???global.info.a_carregar???
CV English: Lara Longobardi Aguiar Ramos is currently a PhD candidate in Food Heritage: Cultures and Identities at the University of Coimbra, initiated in 2023/2024. She completed a Master's degree in Food: Sources, Culture and Society in 2021 from that same university and graduated in Nutrition in 2018 at the Federal University of Rio de Janeiro. In her most recent professional endeavours, she is a Cook in Coimbra, a Clinical Nutritionist in Brazil via remote service (CRN 4: 18101394) and an Audiovisual Technician in commercial and independent projects. Of the most relevant projects in her curriculum, the following are highlighted: her Master's dissertation with the subject "Food insecurity in brazilian songs in the Rio-São Paulo Axis during the government of Getúlio Vargas (1930-1954)" , the audiovisual award of the Aldir Blanc Culture Incentive Law in Rio de Janeiro, which culminated in the making of the film "Tainha na Terra do Sal" in 2021 and the production of the Podcast "Do mar à Mesa", in 2024, still ongoing with three episodes so far, about the food culture of the traditional artisanal fishing community in the city of São Pedro da Aldeia, in Rio de Janeiro (Brazil). /// CV Portuguese: Lara Longobardi Aguiar Ramos é Doutoranda em Patrimónios Alimentares: Culturas e Identidades também pela Universidade de Coimbra, ingressando em 2023/2024, concluiu Mestrado em Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade em 2021 pela Universidade de Coimbra e licenciada em Nutrição desde 2018 pela Universidade Federal do Rio de Janeiro. Em atuações profissionais mais recentes é Cozinheira em Coimbra, Nutricionista Clínica no Brasil por atendimento remoto (CRN 4: 18101394) e Técnica em Audiovisual em projetos comerciais e independentes. Dos projetos de maior relevância no CV, destacam-se a dissertação de Mestrado com o tema " Insegurança Alimentar em Canções Brasileiras no Eixo Rio-São Paulo durante o governo de Getúlio Vargas (1930-1954)", a premiação audiovisual da Lei de Incentivo a Cultura Aldir Blanc no Rio de Janeiro, que culminou na realização do filme "Tainha na Terra do Sal" em 2021 e a criação do Podcast "Do mar à Mesa", em 2024, ainda em curso com três episódios sobre a cultura alimentar da comunidade tradicional de pesca artesanal da cidade de São Pedro da Aldeia, em Rio de janeiro (Brasil).
Identification

Personal identification

Full name
Lara Longobardi Aguiar Ramos
Date of birth
1994/01/19
Gender
Female

Citation names

  • Longobardi, Lara

Author identifiers

Ciência ID
5418-F4BB-D60E
ORCID iD
0009-0002-4509-287X

Email addresses

  • larabardi@gmail.com (Professional)

Websites

  • @lar.longobardi (Social media)

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
English Intermediate (B1) Intermediate (B1) Intermediate (B1) Intermediate (B1) Intermediate (B1)
Education
Degree Classification
2023/09/11 - 2027/09/11
Ongoing
Patrimónios Alimentares: Culturas e Identidades (Doutoramento)
Major in Doutoramento
Universidade de Coimbra Faculdade de Letras, Portugal
2021
Concluded
Alimentação - Fontes, Cultura e Sociedade (Mestrado)
Major in Sem especialização
Universidade de Coimbra Faculdade de Letras, Portugal
"Insegurança Alimentar em canções brasileiras no eixo Rio-São Paulo durante o governo de Getúlio Vargas (1930-1954)" (THESIS/DISSERTATION)
2013/08/10 - 2018/08/10
Concluded
Nutrição (Licenciatura)
Major in Nutrição Clínica e Alimentação Coletiva
Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
"Estágios supervisionados por Doutores da Universidade Federal do Rio de Janeiro. Avaliações conforme os estágios" (THESIS/DISSERTATION)
8,1
2010/02/10 - 2012/02/10
Concluded
Técnico em Audiovisual (Curso Técnico Superior Profissional)
Major in Cinema
Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia Fluminense, Brazil
9,7
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2015/05/06 - 2016/10/06 Research Assistant (Research) Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
2015/03/11 - 2015/11/06 Invited Auxiliary Researcher (Research) Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2021/01/06 - Current Técnica em Audiovisual e Roteirista Ruivaco Produtora, Brazil

Others

Category
Host institution
Employer
2023/02/01 - Current Cozinheira 2ª Associação da Hotelaria Restauração e Similares de Portugal, Portugal
Restaurante Santa Sede, Portugal
2020/10/06 - Current Nutricionista Clínica (a distância) CRN 4: 18101394 Conselho Regional de Nutrição - 4ª Região, Brazil
Trabalhadora Independente - Homeoffice, Portugal
2022/04/01 - 2022/11/30 Cozinheira 2ª Associação da Hotelaria Restauração e Similares de Portugal, Portugal
Restaurante OAK, Portugal
2021/05/15 - 2022/03/25 Responsável de Cozinha Associação da Hotelaria Restauração e Similares de Portugal, Portugal
Restaurante Fangas , Portugal
2020/12/01 - 2021/04/20 Empresária, Nutricionista e Cozinheira Aconchega Refeições Artesanais - Microempreendimento Individual, Brazil
Micro empreendedor individual ( MEI) Governo do Estado Brasileiro, Brazil
2018/04/18 - 2018/07/02 Estágio Supervisionado em Nutrição Aplicada a Saúde Pública (160 horas) Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
Clínica da Família Santa Marta , Brazil
2018/03/02 - 2018/06/05 Estágio supervisionado em Tecnologia de Alimentos (160 horas) Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
2018/02/10 - 2018/04/15 Estágio supervisionado em Maternidade Escola UFRJ (180 horas) Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
(...)
2017/10/09 - 2017/12/13 Estágio supervisionado em Sistema de Alimentação, Restaurantes UFRJ (270 horas) Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
2017/08/10 - 2017/10/10 Estágio supervisionado em Nutrição Clínica Hospital (270 horas) Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
(...)
Projects

Grant

Designation Funders
2015/06/01 - 2016/06/01 Bioacessibilidade de Compostos Fenólicos em sucos mistos acrescidos de probiótico
2078873
Scientific Initiation Fellow
Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
Programa de Instituição de Bolsistas de Iniciação Científica
Concluded

Contract

Designation Funders
2021 - Current Tainha na Terra do Sal
Other
Governo Federal do Brasil, Brazil
Concluded

Other

Designation Funders
2018/05/01 - 2018/07/01 Alimentação saudável e Higiene Bucal: Parceria que dá gosto!
2372963
Researcher
Concluded
2018/05/01 - 2018/07/01 Aleitamento materno e alimentação complementar em crianças menores de dois anos: estudo exploratório na clínica da família Santa Marta em Botafogo
2372963
Researcher
Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil
Concluded
2015/03/10 - 2015/12/01 Projeto em Africanidade na Dança e Educação
20987634
Researcher
Concluded
Outputs

Publications

Thesis / Dissertation
  1. "Insegurança Alimentar em canções brasileiras no eixo Rio-São Paulo durante o governo de Getúlio Vargas ( 1930-1954)". Master, Universidade de Coimbra, 2021. https://estudogeral.uc.pt/bitstream/10316/99472/1/Disserta%C3%A7%C3%A3o%20definitiva%20Lara%20Longobardi.pdf.

Artistic / Performance

Video recording
  1. Ramos, Lara; Lara Longobardi Aguiar Ramos e Thiago Ruivaco Aguiar (Producer); Lara Longobardi (Director). 2021. Tainha na Terra do Sal. Estado do Rio de Janeiro, Prefeitura Municipal de São Pedro da Aldeia..

Other

Other output
  1. Podcast Do Mar À Mesa. Um podcast sobre a cultura alimentar lagunar na cidade de São Pedro da Aldeia, Rio de Janeiro (Brasil), a partir de entrevistas com integrantes da comunidade tradicional de pesca artesanal local e representantes de projetos similares.. 2024. Ramos, Lara. Episódio 1: https://www.youtube.com/watch?v=MVHJ0UKYNGE&t=3970s Episódio 2: https://www.youtube.com/watch?v=2eD05mgbC2c&t=1025s Episódio 3: https://www.youtube.com/watch?v=XdMCF_o32yA&t=4705s.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2023/12/11 Workshop em Perspectivas do Futuro na Investigação em Religiões e Alimentação Workshop em Perspectivas do Futuro na Investigação em Religiões e Alimentação
Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2022/10/28 Aquarela alimentar do brasil na música: um caso de representatividade à mesa 8ª Colóquio Luso-brasileiro de História e Culturas da Alimentação
Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
2018/07/10 Elaboração de Material Educativo e Promoção da Alimentação Complementar Adequada e Oportuna na Atenção Básica. Palestra educativa em Clínica da Família Santa Marta
Universidade Federal do Rio de Janeiro (Rio de Janeiro, Brazil)
2016/10/17 Compostos Fenólicos e atividades antioxidantes de suco de laranja acrescido de probiótico 7ª Semana de Integração Acadêmica da UFRJ
UFRJ (Rio de Janeiro, Brazil)
2015/11/11 Nutrir: receber o axé e promover a saúde 12ª Congresso de Extensão da UFRJ
UFRJ (Rio de Janeiro, Brazil)

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2022 - Current Participação na 1ª Mostra de Cinema Prateado: evento de exibição de filmes da Região dos Lagos - Rio de Janeiro, Brasil.
Festival
1ª Mostra de Cinema Prateado
Editora Prateado, Brazil

Consulting

Activity description Institution / Organization
2021/01/06 - Current Roterista, Consultora e Pesquisadora. Técnica em Audiovisual.

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2021 - Current Minicurso em Políticas de Alimentação e Nutrição durante o Governo Varguista. Nutrição (Licence) Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil

Interview (newspaper / magazine)

Activity description Newspaper / Forum
2022/08/09 Exibição do Filme Tainha na Terra do Sal O DIA

Interview (tv / radio show)

Program Topic
2021/07/20 - 2021/07/20 Radio FM, Estação 104. Cidade de Cabo Frio, Rio de Janeiro (Brasil). Programa Iva Maria. Documentário Tainha na Terra do Sal (2021)