Maria José Pires has a degree in Modern Languages ¿¿and Literature ¿ Portuguese/English from the Universidade Autónoma from
Lisbon (1993), an MA in English Studies (2003) and a PhD in Literature and Culture Studies ¿ specialization in English Studies,
offered by the Faculty of Arts of the University of Lisbon (2014). She is an adjunct professor and member of the Scientific
and Executive Committees of the Masters in Innovation in Arts and Culinary Sciences and Food Design from the Estoril Higher
Institute for Hotel and Tourism Studies (Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril). Sha also teaches at the Center
for Languages ¿¿and Culture (CLIC) of the Polytechnic Institute of Lisbon. She was an adjunct professor at the School of Social
Communication at the Polytechnic Institute of Lisbon and guest assistant professor at the Autonomous University of Lisbon
¿ Luís de Camões. She is a researcher at the Center for Anglistic Studies of the Faculty of Arts of the University of Lisbon
(CEAUL). RESEARCH, PUBLISH AND TEACH IN VARIOUS SCIENTIFIC AREAS: Literature; Culture; Food Design; Gastronomy; Culinary Arts;
Literary Tourism and Gastronomic Tourism. ____________________ [É licenciada em Línguas e Literaturas Modernas ¿ variante
Português/Inglês pela Universidade Autónoma de Lisboa (1993), mestre em Estudos Anglísticos (2003) e doutora em Estudos de
Literatura e de Cultura ¿ especialidade de Estudos Ingleses pela Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa (2014). É professora
adjunta e membro das Comissões Científicas e Executivas dos Mestrados em Inovação em Artes e Ciências Culinárias e em Food
Design da Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril. Leciona em acumulação no Centro de Línguas e Cultura (CLIC)
do Instituto Politécnico de Lisboa. Foi professora adjunta na Escola Superior de Comunicação Social do Instituto Politécnico
de Lisboa e professora assistente convidada na Universidade Autónoma de Lisboa ¿ Luís de Camões. É investigadora no Centro
de Estudos Anglísticos da Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa (CEAUL). INVESTIGA, PUBLICA E LECIONA EM DIVERSAS
ÁREAS CIENTÍFICAS: Literatura; Cultura; Food Design; Gastronomia; Artes Culinárias; Turismo Literário e Turismo Gastronómico.]