Identification
Personal identification
- Full name
- Ricardo Miguel Pereira Pinto
- Gender
- Male
Citation names
- Pereira Pinto, Ricardo
- Pereira-Pinto, Ricardo
- Pinto, R.P.
Author identifiers
- Ciência ID
- 9814-6B05-9C03
- ORCID iD
- 0000-0001-8480-9525
- AuthenticusID
- R-00J-SEE
- Google Scholar ID
- YJcayn4AAAAJ&hl
- Researcher Id
- F-5104-2017
- Scopus Author Id
- 58024445300
Email addresses
- ricardomppinto@hotmail.com (Professional)
- rpinto@ipvc.pt (Professional)
- rmiguelpinto@estg.ipvc.pt (Professional)
Websites
Knowledge fields
- Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology - Agricultural Biotechnology and Food Biotechnology
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese (Mother tongue) | |||||
English | Advanced (C1) | Proficiency (C2) | Proficiency (C2) | Proficiency (C2) | Advanced (C1) |
Spanish; Castilian | Intermediate (B1) | Upper intermediate (B2) | Intermediate (B1) | Upper intermediate (B2) | Elementary (A2) |
French | Elementary (A2) | Advanced (C1) | Elementary (A2) | Intermediate (B1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2019/10 - 2024/03/19
Concluded
|
Doutoramento en Innovacion en Seguridade e Tecnoloxías Alimentarias (Doctor of Philosophy)
Universidade de Santiago de Compostela, Spain
"Boar Taint in Entire Male’s Pork: Control Strategies, Detection Methods and Meat Quality" (THESIS/DISSERTATION)
|
Sobresaliente Cum Laude |
2012 - 2015
Concluded
|
Empreendedorismo e Inovação na Indústria Alimentar (Mestrado)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
"Bioconservação de produtos tradicionais portugueses à base de carne, fumados e curados pela adição de bactérias do ácido
láctico: estudo das alterações de qualidade da alheira e do lombo fumado fatiado " (THESIS/DISSERTATION)
|
17 |
2003/10/06 - 2008/07/31
Concluded
|
Engenharia Alimentar (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
|
12 |
2008 - 2008
Concluded
|
Curso de formação pedagógica de formadores (Outros)
Fundação para a Divulgação das Tecnologias de Informação, Portugal
|
Affiliation
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2024/09/12 - Current | Invited Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) | Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal | ||
2020/10/21 - 2024/08/31 | Invited Assistant (Polytechnic Teacher) | Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
Positions / Appointments
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2024/07/01 - Current | Membro Integrado | Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade (CISAS), Portugal |
2020/01/01 - 2024/06/30 | Membro Colaborador | Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade (CISAS), Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2024/07 - Current | Avaliador de Projetos ANI | Agência Nacional de Inovação SA, Portugal |
2022/11/01 - 2023/06/30 | Prestação de serviços - Técnico de Investigação Projeto PICAR | Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade (CISAS), Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal | ||
2021/01/01 - 2022/09/01 | Bolseiro de Investigação | Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
2020/01/01 - 2020/09/30 | Bolseiro de Investigação | Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade (CISAS), Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal | ||
2017/05 - 2019/12/31 | Bolseiro de Investigação | Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal | ||
2015/11/01 - 2016/11/01 | Engenheiro Alimentar | Sabores do Vez - Fumeiro Tradicional Unipessoal lda., Portugal |
2009/01/01 - 2011/03/01 | Consultor de Segurança Alimentar | Nuclear - Higiene e Segurança Alimentar, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2016/10 - 2020/10 | IPEMA -Innovative approaches in pork production with entire males
COST Action 15215 OC-2015-2-20148
|
European Cooperation in Science and Technology |
2020/01/01 - 2020/09/30 | Estudo da viabilidade da utilização de carcaças de suínos machos não castrados, rejeitadas devido ao odor a varrasco, em produtos
curados
BI1_CISAS_2019
Research Fellow
Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade (CISAS), Portugal
|
Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade (CISAS)
Concluded
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2023 - Current | FOODCHASE Food Supply-Chain Ecosystems for Sustainability
ERASMUS-EDU-2023-PI-ALL-INNO
|
European Commission |
2022/11/15 - 2023/06/30 | PICAR - Funcionalização de produtos cárneos curados com extratos de córtex de pinheiro-bravo do Minho
Researcher
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
|
NORTE2020 - FEDER
Ongoing
|
2021/01/01 - 2022/08/31 | TECH-Tecnologia, Ambiente, Criatividade e Saúde
Research Fellow
Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade (CISAS), Portugal
|
NORTE2020 - FEDER
Ongoing
|
2017/05/01 - 2019/12/31 | PIGS+CARE - Otimização da produção de carcaças pesadas de suíno de modo natural e zeloso sem recurso à castração, visando
novos produtos cárneos sem resíduos e elevado valor acrescentado
Research Fellow
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
|
Sistema de Incentivos à Investigação e Desenvolvimento Tecnológico (SI I&DT)/Projetos em co-promoção
Concluded
|
Outputs
Publications
Conference abstract |
|
Conference paper |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Thesis / Dissertation |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2021/09/06 | High-performance liquid chromatography determination of skatole levels in subcutaneous fat of entire male pigs fed with a supplemented finishing diet | XV Encontro de Química dos Alimentos
Sociedade Portuguesa de Química (Funchal, Madeira, Portugal)
|
2019/03/07 | Effect of inulin-enriched diet in the reduction of boar taint: sensory analysis of fresh and marinated meat from entire males | 3rd Annual IPEMA Meeting (CA 15215) – Belgrade, Serbia – 7th & 8th March 2019
Faculty of Agriculture of the University of Belgrade (Belgrado, Serbia)
|
2018/10/09 | Physicochemical analysis of ham from entire male pigs raised with different feeding and housing conditions | Congresso Internacional em Gestão Organizacional, Eficiência Energética e Saúde e Segurança no Trabalho na Indústria Agroalimentar
(+AGRO 2018)
MaisAgro (Castelo, Portugal)
|
Event organisation
Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2024/07/11 - 2024/07/11 | Webinar CISAS PhD Students Meeting (2024/07/11 - 2024/07/11)
Round table (Co-organisor)
|
Centro de Investigação e Desenvolvimento em Sistemas Agroalimentares e Sustentabilidade (CISAS), Portugal |
Ad Hoc journal article review
Journal title (ISSN) | Publisher | |
---|---|---|
2024/08 - Current | Beverages | MDPI |
2024/08 - Current | Processes | MDPI |
2024/07 - Current | Applied Sciences | MDPI |
2024/06/01 - Current | Animals (2076-2615) | MDPI |
2024 - Current | Sustainability | MDPI |
2024 - Current | Metabolites (2218-1989) | MDPI |
2024 - Current | Journal of Advanced Veterinary and Animal Research (2311-7710 ) | Network for the Veterinarians of Bangladesh (BDvetNET) |
2023/01/01 - Current | Food Science & Nutrition (2048-7177) | Wiley |
2022/01/01 - Current | Scientia Agricola (1678-992X) | Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", Universidade de São Paulo |
2020/03/01 - Current | Food Science and Technology International (1532-1738) | SAGE Publications |
Committee member
Activity description Role |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2023/10/01 - Current | Membro da Comissão de Curso da Licenciatura em Engenharia Alimentar
Member
|
Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
2014/09 - 2014/09 | Membro da Comissão Externa de Avaliação da A3ES (Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior) para os cursos: •
Mestrado em Engenharia Alimentar - Escola Superior Agrária de Coimbra • Mestrado em Alimentação Colectiva - Faculdade de Nutrição
da Universidade do Porto • Mestrado em Engenharia Alimentar - Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica
Member
|
Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior, Portugal |
Other jury / evaluation
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2024/06/12 - 2024/06/12 | Júri do Evento Final Pitch do Projeto de Inovação Pedagógica e Cocriação (Instituto Politécnico de Viana do Castelo e Instituto Politécnico de Bragança) | Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal Instituto Politécnico de Bragança, Portugal |
Distinctions
Award
2019 | 13th SafePork 2019 Conference Poster Award - 2nd place
SafePork Conference, Germany
|