???global.info.a_carregar???
Carla Tecelão holds a PhD in Food Engineering from Instituto Superior de Agronomia (ISA, UL), a MSc. in Biotechnology (Biochemical Engineering) from Instituto Superior Técnico (IST, UL), and a graduation in Chemistry from Faculdade de Ciências (UL). She is an adjunct professor at Politécnico de Leiria and an integrated member of MARE-Marine and Environmental Sciences Centre. Her research activity focuses on Food Biotechnology, particularly in the production of lipids with nutraceutical properties by enzymatic catalysis in non-conventional media. She has expertise in edible oils characterization through the application of different analytical techniques, namely Gas Chromatography (GC) and Thin Layer Chromatography (TLC). Carla Tecelão has also been working in the field of marine food resources for the development of added value seafood products. She has participated in national and international research projects and is the author of several papers in international scientific periodicals with referees.
Identification

Personal identification

Full name
Carla Sofia Ramos Tecelão

Citation names

  • Tecelão, Carla
  • Tecelão, C.

Author identifiers

Ciência ID
9B1D-4AC0-1B03
ORCID iD
0000-0003-2423-0495
Scopus Author Id
7801371939
Education
Degree Classification
2011
Concluded
Engenharia Alimentar (Doutoramento)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
"Produção de Sucedâneos de Gordura de Leite Humano por Catálise Enzimática" (THESIS/DISSERTATION)
2001
Concluded
Biotecnologia (Engenharia Bioquímica) (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
"Produção de Carvona por Biotransformação com Células de Rhodococcus erythropolis" (THESIS/DISSERTATION)
1997
Concluded
Química (Licenciatura)
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2011/12/19 - Current Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2006/02/26 - 2011/12/19 Assistant (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2003/02/26 - 2006/02/26 Assistant (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2003/03/01 - 2003/09/30 Assistant (University Teacher) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Portugal
2002/03/01 - 2002/09/30 Assistant (University Teacher) Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias, Portugal

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2017 - Current Coordenadora do Mestrado em Engenharia Alimentar Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2019 - 2020 Membro do Conselho Técnico-Científico Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2017 - 2020 Membro do Conselho Pedagógico Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2017 - Current Membro integrado do MARE IPLeiria Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2021 - Current ORCHESTRA - add-value to ORCHards through thE full valoriSaTion of macRoalgAe
nº070155
Researcher
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2017 - Current SmartBioR - Valorização Inteligente de Recursos Biológicos Marinhos Endógenos num Clima em Mudança
Centro-01-0145-FEDER-000018
Researcher
Ongoing
2017 - Current ValorMar - Valorização Integral de Recursos Marinhos: potencial, inovação tecnológica e novas aplicações
24517
Researcher
Ongoing
2016 - Current ALGAVALUE - Valorização dos subprodutos do processo biotecnológico de produção de esqualeno e DHA pela microalga Aurantiochytrium sp
AlgaValue/17680
Researcher
2021 - 2023 100% FIGO - Produto biofuncional com elevada eficiência de circularidade na transformação e conservação por tecnologias avançadas de extração e incorporação de compostos bioativos
POCI-01-0247-FEDER-064977
Researcher
2019 - 2023 OCEAN2OILS - Integrated approach for seaweeds application as sustainable source of functional compounds for edible oils stabilization and food processing
FA_05_2017_013
Principal investigator
Ongoing
2018 - 2022 ALGAVALOR - MicroALGAs: produc¸a~o integrada e VALORizac¸a~o da biomassa e das suas diversas aplicac¸o~es.
POCI-01-0247-FEDER-035234
Researcher
2017 - 2021 SEAWEEDFEEDS - Macroalgas e bem-estar animal, suplementação de rações para peixes marinhos
MAR2020-16-02-01-FMP-84
Researcher
Concluded
2017 - 2021 OURICEIRA AQUA - Aquaculture and Enhancement of Gonad Production in the Sea Urchin (Paracentrotus lividus)
MAR-02.01.01-FEAMP-0004
Researcher
Concluded
2017 - 2021 Co-Pesca 2 - Implementação do Comité de Co-gestão para a apanha de percebe na Reserva Natural das Berlengas.
MAR-01.03.02-FEAMP-0018
Researcher
Concluded
2017 - 2018 FishBioSensing - Dispositivos portáteis baseados em (bio)sensores eletroquímicos para a avaliação da segurança e qualidade de produtos da pesca
POCI-01-0145-FEDER-23817
Researcher

Other

Designation Funders
2016 - 2017 Processo Inovador de Valorização de Lípidos de Microalgas: Aplicação à Produção de Ésteres de Alquilos a Partir de Lípidos Produzidos por Chlorella
Programa Pessoa/Hubert Curien
Researcher
Concluded
2012 - 2012 Transferencia Científico-Tecnológica de Productos Desarrollados por la Red Enznut
TCT-ENZNUT
Researcher
Concluded
2011 - 2012 Produção de aromatizantes e de lípidos estruturados para a indústria alimentar, utilizando como biocatalisador uma lipase microbiana recombinante
Ações Integradas Luso-Espanholas - Acção nº E-29/11
Researcher
Concluded
2011 - 2012 Produção de biodiesel a partir de óleo de Cynara cardunculus (cardo), catalisada por uma lipase/aciltransferase (CYNARADIESEL)
CYNARADIESEL
Researcher
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2008 - 2011 Red Iberoamericana para la Extraccion y Transformacion Enzimatica de Ingredientes Funcionales y Nutraceuticos de Plantas y Agro-Residuos regionales
ENZNUT - rede temática no âmbito do programa CYTED
Researcher
Concluded
2009 - 2010 Lipase/acyltransferase-catalyzed lipid structuration (STRUCLIP)
Programa Pessoa
Researcher
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Ferreira-Dias, Suzana; Osório, Natália M.; Rodrigues, Joana; Tecelão, Carla. "Structured Lipids for Foods". In Encyclopedia of Food Chemistry, 357-369. Elsevier, 2019.
    10.1016/b978-0-08-100596-5.21766-6
  2. Ferreira-Dias, Suzana; Osório, Natália M.; Tecelão, Carla. "Lipase-Catalyzed Synthesis of Structured Lipids at Laboratory Scale". In Methods in Molecular Biology, 315-336. Springer New York, 2018.
    10.1007/978-1-4939-8672-9_17
  3. Pedrosa, Rui; Tecelão, Carla; Gil, Maria. "Lipids in Meat and Seafood". In Methods in Food Analysis, 142-200. CRC Press, 2014.
    10.1201/b16964-7
  4. Tecelão, Carla; Valero F.; Sandoval G; Ferreira-Dias S.. "Producción de sucedâneos de grasa de leche humana catalizados por lipasas". In Obtención Enzimática de Compuestos Bioactivos a partir de Recursos Naturales Iberoamericanos, 101-116. 2012.
    Published
Conference abstract
  1. Silva, Ana Rita; Tecelão, Carla; Gil, Maria; Sampaio, M-M. "HISTAMINE DETERMINATION IN FISHERY PRODUCTS: ALTERNATIVE METHODS FOR EXTRACTION AND QUANTIFICATION". Paper presented in IMMR'18 | International Meeting on Marine Research 2018, 2018.
    10.3389/conf.fmars.2018.06.00017
  2. Pinheiro, Joaquina; Paulo, Maria; Coutinho, Joana; Baptista, Teresa; Bernardino, Susana; Tecelão, Carla; Gil, Maria; Lemos, Marco. "Bioactivity screening of Aurantiochytrium sp. for antioxidant activities". Paper presented in IMMR'18 | International Meeting on Marine Research 2018, Peniche, 2018.
    10.3389/conf.fmars.2018.06.00088
  3. Freitas, Marta; Correia, Ana; Pereira, Carolina; Santos, João; Baptista, Teresa; Afonso, Clélia; Gil, Maria; et al. "The influence of light and culture media on the growth of the red seaweed Gracilaria gracilis (Rhodophyta, Gracilariales) under laboratory conditions". Paper presented in IMMR'18 | International Meeting on Marine Research 2018, 2018.
    10.3389/conf.fmars.2018.06.00116
  4. Pinheiro, Joaquina; Garcia, Adriana; Paulo, Maria; Coutinho, Joana; Baptista, Teresa; Bernardino, Susana; Tecelão, Carla; Gil, Maria; Lemos, Marco. "Assessment of traditional mayonnaise enriched with Aurantiochytrium sp. extract". 2018.
    10.3389/conf.fmars.2018.06.00099
  5. Andreia, Raposo; Susana, Ferreira; Rodolfo, Ramos; Catarina, Anjos; Teresa, Baptista; Carla, Tecelão; Sílvia, Gonçalves; Ana, Pombo. "Effect of three diets in the gonadal growth and maturation of Paracentrotus lividus". Paper presented in IMMR'16 | International Meeting on Marine Research 2016, 2016.
    10.3389/conf.fmars.2016.04.00030
  6. Andreia, Raposo; Rodolfo, Ramos; Catarina, Anjos; Ana, Pombo; Carla, Tecelão; Sílvia C., Gonçalves; Teresa, Baptista; Susana M. F., Ferreira. "Biological characterization of the reproductive cycle of the sea urchin (Paracentrotus lividus) in the western central region of Portugal (Peniche)". Paper presented in IMMR'16 | International Meeting on Marine Research 2016, 2016.
    10.3389/conf.fmars.2016.04.00035
  7. Andreia, Raposo; Rodolfo, Ramos; Catarina, Anjos; Ana, Pombo; Susana, Ferreira; Teresa, Baptista; Sílvia, Gonçalves; Carla, Tecelão. "Effect of three diets on gonad fatty acid composition of reared sea urchin Paracentrotus lividus". Paper presented in IMMR'16 | International Meeting on Marine Research 2016, 2016.
    10.3389/conf.fmars.2016.04.00034
  8. Rita, Santos; Simaura, Dias; Susete, Pinteus; Joana, Silva; Celso, Alves; Carla, Tecelão; Rui, Pedrosa; Ana, Violante Pombo. "Aquaculture, Biotechnological and Seafood Resource Potential of Sea Cucumbers from the Peniche coast (Portugal)". Paper presented in IMMR'14 | International Meeting on Marine Research 2014, 2014.
    10.3389/conf.fmars.2014.02.00106
  9. Catarina, Rosado Correia; Inês, Póvoa; Daniel, Marques; Carla, Tecelão; Victória, Del Pino; Sergio, Miguel Leandro. "Micronutrient influence in Nannochloropsis sp. growth and biochemical profile". Paper presented in IMMR'14 | International Meeting on Marine Research 2014, 2014.
    10.3389/conf.fmars.2014.02.00050
  10. Catarina, Rosado Correia; Inês, Póvoa; Daniel, Marques; Carla, Tecelão; Victória, Del Pino; Sérgio Miguel, Leandro. "Development of a low cost medium for Tetraselmis sp. growth and biochemical profile improvement". Paper presented in IMMR'14 | International Meeting on Marine Research 2014, 2014.
    10.3389/conf.fmars.2014.02.00049
  11. Kaori, Fonseca; Tiago, Simões; Ana, Augusto; Márcia, Caramalho; Maria, Campos; Carla, Tecelão; Marco, Lemos. "Lipolytic activity from bacteria prospected in polluted portuary sites". Paper presented in IMMR'14 | International Meeting on Marine Research 2014, 2014.
    10.3389/conf.fmars.2014.02.00012
  12. Silva, Cátia SE; Novais, Sara C; Gravato, Carlos; Simões, Tiago; Caramalho, Márcia; Neves, Janete; Tecelão, Carla; et al. "An in situ assessment of key biomarkers in limpets exposed to sewage pollution". Paper presented in European Biotechnology Congress 2013, 2013.
    10.1016/j.copbio.2013.05.209
  13. Tecelão, C.; Guillén, M.; Rivera, I.; Sandoval, G.; Valero, F.; Ferreira-Dias, S.. "Screening of noncommercial biocatalysts for the production of human milk fat substitutes". Paper presented in 14th European Congress on Biotechnology, 2009.
    10.1016/j.nbt.2009.06.413
Conference poster
  1. "Supplementation of sunflower oil with bioactive compounds from Crithmum maritimum L by ultrasound-assisted extraction". Paper presented in XV Encontro de Química dos Alimentos, 2021.
  2. "Influence of cooking techniques on the nutritional profile of mackerel (Scomber scombrus) fillets". Paper presented in XV Encontro de Química dos Alimentos, 2021.
  3. "Decreasing oil uptake during frying process of mackerel (Scomber colias) fillets using edible coatings". Paper presented in XV Encontro de Química dos Alimentos, 2021.
  4. Santos P.M; Ferreira S.M.F.; Raposo A.; Lourenço S.; Baptista T.; Gonçalves S.C.; Ganhão R.; et al. "Effect of artificial diets on the colour and carotenoid content of the sea urchin Paracentrotus lividus gonads". Paper presented in Aquaculture Europe 2019, 2019.
  5. Tecelão, Carla; Ferreira A.; Mendes S.; Gil M.M.; Neves M.. "Nannochloropsis oceanica as a sustainable source of omega-3 polyunsaturated fatty acids for hens eggs enrichment". Paper presented in XII CIBIA, 2019.
  6. Rodrigues F.; Tecelão, Carla; Neves M.. "Effect of seaweed incorporation in sunflower oil stability under frying conditions". Paper presented in XII CIBIA, 2019.
  7. Mouga T.; Afonso C.; Freitas M.V.; Correia A.; Tecelão, Carla; Gil M.M.; Mendes S.; Baptista T.. "Evaluation of the nutritional profile and antimicrobial activity of the red seaweed Gracilaria gracilis". Paper presented in AlgaEurope 2018, 2018.
  8. Faustino A.R.; Tecelão, Carla; Osório, N.M.; Canet A.; Valero F.; Ferreira-Dias S.. "Production of Human Milk Fat Substitutes Rich in Polyunsaturated Fatty Acids from Camelina Oil, Catalyzed by a Recombinant Rhizopus oryzae Lipase". Paper presented in 12th Euro Fed Lipid Congress, 2014.
  9. Ferreira J.; Simões T.; Augusto A.; Ferreira-Dias S.; Tecelão, Carla. "Synthesis of MLM-type Structured Lipids by Acidolysis Reaction between Argan Oil and Caprylic or Capric Acids, Catalyzed by Commercial Lipases". Paper presented in 12th Euro Fed Lipid Congress, 2014.
  10. Tecelão, Carla; Correia A.; Fortes C.; Simões T.; Campos M.J.G.. "Lipase-producing bacteria from an intertidal marine environment: isolation and characterization". Paper presented in 6th International BIOPROSP Conference on Marine Bioprospecting from cold marine environment, 2013.
  11. Simões T.; Guillén M.; Valero F.; Tecelão, Carla; Ferreira-Dias S.. "Optimized production of human milk fat substitutes by acidolysis of lard and fatty acids from a fish oil concentrate catalysed by a heterologous Rhizopus oryzae lipase". Paper presented in 10th Euro Fed Lipid Congress, 2012.
  12. Soares C.M.F.; Santos S.B.; Ferreira de Castro H.; Lima A.S.; Tecelão, Carla; Ferreira-Dias S.. "Production of human milk fat substitutes using immobilized Pseudomonas cepacia lipase in organic polymer with ionic liquid". Paper presented in 10th Euro Fed Lipid Congress, 2012.
  13. Soares C.M.F.; Santos S.B.; Figueiredo R.T.; Lima A.S.; Tecelão, Carla; Ferreira-Dias S.. "Lipase immobilization on organic polymer matrices using an ionic liquid.". Paper presented in Biocatalysis in Lipid Modification, 2012.
  14. Tecelão, Carla; Perrier V.; Dubreucq E.; Ferreira-Dias S.. "Production of human milk fat substitutes by interesterification of tripalmitin with ethyl oleate catalyzed by lipase/acyltransferase from C. parapsilosis". Paper presented in NHBT-2011, 2011.
  15. Simões T.; Carvalho J.; Sousa A.; Gil M.M.; Pedrosa R.; Tecelão, Carla. "Add Value on the Marine Resources in the West region of Portugal: Nutritional Characterization of Balistes capriscus". Paper presented in 2nd ISEKI Food Conference, 2011.
  16. Tecelão, Carla; Rivera I.; Sandoval G.; Ferreira-Dias S.. "Response Surface Modelling of Human Milk Fat Substitutes Production Catalyzed by Carica papaya latex". Paper presented in 8 th Eurofed Lipid Congress, 2010.
  17. Ferreira-Dias S.; Tecelão, Carla; Guillén M.; Rivera I.; Valero F.; Sandoval G.. "Production of Human Milk Fat Substitutes Catalysed by Non-Commercial Enzymes". Paper presented in ICBF-2010, 2010.
  18. Rasera K.; Tecelão, Carla; Osório N.; Krieger N.; Ferreira-Dias S.. "Production of Structured Lipids by Fermented Solid Containing Lipases". Paper presented in ICBF-2010, 2010.
  19. Ferreira-Dias S.; Osório N.M.; Tecelão, Carla; Perrier V.; Dubreucq E.; Ribeiro M.H.. "Enzyme-Catalyzed Production of Structured Lipids under High Pressure Conditions". Paper presented in 101st AOCS Annual Meeting & Expo, 2010.
  20. Tecelão, Carla; Silva J.; Ribeiro M.H.; Ferreira-Dias S.. "Response Surface Modeling of Lipase-Catalyzed Production of Human Milk Fat Substitutes rich in 10 Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids". Paper presented in 7 th Eurofed Lipid Congress, 2009.
  21. Tecelão, Carla; Silva J.; Dubreucq E.; Ribeiro M.H.; Ferreira-Dias S.. "Production of Human Milk Fat Substitutes enriched in Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids using Immobilized Commercial Lipases and Candida parapsilosis Lipase/Acyltransferase". Paper presented in 9 th International Symposium on Biocatalysis and Biotransformations, 2009.
Journal article
  1. Iris Correia; Madalena Antunes; Carla Tecelão; Marta Maria de Melo Lopes Neves; Cristiana L. Pires; Pedro Cruz; Maria Rodrigues; et al. "Nutritive Value and Bioactivities of a Halophyte Edible Plant: Crithmum maritimum L. (Sea Fennel)". Plants (2024): https://www.mdpi.com/2223-7747/13/3/427.
    10.3390/plants13030427
  2. Madalena Antunes; Marta Maria de Melo Lopes Neves; Damiana Pires; Ricardo Passos; Beatriz do Carmo; Carolina F. Tchobanov; Sara Forte; et al. "Proximate Composition and Fatty Acid Profile of Gilthead Seabream (Sparus aurata) Fed with Pelvetia canaliculata-Supplemented Diets: An Insight towards the Valorization of Seaweed Biomass". Foods (2023): https://www.mdpi.com/2304-8158/12/9/1810.
    10.3390/foods12091810
  3. Cleide M. F. Soares; Milson S. Barbosa; samuel santos; Silvana Mattedi; Álvaro S. Lima; Matheus M. Pereira; Carla Tecelão; Suzana Ferreira-Dias. "Production of Human Milk Fat Substitutes by Lipase-Catalyzed Acidolysis: Immobilization, Synthesis, Molecular Docking and Optimization Studies". Catalysts (2023): https://www.mdpi.com/2073-4344/13/5/825.
    10.3390/catal13050825
  4. Damiana Pires; Ricardo Passos; Beatriz do Carmo; Carolina F. Tchobanov; Sara Forte; Mariana Vaz; Madalena Antunes; et al. "Pelvetia canaliculata as an Aquafeed Supplement for Gilthead Seabream Sparus aurata: A Biorefinery Approach for Seaweed Biomass Valorisation". Sustainability (2022): https://www.mdpi.com/2071-1050/14/18/11469.
    10.3390/su141811469
  5. Gabriela Sousa; Mariana I. Alves; Marta Maria de Melo Lopes Neves; Carla Tecelão; Suzana Ferreira-Dias. "Enrichment of Sunflower Oil with Ultrasound-Assisted Extracted Bioactive Compounds from Crithmum maritimum L". Foods (2022): https://www.mdpi.com/2304-8158/11/3/439.
    10.3390/foods11030439
  6. Simões, Tiago; Ferreira, Jessica; Lemos, Marco F. L.; Augusto, Ana; Félix, Rafael; Silva, Susana F. J.; Ferreira-Dias, Suzana; Tecelão, Carla. "Argan Oil as a Rich Source of Linoleic Fatty Acid for Dietetic Structured Lipids Production". Life 11 11 (2021): 1114. http://dx.doi.org/10.3390/life11111114.
    10.3390/life11111114
  7. Neves, Marta; Antunes, Madalena; Fernandes, Wilson; Campos, Maria J.; Azevedo, Zélia M.; Freitas, Victor; Rocha, João M.; Tecelão, Carla. "Physicochemical and nutritional profile of leaves, flowers, and fruits of the edible halophyte chorão-da-praia (Carpobrotus edulis) on Portuguese west shores". Food Bioscience 43 (2021): 101288. http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2021.101288.
    10.1016/j.fbio.2021.101288
  8. Marta Maria de Melo Lopes Neves; Ana Ferreira; Madalena Antunes; Joana Laranjeira Silva; Susana Mendes; Maria M Gil; Carla Tecelão. "Nannochloropsis oceanica as a Sustainable Source of n-3 Polyunsaturated Fatty Acids for Enrichment of Hen Eggs". Applied Sciences (2021): https://www.mdpi.com/2076-3417/11/18/8747.
    10.3390/app11188747
  9. Gabriela Sousa; Marija Trifunovska; Madalena Antunes; Isabel Miranda; Margarida Moldao-Martins; Vitor D. Alves; Rajko Vidrih; et al. "Optimization of Ultrasound-Assisted Extraction of Bioactive Compounds from Pelvetia canaliculata to Sunflower Oil". Foods (2021): https://www.mdpi.com/2304-8158/10/8/1732.
    10.3390/foods10081732
  10. Lourenço, Sílvia; Cunha, Beatriz; Raposo, Andreia; Neves, Marta; Santos, Pedro M.; Gomes, Ana S.; Tecelão, Carla; et al. "Somatic growth and gonadal development of Paracentrotus lividus (Lamarck, 1816) fed with diets of different ingredient sources". Aquaculture (2021): 736589. http://dx.doi.org/10.1016/j.aquaculture.2021.736589.
    10.1016/j.aquaculture.2021.736589
  11. Neves, Marta; Miranda, Andreia; Lemos, Marco F.L.; Silva, Susana; Tecelão, Carla. "Enhancing oxidative stability of sunflower oil by supplementation with prickled broom ( Pterospartum tridentatum ) ethanolic extract". Journal of Food Science 85 9 (2020): 2812-2821. http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.15378.
    10.1111/1750-3841.15378
  12. Tecelão, Carla; Perrier, Véronique; Dubreucq, Eric; Ferreira-Dias, Suzana. "Production of Human Milk Fat Substitutes by Interesterification of Tripalmitin with Ethyl Oleate Catalyzed by Candida parapsilosis Lipase/Acyltransferase". Journal of the American Oil Chemists' Society 96 7 (2019): 777-787. http://dx.doi.org/10.1002/aocs.12250.
    10.1002/aocs.12250
  13. Raposo, Andreia I. G.; Ferreira, Susana M. F.; Ramos, Rodolfo; Santos, Pedro M.; Anjos, Catarina; Baptista, Teresa; Tecelão, Carla; Costa, José L.; Pombo, Ana. "Effect of three diets on the gametogenic development and fatty acid profile of Paracentrotus lividus (Lamarck, 1816) gonads". Aquaculture Research 50 8 (2019): 2023-2038. http://dx.doi.org/10.1111/are.14051.
    10.1111/are.14051
  14. Bassan, Natalia; Rodrigues, Rafael Hatanaka; Monti, Rubens; Tecelão, Carla; Ferreira-Dias, Suzana; Paula, Ariela V.. "Enzymatic modification of grapeseed (Vitis vinifera L.) oil aiming to obtain dietary triacylglycerols in a batch reactor". LWT 99 (2019): 600-606. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.05.013.
    10.1016/j.lwt.2018.05.013
  15. Alves, C.; Pinteus, S.; Simões, T.; Horta, A.; Silva, J.; Tecelão, C.; Pedrosa, R.. "Bifurcaria bifurcata: a key macro-alga as a source of bioactive compounds and functional ingredients". International Journal of Food Science and Technology 51 7 (2016): 1638-1646. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84974724308&partnerID=MN8TOARS.
    10.1111/ijfs.13135
  16. Santos, A.; Granada, L.; Baptista, T.; Anjos, C.; Simões, T.; Tecelão, C.; Fidalgo e Costa, P.; Costa, J.L.; Pombo, A.. "Effect of three diets on the growth and fatty acid profile of the common ragworm Hediste diversicolor (O.F. Müller, 1776)". Aquaculture 465 (2016): 37-42. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84983613527&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.aquaculture.2016.08.022
  17. Faustino, A.R.; Osório, N.M.; Tecelão, C.; Canet, A.; Valero, F.; Ferreira-Dias, S.. "Camelina oil as a source of polyunsaturated fatty acids for the production of human milk fat substitutes catalyzed by a heterologous Rhizopus oryzae lipase". European Journal of Lipid Science and Technology (2015): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84936113478&partnerID=MN8TOARS.
    10.1002/ejlt.201500003
  18. Santos, R.; Dias, S.; Pinteus, S.; Silva, J.; Alves, C.; Tecelão, C.; Pedrosa, R.; Pombo, A.. "Sea cucumber Holothuria forskali, a new resource for aquaculture? Reproductive biology and nutraceutical approach". Aquaculture Research (2015): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84921516379&partnerID=MN8TOARS.
    10.1111/are.12683
  19. Santos, Rita; Dias, Simaura; Pinteus, Susete; Silva, Joana; Alves, Celso; Tecelão, Carla; Pombo, Ana; Pedrosa, Rui. "The Biotechnological and Seafood Potential of <i>Stichopus regalis</i>". Advances in Bioscience and Biotechnology 06 03 (2015): 194-204. http://dx.doi.org/10.4236/abb.2015.63019.
    10.4236/abb.2015.63019
  20. Ferreira-Dias, S.; Tecelão, C.. "Human milk fat substitutes: Advances and constraints of enzyme-catalyzed production". Lipid Technology 26 8 (2014): 183-186. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84905686718&partnerID=MN8TOARS.
    10.1002/lite.201400043
  21. Simões, T.; Valero, F.; Tecelão, C.; Ferreira-Dias, S.. "Production of Human Milk Fat Substitutes Catalyzed by a Heterologous Rhizopus oryzae Lipase and Commercial Lipases". JAOCS, Journal of the American Oil Chemists' Society (2013): 1-9. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84887175672&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s11746-013-2379-9
  22. Simões, T.; Carvalho, J.; Sousa, A.; Lemos, M.F.L.; Gil, M.M.; Pedrosa, R.; Tecelão, C.. "Seasonal variation in proximate composition and fatty acid profile of grey triggerfish (Balistes capriscus) captured along the coast of sPortugal". Journal of Food Science 78 5 (2013): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84877608849&partnerID=MN8TOARS.
    10.1111/1750-3841.12115
  23. Tecelão, C.; Guillén, M.; Valero, F.; Ferreira-Dias, S.. "Immobilized heterologous Rhizopus oryzae lipase: A feasible biocatalyst for the production of human milk fat substitutes". Biochemical Engineering Journal 67 (2012): 104-110. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84862728132&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.bej.2012.06.001
  24. Tecelão, C.; Rivera, I.; Sandoval, G.; Ferreira-Dias, S.. "Carica papaya latex: A low-cost biocatalyst for human milk fat substitutes production". European Journal of Lipid Science and Technology 114 3 (2012): 266-276. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84858183282&partnerID=MN8TOARS.
    10.1002/ejlt.201100226
  25. Tecelão, C.; Silva, J.; Dubreucq, E.; Ribeiro, M.H.; Ferreira-Dias, S.. "Production of human milk fat substitutes enriched in omega-3 polyunsaturated fatty acids using immobilized commercial lipases and Candida parapsilosis lipase/acyltransferase". Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic 65 1-4 (2010): 122-127. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-77952675700&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.molcatb.2010.01.026
  26. Nascimento, A.C.; Tecelão, C.S.R.; Gusmão, J.H.; Da Fonseca, M.M.R.; Ferreira-Dias, S.. "Modelling lipase-catalysed transesterification of fats containing n-3 fatty acids monitored by their solid fat content". European Journal of Lipid Science and Technology 106 9 (2004): 599-612. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-7244251517&partnerID=MN8TOARS.
    10.1002/ejlt.200401000
  27. Tecelão, C.S.R.; Van Keulen, F.; Da Fonseca, M.M.R.. "Development of a reaction system for the selective conversion of (-)-trans-carveol to (-)-carvone with whole cells of Rhodococcus erythropolis DCL14". Journal of Molecular Catalysis - B Enzymatic 11 4-6 (2001): 719-724. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-0035931383&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/S1381-1177(00)00054-0

Intellectual property

Patent
  1. 2021. "Óleos Alimentares Suplementados Com Extratos de Macroalgas e/ou Plantas Halófitas". Portugal.
    Granted/Issued
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2022/10/24 Nutritional characterization of gilthead seabream (Sparus aurata) fed with Pelvetia canaliculata supplemented diet: a biorefinery approach for seaweed biomass valorization XVI Encontro de Química dos Alimentos
Sociedade Portuguesa de Química (Castelo Branco, Portugal)
2021/09/06 Increasing biological value and oxidative stability of edible oils by supplementation with bioactive compounds from seaweeds and halophyte plants XV Encontro de Química dos Alimentos
Sociedade Portuguesa de Química (Funchal, Portugal)

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2021/09/01 - 2022/11/23 Pelvetia canaliculata como suplemento de ração para dourada (Sparus aurata): uma abordagem de biorrefinaria para valorização da biomassa de algas
Co-supervisor
Aquacultura (Master)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2020/09/01 - 2022/06/20 Aplicação de revestimentos comestíveis, suplementados com macroalgas e plantas halófitas, em filetes de sarda (Scomber scombrus) para redução do teor de gordura em processos de fritura
Supervisor
Biotecnologia dos Recursos Marinhos (Master)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2020/09/01 - 2022/05/16 Utilização de Mytilus edulis como bioindicador marinho da costa de Peniche
Co-supervisor
Biotecnologia dos Recursos Marinhos (Master)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2020/09 - 2021/12/13 Enriquecimento de óleo de girassol com compostos bioativos de Crithmum maritimum (funcho marinho)
Co-supervisor
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2020 - 2021 Avaliação da estabilidade oxidativa e do valor biológico de óleo de girassol suplementado com extratos de Pelvetia canaliculata
Co-supervisor
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2019 - 2020/07/29 Associação da norma ISO 22000-2018 à invenção Smart Knives
Supervisor
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2019 - 2019 Avaliação da Estabilidade Oxidativa de Óleo de Girassol Suplementado com Extrato de Alga
Co-supervisor
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2018 - 2018 Produção de lípidos dietéticos a partir de óleo de argão e óleo de grainha de uva por catálise enzimática
Co-supervisor
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2015 - 2015 Avaliação da estabilidade físico-química de óleo alimentar suplementado com extrato de carqueja
Supervisor
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2015 - 2015 Carne, ovos e pescado: diferentes tecnologias para incremento da qualidade alimentar
Supervisor
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2014 - 2014 Produção de sucedâneos de gordura de leite humano a partir de tripalmitina e de óleo de grainha de uva, catalisada por lipases imobilizadas
Co-supervisor
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2014 - 2014 Síntese de Sucedâneos de Gordura de Leite Humano Enriquecidos em Ácidos Gordos Polinsaturados Ómega-3 do Óleo de Camelina, catalisada pela lipase heteróloga de Rhizopus oryzae
Co-supervisor
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2013 - 2013 Estabilidade físico-química de fórmulas infantis
Supervisor
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2013 - 2013 Desenvolvimento e otimização de meios de cultura para o cultivo de microalgas marinhas
Co-supervisor
Biotecnologia dos Recursos Marinhos (Master)
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2011 - 2011 Síntese enzimática de lípidos estruturados sucedâneos de gordura de leite humano, enriquecidos em ácidos gordos polinsaturados
Supervisor
Biotecnologia dos Recursos Marinhos (Master)
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2009 - 2009 Produção de Sucedâneos de Gordura de Leite Humano Enriquecidos em Ácidos Gordos Polinsaturados Ómega-3, Catalisada por Enzimas Termoestáveis Imobilizadas
Co-supervisor
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Jury of academic degree

Topic
Role
Candidate name (Type of degree)
Institution / Organization
2023/04/21 Recuperação de ácidos gordos polinsaturados ómega-3 a partir de óleo de peixe
(Thesis) Main arguer
Mariana Isabel da Silva Aragoa (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2023/03/06 Obtenção de Extratos de Bagaço de Azeitona e Avaliação da sua Bioatividade
(Thesis) Main arguer
Julieta Gonçalves Diogo (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2022/12/16 Suplementos Alimentares - Uma Visão Geral
(Thesis) Main arguer
Filipa Susana Marques Roque (Master)
Instituto Politécnico de Setúbal Escola Superior de Tecnologia do Barreiro, Portugal
2022/12/14 The biorefinery of the heterotrophic marine microalga Crypthecodinium cohnii grown on low-cost substrates: Production of DHA and biodiesel
(Thesis) Main arguer
Daniela Fonseca Martins (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2022/06/09 Validação de um método para análise de polióis em alimentos por cromatografia líquida de ultra eficiência
(Thesis) Main arguer
Andreia Filipa Francisco das Neves (Master)
Instituto Politécnico de Setúbal Escola Superior de Tecnologia do Barreiro, Portugal
2021/01/28 Tratamento enzimático para a valorização do óleo de bagaço de azeitona bruto: Produção de lípidos estruturados, biodiesel e 2-monoacilgliceróis
(Thesis) Main arguer
Ana Sofia Santos Caeiro Martins (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2020 Produção de lípidos estruturados dietéticos por catálise enzimática, a partir de óleo de bagaço de azeitona
(Thesis) Main arguer
Catarina Alexandra dos Santos Lopes (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2020 Estudo da viabilidade e incorporação de Myrtus spp. em diferentes produtos alimentares
(Thesis) Arguer
Ana Carolina Lucas Branco (Master)
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2019 Avaliação de Hidrocarbonetos Policíclicos Aromáticos em Azeites Portugueses
(Thesis) Main arguer
Rute Isabel Pires Mota (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2015 Evaluation of photoperiod effect on the growth and protein content of microalgae
(Thesis) Main arguer
Inês Soraia Hipólito Pedro (Master)
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2015 Produção de lípidos estruturados a partir de óleo de grainha de uva catalisada por lipases não comerciais
(Thesis) Main arguer
Carolina Maria Malta da Costa (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2015 Influence of Enzymes and Technology on the Composition of Cobrançosa and Galega Vulgar Virgin Olive Oils
(Thesis) Arguer
Maria de Fátima Pratas Peres (PhD)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2014 Produção de biodiesel por catálise enzimática, em sistemas descontínuo e contínuo, a partir de óleo de cardo
(Thesis) Main arguer
Maria João Galvão Morgado Bule (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2013 Produção de Lípidos Estruturados por Acidólise de Óleo de Semente de Abóbora
(Thesis) Main arguer
Vitor Manuel Catarino de Campos (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
2012 Utilização do Azeite na Fritura de Alimentos
(Thesis) Main arguer
Pedro Gomes Carapinha (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2009 Estudo do Efeito da Pressão na Cinética da Interesterificação de Gorduras Ricas em Ácidos Gordos Polinsaturados Ómega-3, Catalisada por Lipases Imobilizadas
(Thesis) Main arguer
Ana Reis Ramos Lopes (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Evaluation committee

Activity description
Role
Institution / Organization Funding entity
2019 - 2019 Membro do painel de avaliação de Tecnologias Agrárias e Alimentares no âmbito do concurso para a atribuição de bolsas de doutoramento 2019 da Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Evaluator
2018 - 2018 Membro do painel de avaliação de Tecnologias Agrárias e Alimentares no âmbito do concurso para a atribuição de bolsas de doutoramento 2018 da Fundação para a Ciência e a Tecnologia.
Evaluator