Identification
Personal identification
- Full name
- Marlene Conceição Pereira Machado
Citation names
- Machado, Marlene
Author identifiers
- Ciência ID
- 7A16-C5F9-8C75
- ORCID iD
- 0000-0002-4104-4435
Telephones
- Mobile phone
-
- 910414481 (Personal)
Knowledge fields
- Natural sciences - Biological Sciences - Microbiology
- Exact Sciences - Chemical Sciences - Analytical Chemistry
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
- Natural sciences - Biological Sciences - Biology
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
English | Intermediate (B1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) |
Portuguese (Mother tongue) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2021/10/01 - 2025
Ongoing
|
Ciências Farmacêuticas (Doutoramento)
Major in Especialidade de Nutrição e Química dos Alimentos
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
|
2018/09 - 2020/10
Concluded
|
Tecnologia e Ciência Alimentar (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Universidade do Minho, Portugal "Perfil de aminoácidos de macroalgas produzidas num sistema de aquacultura multi-trófica integrada" (THESIS/DISSERTATION)
|
17 |
2015 - 2018
Concluded
|
Biologia (Licenciatura)
Universidade de Aveiro, Portugal
"Biologia Molecular na Certificação de Produtos Alimentares" (THESIS/DISSERTATION)
|
14 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2020/10/15 - Current | Researcher (Research) | REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2020/09/01 - 2020/09/30 | Quinta da Roêda | The Fladgate Partnership, Portugal |
2019/02 - 2019/06 | Estágio voluntário | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Projects
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2022/02/01 - Current | Can coffee by-products decrease the risk of metabolic syndrome? A comprehensive approach to reduce waste and valorize health
benefits
PTDC/SAU-NUT/2165/2021
Research Fellow
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
|
Ongoing
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference paper |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Thesis / Dissertation |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2023/12/18 | Protein fraction analysis of six coffee by-products using RP-HPLC-FLD | 13º Encontro Nacional de Cromatografia
FFUL (Portugal)
|
2023/11/23 | Chemical characterization and prebiotic potential of cascara (dried coffee pulp) | XXVII Encontro Luso Galego de Química
Delegação do Porto da Sociedade Portuguesa de Química (SPQ)/ Colegio Oficial de Químicos de Galicia (COLQUIGA)/ Departamento
de Engenharia Química da Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2023/11/10 | Exploring the prebiotic potential of a coffee silverskin extract | IX Workshop de Engenharia de Biossistemas – WEB 9.0
(Brazil)
|
2023/07/04 | Silverskin extract rich in chlorogenic acids promotes the growth of Lactobacillus paracasei | XXXI International Conference on Polyphenols
Groupe Polyphénols/ INRAE (Nantes, France)
|
2022/12/08 | Comparison of microwave assisted and conventional solid-liquid techniques for the chlorogenic acids extraction from silverskin: an analysis by HPLC-DAD | 12º Encontro Nacional de Cromatografia
Universidade de Aveiro (Aveiro, Portugal)
|
2022/11/10 | Potencial prebiótico dos subprodutos de café | Webinar Luso-Brasileiro “Café, mais do que uma bebida”
(Porto, Portugal)
|
2022/10/24 | Chemical characterization and bioactive potential of coffee pulp, a by-product of coffee industry | XVI Encontro de Química dos Alimentos
(Castelo Branco, Portugal)
|
2021/05/05 | Amino acid profile of Porphyra umbilicalis in different life cycle stages: conchocelis and adult blades | IJUP’21 – 14º Encontro de Investigação Jovem da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2020/02/14 | IJUP'20 - Amino acid profile of Ulva rigida and Gracilaria vermiculophylla seaweeds | IJUP'20 - 13 º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
Event participation
Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
|
---|---|---|
2022/11/27 - Current | Sessão I das comemorações dos 30 Anos do MCQ
Conference
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2023/10/26 - 2023/10/26 | 15.ª Reunião Anual PortFIR - Alimentação de base vegetal | Balanço entre nutrição, produção, processamento e custo
Conference
|
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
|
2023/07/14 - 2023/07/14 | II Jornadas do Mestrado em Controlo da Qualidade
Meeting
|
|
2023/07/05 - 2023/07/07 | Encontro Ciência 2023
Conference
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
|
2023/05/10 - 2023/05/12 | IJUP23 - 16º Encontro de Investigação Jovem da Universidade do Porto
Meeting
|
Universidade do Porto, Portugal
|
2023/04/23 - 2023/04/23 | Mostra U. Porto
Exhibition
|
Universidade do Porto, Portugal
|
2023/03/25 - 2023/03/25 | Simpósio | Doença Inflamatória Intestinal em Idade Pediátrica 2023
Symposium
|
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2023/03/14 - 2023/03/14 | Bioeconomia e inovação no desenvolvimento de produtos alimentares
Conference
|
Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, Portugal
|
2023/03/03 - 2023/03/03 | Workshop Sustentabilidade e inovação: (re)inventar o setor agroindustrial
Workshop
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2023/02/23 - 2023/02/23 | Bioactive compounds in pro-healthy buckwheat food products
Conference
|
|
2022/12/06 - 2022/12/08 | 12º Encontro Nacional de Cromatografia | |
2022/11/16 - 2022/11/16 | XXVI Encontro Galego-Portugués de Química | |
2022/11/10 - 2022/11/10 | Webinar Luso-Brasileiro "Café: mais do que uma bebida"
Conference
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2022/10/27 - 2022/10/27 | 14.ª Reunião Anual PortFIR | |
2022/10/26 - 2022/10/26 | Sessão Inaugural das comemorações dos 30 anos do Mestrado em Controlo da Qualidade da FFUP
Conference
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2022/10/23 - 2022/10/26 | XVI Encontro de Química dos Alimentos | |
2022/10/01 - 2022/10/15 | The 3rd International Electronic Conference on Foods: Food, Microbiome, and Health | |
2022/04/07 - 2022/04/07 | Formação em Gestão Integrada de Resíduos | |
2022/03/30 - 2022/03/30 | Fonte alimentar alternativa: perspetivas sobre a inclusão de insetos na alimentação humana | |
2022/03/29 - 2022/03/29 | Web of Science e SCOPUS: pesquisa em bases de dados de citações | |
2022/03/24 - 2022/03/24 | Transcolab Summit: Trends in grain-based foods | |
2022/03/23 - 2022/03/23 | 10th Workshop in Lipidomics - Food Lipidomics | |
2022/03/13 - 2022/03/13 | PubMed: pesquisa por palavra e assunto, limitação de resultados, obtenção do texto integral dos artigos
Other
|
|
2021/11/18 - 2021/11/19 | Dare2Change | |
2021/10/15 - 2021/10/15 | The 2nd International Electronic Conference on Foods - "Future Foods and Food Technologies for a Sustainable World": Live
Session - "Coffee By-products as Sustainable Novel Foods"
Conference
|
|
2021/04/15 - 2021/04/15 | Webinar - Roadmap Tecnológico para o setor agroalimentar
Other
|
PortugalFoods, Portugal
|
2021/04/14 - 2021/04/14 | Webinar: "Fructan: Functional food ingredient here or food intolerance villain?" |
ICC - International Association for Cereal Science and Technology, Germany
|
2021/03/05 - 2021/03/06 | VIII Encontro de Nutrição e Alimentação
Meeting
|
Associação Nacional de Estudantes de Nutrição, Portugal
|
2020/03/03 - 2020/03/03 | Ciclo de Seminários NewFood intitulado "Os alimentos tradicionais no contexto da dieta saudável e dos sistemas de produção
sustentáveis. Valorização das raças autóctones e variedades regionais"
Seminar
|
Universidade do Porto, Universidade Católica Portuguesa - Centro Regional do Porto, Universidade do Minho e Universidade de
Trás-os- Montes e Alto Douro, Portugal
|
2020/02/12 - 2020/02/14 | IJUP' 20 - 13 º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Meeting
|
Universidade do Porto, Portugal
|
2019/11/28 - 2019/11/28 | 1º Simpósio INIAV para a Segurança Alimentar "Rumo à Alimentação do Futuro"
Symposium
|
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
|
2019/10/24 - 2019/10/24 | Workshop II - Macroalgas da Costa Portuguesa: Uma Abordagem Económica e Nutricional
Workshop
|
Instituto Politécnico do Porto Instituto Superior de Engenharia do Porto, Portugal
|
2019/10/09 - 2019/10/09 | Seminário "Hepa - healthier eating of pasta with algae"
Seminar
|
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2019/06/17 - 2019/06/19 | XX EuroFoodChem Conference
Conference
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2019/05/16 - 2019/05/16 | Seminário "O fascínio das plantas"
Seminar
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2019/02/23 - 2019/02/23 | Curso "I Workshop de Produção de Cerveja Artesanal"
Workshop
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2019/02/16 - 2019/02/16 | Nutriday - Ciclo de Palestras de Nutrição no Desporto
Other
|
Universidade do Porto Faculdade de Desporto, Portugal
|
2018/11/30 - 2018/11/30 | Workshop de culinária vegetariana
Workshop
|
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2018/05/14 - 2018/05/21 | XIV Biologia na Noite '18
Other
|
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2018/04/18 - 2018/04/18 | X Biochemistry Day, Biochemistry around the world
Other
|
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2018/03/23 - 2018/03/27 | XXI Encontro Nacional de Estudantes de Biologia com realização de uma formação em Gastronomia Molecular
Meeting
|
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
|
2017/04/07 - 2017/04/11 | XX Encontro Nacional de Estudantes de Biologia
Meeting
|
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2017/03/17 - 2017/03/17 | Sessão de Palestras: Dbio pelo Mundo
Other
|
Universidade de Aveiro, Portugal
|
Distinctions
Award
2022 | Best flash communication - Comparison of microwave assisted and conventional solid-liquid techniques for the chlorogenic acids extraction from silverskin: an analysis by HPLC-DAD (12º Encontro Nacional de Cromatografia, Aveiro, Portugal) |
Other distinction
2023 | Finalista do Empowering Women in Agrifood (EWA)
EIT Food iVZW, Belgium
UPTEC Associação de Transferência de Tecnologia da Asprela, Portugal |
2021 | Bolsa de Doutoramento atribuída pela Fundação para a Ciência e Tecnologia
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
|
2019 | Finalista da 3º Edição do Prémio Ecotrophelia Portugal - "Snackisy"
PortugalFoods, Portugal
|