Identification
Personal identification
- Full name
- Sheila Cristina de Oliveira Alves
Citation names
- Oliveira-Alves, Sheila Cristina
Author identifiers
- Ciência ID
- 3E1A-CDB8-3D21
- ORCID iD
- 0000-0002-9963-4673
Email addresses
- sheila.alves@iniav.pt (Professional)
Telephones
- Mobile phone
-
- (+351) 912933563 (Personal)
Addresses
- Rua Joaquim Ereira, 2750-392, Cascais, Cascais, Portugal (Personal)
Websites
- http://lattes.cnpq.br/8647605968330100 (Scholar)
Knowledge fields
- Agrarian Sciences - Agriculture, Forestry and Fisheries - Viticulture
- Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
English | Upper intermediate (B2) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2024/02/20 - 2024/06/30
Concluded
|
Vinificação (Especialização pós-bacharelato)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
|
2023/10/11 - 2024/01/30
Concluded
|
Conservação e Estabilização de Vinhos (Especialização pós-bacharelato)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
Aprovado |
2012/08/01 - 2017/07/28
Concluded
|
Food Science (Doktor (PhD))
Major in PhD recognized by Universidade Nova de Lisboa
Universidade Estadual de Campinas, Brazil
"Evaluation of antioxidant, hypocholesterolemic and antitumoral effects of the chia seed and oil" (THESIS/DISSERTATION)
|
18 |
2009/03/01 - 2011/02/27
Concluded
|
Food Science and Technology (Master)
Major in Food Science and Technology
Universidade Federal de Sergipe, Brazil
"Physical-chemical and chemical characterization with an emphasis on volatile compounds from açai (Euterpene oleracea Mart.)
and cupuaçu (Theobroma grandiflorum Schum) pulps" (THESIS/DISSERTATION)
|
A |
2005/03/03 - 2008/07/30
Concluded
|
Statistics (Postgraduate Certificate)
Major in Statistic Process Control
Universidade Federal de Minas Gerais, Brazil
"Evaluation of the measurement system and analysis of linear regression of soft drinks data." (THESIS/DISSERTATION)
|
A |
1999/08/01 - 2004/07/30
Concluded
|
Food Engineering (Licence)
Major in Food Science and Technology
Centro Universitário de Belo Horizonte, Brazil
"UHT milk processing" (THESIS/DISSERTATION)
|
A |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2021/05/01 - Current | Contracted Researcher (Research) | Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal |
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal | ||
2018/07/16 - 2021/04/30 | Researcher (Research) | Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal |
iNOVA4Health, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2011/07/15 - 2012/09/02 | Industrial Consultant | Faculdade de Tecnologia SENAI CIMATEC, Brazil |
Faculdade de Tecnologia SENAI CIMATEC, Brazil | ||
2007/11/01 - 2009/02/01 | Packing Coordinator | Mabel Group, Brazil |
2005/02/01 - 2007/10/30 | Quality Supervisor | ABInbev Minas Gerais, Brazil |
2002/05/01 - 2005/01/30 | Quality Inspector | The Coca-Cola Cia (REMIL), Brazil |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2022/01/01 - 2023/12/30 | Recovery of antioxidant compounds from halophyte plants using green technologies: application on food and cosmetic industries.
EXPL/ASP-AGR/1655/2021
Researcher
Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal
iNOVA4Health, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2019/01/01 - 2021/04/30 | Looking for Efficient Salt Substitute: Salicornia
PI715 LessSalt
Principal investigator
Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal
|
Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica
Concluded
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2021/05/01 - 2022/04/17 | OXYREBRAND (POCI-01-0145-FEDER-027819)
Researcher
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
|
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Concluded
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference abstract |
|
Conference paper |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Magazine article |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2022/04/06 | Características cromáticas e composição fenólica das aguardentes envelhecidas | Seminário Oxyrebrand - Reações de oxidação: uma chave para uma nova e sustentável tecnologia de envelhecimento de aguardente
vínica
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, I.P. (Dois Portos, Portugal)
|
2022/04/06 | Influência da conservação em garrafa nas características químicas e atividades antioxidantes das aguardentes vínicas envelhecidas | Seminário Oxyrebrand - Reações de oxidação: uma chave para uma nova e sustentável tecnologia de envelhecimento de aguardente
vínica
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, I.P. (Dois Portos, Portugal)
|
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2023/05/19 - Current | Desenvolvimento de produtos fermentados a base de uva (Vitis vinifera L.) com potencial probiótico e antioxidante.
Co-supervisor
|
Ciência de Alimentos (Master)
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
2024/10/01 - 2028/12/20 | Developing of sustaitable foods using wine by-products
Co-supervisor
|
Food Science (PhD)
Universidade Estadual de Campinas, Brazil
|
2023/01/03 - 2024/09/25 | Incorporation of dried portuguese vinifera grapes skins (vitis vinifera) as a functional ingredient in cereal bars
Co-supervisor
|
Ciência de Alimentos (Master)
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brazil
|
2020/10/01 - 2022/05/24 | In vitro bioaccessibility and bioactivity of phenolic compounds from halophyte plants
Co-supervisor
|
Biotechnology (Master)
Universidade Nova de Lisboa/Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
|
2019/09/01 - 2021/02/01 | Study of halophyte plants produced in Portugal
Supervisor
|
Mestrado em Qualidade Alimentar e Saúde (Master)
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
|
Event participation
Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
|
---|---|---|
2024/05/17 - Current | ALABE 2024 : Tendencias Tecnológicas nos laboratórios de Enologia.
Seminar
|
SOMOS ALABE 2024 |
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2022/05/04 | Cosmeceutical potential of extracts derived from fish-processing industry
(Thesis) Arguer
|
Martim de Souza Gil Cardeira (Other)
Universidade Nova de Lisboa Instituto de Tecnologia Química e Biológica, Portugal
|
Association member
Society Organization name | Role | |
---|---|---|
2020/09/01 - 2021/04/30 | CA19115 - Network for blood pressure research in children and adolescents | Member |
Consulting
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2011/07/15 - 2012/09/02 | Industrial consultant of the Food Safety Program. Implementation and monitoring of total quality management, HACCP, ISO 9001 and GMP in food industries. Professor in Food Science and Technology Postgraduate and Food Technical Course. | Faculdade de Tecnologia SENAI CIMATEC, Brazil |
2005/02/01 - 2007/10/30 | Quality Supervisor: Supervision of quality laboratory of beverages verifying the chemical and microbiological results of products. Total quality management (GMP and quality indicators) and HACCP monitoring. Continuous improvement of processes(Six Sigma Method). | ABInbev Minas Gerais, Brazil |
Course / Discipline taught
Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
---|---|---|---|
2024/06/04 - 2024/06/06 | Metodologias analíticas para controlo de qualidade de vinhos: (T) Estudo dos métodos de referências; (P) Aplicação das análises dos métodos de referências em vinhos. Análise dos resultados conforme as referencias IVV e OIV. | (Outros) | Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal |
2024/05/29 - 2024/05/29 | POLIFENÓIS: Parâmetros Analíticos de Diferenciação de Vinhos Tintos A importância dos polifenóis e da cor nos vinhos (T) Determinação das características cromáticas (cor) Determinação de polifenóis e antocianinas totais Considerações finais | (Outros) | Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal |
2024/05/07 - 2024/05/09 | Metodologia analíticas para Controlo de Qualidade de Aguardentes: Apresentação dos métodos referências (OIV) e Aplicações práticas. | Metodologia analíticas para Controlo de Qualidade de Aguardentes (Outros) | Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal |
2024/04/22 - 2024/04/23 | Destilação do Vinho e aguardente vínica (T): - Primeira destilação (P), - Segunda destilação (P), - Análise de aromas (P), e - Considerações finais. | Destilação de Vinho (Outros) | Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal |
2012/03/01 - 2012/06/30 | Quality Management Tool | Food Science and Technology (Postgraduate Certificate) | Faculdade de Tecnologia SENAI CIMATEC, Brazil |
2012/03/01 - 2012/06/30 | Fruit and Vegetable Technology | Food Science and Technology (Postgraduate Certificate) | Faculdade de Tecnologia SENAI CIMATEC, Brazil |