.R.; Teixeira-Coelho, M.; Madureira, P.; Nunes, F.M.; Vilanova, M.; Coimbra, M.A.. "Structural polymeric features that contribute to in vitro immunostimulatory activity of instant coffee". Food Chemistry 242 (2018): 548-554. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85029698971&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2017.09.059
  13. Guido R. Lopes; Andreia S. Ferreira; Mariana Pinto; Cláudia P. Passos; Elisabete Coelho; Carla Rodrigues; Cláudia Figueira; et al. "Carbohydrate content, dietary fibre and melanoidins: Composition of espresso from single-dose coffee capsules". Food Research International 89 (2016): 989-996. https://doi.org/10.1016%2Fj.foodres.2016.01.018.
    10.1016/j.foodres.2016.01.018
  14. Oualid Talhi; Guido R. Lopes; Sérgio M. Santos; Diana C. G. A. Pinto; Artur M. S. Silva. "Visible light-induced diastereoselective E / Z -photoisomerization equilibrium of the C=C benzofuran-3-one-hydantoin dyad". J. Phys. Org. Chem. 27 9 (2014): 756-763. http://dx.doi.org/10.1002/poc.3335.
    10.1002/poc.3335
  15. Guido R. Lopes; Diana C. G. A. Pinto; Artur M. S. Silva. "Horseradish peroxidase (HRP) as a tool in green chemistry". RSC Adv. 4 70 (2014): 37244-37244. http://dx.doi.org/10.1039/c4ra06094f.
    10.1039/c4ra06094f
Artigo em revista (magazine)
  1. Lopes, Guido R.; Coimbra, Manuel A.. "Café: o maior aliado do aluno ao professor, do caloiro ao reitor", Matriz AAUAV - 3ª edição, 2018
  2. Coelho, Elisabete; Barbosa, Lisa; Nunes, Cláudia; Lopes, Guido R.; Mendo, Sónia; Gomes, Tito; Embaixador, Bernardo; Coimbra, Manuel A.. "The relevance of the process of strawberry sorbet production on colour stabilisation", Tecnoalimentar - Revista da Indústria Alimentar, 2018
  3. Lopes, Guido R.. "The best of thermally processed foods through non-enzymatic transglycosylation reactions", Research@ua, 2017
  4. Lopes, Guido R.; Ferreira, Andreia S.; Pinto, Mariana; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Rodrigues, Carla; Miranda, Marco; Rocha, Sílvia M.; Coimbra, Manuel A.. "Cápsulas de café expresso: modulação das propriedades sensoriais às expetativas e comodidade do consumidor", Boletim da Sociedade Portuguesa de Biotecnologia, 2015
Poster em conferência
  1. Silva, Lisete M.; Rocha, Júlio; Lopes, Guido R.; Bastos, Ana; Almeida, Margarida; Coimbra, Manuel A.; Passos, Claudia P.. "Microwave effect on the physicochemical properties of Locust bean gum microparticles - preparation for application in pulmonary drug delivery". Trabalho apresentado em 6th EPNOE - International Polysaccharide Conference, 2019.
  2. Coreta-Gomes, Filipe M.; Passos, Claudia P.; Lopes, Guido R.; Fernandes, Pedro A. R.; Geraldes, Carlos; Moreno, Maria J.; Nystrom, Laura; Coimbra, Manuel A.. "Effect of polysaccharides from diferent food sources on cholesterol bioaccessability". Trabalho apresentado em 6th EPNOE - International Polysaccharide Conference, 2019.
  3. Coelho, Elisabete; Barbosa, Lisa; Nunes, Cláudia; Lopes, Guido R.; Mendo, Sónia; Gomes, Tito; Embaixador, Bernardo; Coimbra, Manuel A.. "The relevance of the process of strawberry sorbet production on colour stabilisation". Trabalho apresentado em 14th Encontro de Química dos Alimentos, 2018.
  4. Coelho, Elisabete (9F18-5595-6850); Lisa Barbosa; Nunes, Cláudia; Lopes, Guido R.; Mendo, Sónia; Gomes, Tito; Embaixador, Bernardo; Coimbra, Manuel A.. "The relevance of the process of strawberry sorbet production on colour stabilisation". Trabalho apresentado em 1st International Meeting on Innovation & Development in the Food Sector, 2018.
  5. Passos, Claudia P.; Ferreira, Sónia S.; Cardoso, Susana M.; Wessel, Dulcineia; Lopes, Guido R.; Rudnitskaya, Alisa; Evtuguin, Dmitry; Coimbra, Manuel A.. "Microwave drying and/or extraction of bioactive compounds from industrial by-products". Trabalho apresentado em 13th International Chemical and Biological Engineering Conference – ChemPor 2018, 2018.
  6. Lopes, Guido R.; Passos, Claudia P.; Rodrigues, Carla; Teixeira, José A.; Coimbra, Manuel A.. "Selective coffee carbohydrates extraction through different solid-liquid extraction methodologies". Trabalho apresentado em 12º Glupor - 12ª Reunião do Grupo de Glúcidos, 2017.
  7. Coreta-Gomes, Filipe M.; Lopes, Guido R.; Passos, Claudia P.; Moreno, Maria J.; Coimbra, Manuel A.. "Hypocholesterolemic properties of chemical compounds present in coffee extracts". Trabalho apresentado em 12º Glupor - 12ª Reunião do Grupo de Glúcidos, 2017.
  8. Lopes, Guido R.; Ferreira, Andreia S.; Pinto, Mariana; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Rodrigues, Carla; Figueira, Cláudia; Coimbra, Manuel A.; Rocha, Sílvia M.. "GC¿GC-TOFMS for the analysis of espresso coffee volatile compounds: from powder to the brew, from global to particular". Trabalho apresentado em 40th International Symposium on Capillary Chromatography and 13th GCxGC Symposium, 2016.
  9. Lopes, Guido R.; Ferreira, Andreia S.; Pinto, Mariana; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Coimbra, Manuel A.; Rocha, Sílvia M.. "GC¿GC-ToFMS as a powerful tool for in-depth analysis of single-dose espresso coffee capsules powder volatile compounds". Trabalho apresentado em XVI COLACRO – Latin-American Congress on Chromatography, 2016.
  10. Ferreira, Andreia S.; Lopes, Guido R.; Pinto, Mariana; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Coimbra, Manuel A.; Rocha, Sílvia M.. "Volatile profilling of espresso coffee brew by GC×GC–ToFMS for understanding consumer perception". Trabalho apresentado em XVI COLACRO – Latin-American Congress on Chromatography, 2016.
  11. Lopes, Guido R.; Ferreira, Andreia S.; Pinto, Mariana; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Rocha, Sílvia M.; Nunes, Fernando M.; Coimbra, Manuel A.. "Espresso coffees from single-dose capsules: carbohydrates content and composition". Trabalho apresentado em Glupor 11 - 11th International Meeting on the Portuguese Carbohydrate Chemistry Group, 2015.
  12. Lopes, Guido R.; Ferreira, Andreia S.; Pinto, Mariana; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Rocha, Sílvia M.; Nunes, Fernando M.; Coimbra, Manuel A.. "Polysaccharides composition of single-dose espresso coffee capsules: from chemistry to nutrition". Trabalho apresentado em 3º CoCoTea – Third International Congress on Cocoa Coffee and Tea, 2015.
  13. Lopes, Guido R.; Ferreira, Andreia; Pinto, Mariana; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Rocha, Sílvia M.; Coimbra, Manuel A.. "Single-dose espresso coffee capsules: a complete data set characterization of body and color". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos, 2014.
  14. Pinto, Mariana; Ferreira, Andreia; Lopes, Guido R.; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Rocha, Sílvia M.; Coimbra, Manuel A.. "Effect of roasting on chemical composition of coffee: ground powder vs espresso brew". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos, 2014.
  15. Lopes, Guido R.; Pinto, Diana Cláudia Gouveia Alves; Jorge A. Saraiva; Silva, Artur. "Flavones: biotransformation studies by horseradish peroxidase". Trabalho apresentado em XXIII Encontro Nacional da SPQ, 2013.
  16. Lopes, Guido R.; Pinto, Diana Cláudia Gouveia Alves; Saraiva, Jorge A.; Silva, Artur. "Biotransformation of flavonoid-type compounds by horseradish peroxidase". Trabalho apresentado em 3rd National Meeting on Medicinal Chemistry, 2012.
  17. Lopes, Guido R.; Talhi, Oualid; Pinto, Diana Cláudia Gouveia Alves; Silva, Artur. "Visible light-induced (E¿Z)-photoisomerization of benzofuran- 3-one-hydantoin hybrids". Trabalho apresentado em Natural products and related redox catalysts: Basic research and applications in medicine and agriculture – RedCat, 2012.
  18. Lopes, Guido R.; Macedo, Isabel Q.. "Utlização de levedura de cerveja na remediação de chumbo (II) de efluentes industriais". Trabalho apresentado em XVI Encontro Luso-Galego de Química, 2010.
Resumo em conferência
  1. Valente, Sara A.; Silva, Lisete M.; Lopes, Guido R.; Almeida, Margarida; Coimbra, Manuel A.; Passos, Claudia P.. "Development of polysaccharide-based carriers for pulmonary insulin delivery". Trabalho apresentado em 4th EPNOE Junior Scientist Meeting, Online, 2021.
  2. Lopes, Guido R.; Passos, Claudia P.; Rodrigues, Carla; Teixeira, José A.; Coimbra, Manuel A.. "Use of microwave-assisted extraction for the production of instant coffee-like extracts from roasted coffee". Trabalho apresentado em 5th CoCoTea – Fifth International Congress on Cocoa Coffee and Tea, Bremen, 2019.
  3. Coreta-Gomes, Filipe M.; Lopes, Guido R.; Passos, Claudia P.; Geraldes, Carlos F. G.; Moreno, Maria J.; Nystrom, Laura; Coimbra, Manuel A.. "In vitro hypocholesterolemic effect of coffee compounds". Trabalho apresentado em 5th CoCoTea – Fifth International Congress on Cocoa Coffee and Tea, Bremen, 2019.
  4. Lopes, Guido R.; Passos, Claudia P.; Rodrigues, Carla; Teixeira, José A.; Coimbra, Manuel A.. "Coffee brews with espresso properties by modulation of the carbohydrate content of coffee extracts". Trabalho apresentado em ASIC 2018 – 27th International Conference on Coffee Science, Portland, 2018.
  5. Ferreira, Sónia S.; Passos, Claudia P.; Cepeda, Márcio R.; Lopes, Guido R.; Teixeira-Coelho, Maria; Madureira, Pedro; Nunes, Fernando M.; Vilanova, Manuel; Coimbra, Manuel A.. "Which arabinogalactans structural features can contribute to in vitro immunostimulatory activity of coffee?". Trabalho apresentado em 12º Glupor - 12ª Reunião do Grupo de Glúcidos, Aveiro, 2017.
  6. Lopes, Guido R.; Passos, Claudia P.; Rodrigues, Carla; Teixeira, José A.; Coimbra, Manuel A.. "Different extraction methodologies, different instant coffee properties?". Trabalho apresentado em 4º CoCoTea – Fourth International Congress on Cocoa Coffee and Tea, Turin, 2017.
  7. Ferreira, Sónia S.; Passos, Claudia P.; Cepeda, Márcio R.; Lopes, Guido R.; Teixeira-Coelho, Maria; Madureira, Pedro; Nunes, Fernando M.; Vilanova, Manuel; Coimbra, Manuel A.. "Structural features of arabinogalactans that contribute to in vitro immunostimulatory activity of coffee". Trabalho apresentado em 4th CoCoTea - Fourth International Congress on Cocoa, Coffee and Tea, Turin, 2017.
  8. Passos, Claudia P.; Costa, Rita M.; Lopes, Guido R.; Coimbra, Manuel A.. "Brown compounds in coffee brews: relating the composition with adsorption phenomena". Trabalho apresentado em ASIC 2016 - 26th International Conference on Coffee Science, Kunming, 2016.
  9. Pinto, Mariana; Ferreira, Andreia; Lopes, Guido R.; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Rocha, Sílvia M.; Coimbra, Manuel A.. "Determination of volatile profile of single-dose espresso coffee capsules powders: insights into the varietal composition". Trabalho apresentado em 3rd CoCoTea – Third International Congress on Cocoa Coffee and Tea, Aveiro, 2015.
  10. Lopes, Guido R.; Ferreira, Andreia; Pinto, Mariana; Passos, Claudia P.; Coelho, Elisabete; Rocha, Sílvia M.; Coimbra, Manuel A.. "Single-dose espresso coffee capsules: a complete data set characterization of body, color and aroma". Trabalho apresentado em ASIC 2014 – 25th International Conference on Coffee Science, Armenia, 2014.
  11. Ferreira, Sónia S.; Lopes, Guido R.; Cepeda, Márcio; Passos, Claudia P.; Nunes, Fernando M.; Madureira, Pedro; Vilanova, Manuel; Coimbra, Manuel A.. "In vitro modulation of coffee polysaccharides immunostimulatory activity by chlorogenic acids and caffeine". Trabalho apresentado em 2º Encontro de Química dos Alimentos, Aveiro, 2014.
Tese / Dissertação
  1. Lopes, Guido R.. "Comprehensive study of coffee infusions compositiontargeting espresso properties". Doutoramento, Universidade de Aveiro, 2019.
  2. Lopes, Guido R.. "Flavonoides - biotransformação em derivados de valor acrescentado". Mestrado, Universidade de Aveiro, 2012. http://hdl.handle.net/10773/10845.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2020/12/10 Coffee: from the bean to the brew, from nutritional to sensorial properties 1º Webinar – Processos em Biotecnologia Alimentar
Escola Superior Agrária de Castelo Branco (Webinar, Portugal)
2019/07/03 Espresso coffee: anytime, the convenience of innovation Research Summit 2019
Universidade de Aveiro (Aveiro, Portugal)
2019/05/19 Porque é que há bebidas de café com propriedades tão distintas? Biochemistry Day
Universidade de Aveiro (Portugal)
2018/09/18 Coffee brews with espresso properties by modulation of the carbohydrate content of coffee extracts ASIC 2018 – 27th International Conference on Coffee Science
(Portland, Estados Unidos)
2017/06/27 Different extraction methodologies, different instant coffee properties? 4º CoCoTea – Fourth International Congress on Cocoa Coffee and Tea
(Turin, Itália)
2014/09/10 Single-dose espresso coffee capsules: a complete data set characterization of body, color and aroma ASIC 2014 – 25th International Conference on Coffee Science
(Armenia, Colômbia)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2021/02/21 - 2021/07 Unveiling the ingredients for an expresso-like coffee infusion
Orientador de Ana Peleja
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade de Aveiro, Portugal
2021/02/05 - 2021/07 Formulação de micropartículas por atomização de galactomananas na presença de um cocktail enzimático
Coorientador de Cláudia Oliveira
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade de Aveiro, Portugal
2020/02/01 - 2020/07/24 Aplicação de spray-drying na formulação de micropartículas usando diferentes polímeros para uso alimentar/farmacêutico
Coorientador de Miguel Galrinho
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade de Aveiro, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2021/07/19 - 2021/07/22 Monitor of Summer Academy 2021: Chemistry Department - "Biochemistry in clinical diagnosis" (2021/07/19 - 2021/07/22) Universidade de Aveiro, Portugal
2015/06/22 - 2015/06/24 Organising Committee of Cocotea 2015 – Third International Congress on Cocoa Coffee and Tea (2015/06/22 - 2015/06/24)
Congresso (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade de Aveiro, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2019/10/10 - 2019/10/12 Techdays with the exhibition “Nova vida dos resíduos da indústria agroalimentar"
Exposição
Techdays2019
Universidade de Aveiro, Portugal
2018/10/11 - 2018/10/13 Techdays with the exhibition “Dos resíduos agroalimentares aos bioplásticos”
Exposição
TechDays
Universidade de Aveiro, Portugal
2018/03/22 - 2018/03/24 Open Campus 2018 with the exhibition “Dos resíduos agroalimentares aos bioplásticos – uma estratégia para a redução da pegada ecológica”
Exposição
OpenCampus2018
Universidade de Aveiro, Portugal
2016/05/29 - 2016/05/29 Short Course on GCxGC - Riva del Garda, Italy
Seminário
Short Course on GCxGC
2010/03/01 - 2010/03/08 Training Course: HACCP - knowledge of the importance of food safety
Outro
Training Course: HACCP - knowledge of the importance of food safety

Arbitragem científica em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2021/05 - Atual Foods (2304-8158) MDPI
2020/05 - Atual Food Chemistry (0308-8146) Elsevier
2019/12 - Atual Food Research International (0963-9969) Elsevier

Comissão de avaliação

Descrição da atividade
Tipo de assessoria
Instituição / Organização Entidade financiadora
2019/05/15 - 2019/05/15 Poster evaluation in Biochemistry Day@UA - A Bioquímica do Dia-a-Dia - Saúde e alimentos - Maio 2019, Aveiro
Avaliador
Universidade de Aveiro, Portugal

Entrevista (jornal / revista)

Descrição da atividade Jornal / Forum
2016/01/29 UA aponta novos caminhos para estudo da composição química do café Diário de Aveiro

Membro de comissão

Descrição da atividade
Tipo de participação
Instituição / Organização
2020/12/10 - 2020/12/10 Member of Scientific Committee
Membro
Instituto Politécnico de Castelo Branco Escola Superior Agrária, Portugal
Distinções

Prémio

2021 Co-author of Best oral communication award of 7th PYCHEM - Portuguese Young Chemists Meeting
2017 Young Scientist Scholarship for attending Cocotea 2017
2017 Co-author of Awarded Poster: 12º Glupor
2016 Best Poster Presentation Award : XVI COLACRO – Latin-American Congress on Chromatography