Identification
Personal identification
- Full name
- Hélder José Couto Oliveira
- Date of birth
- 1991/03/20
- Gender
- Male
Citation names
- Oliveira, Hélder
Author identifiers
- Ciência ID
- AB10-2C5D-8CA8
- ORCID iD
- 0000-0002-8256-2968
Email addresses
- helder.oliveira@fc.up.pt (Professional)
- hjo@ess.ipp.pt (Professional)
Telephones
- Mobile phone
-
- 910855177 (Personal)
Addresses
- Faculdade de Ciências da Universidade do Porto. Rua do Campo Alegre nº 687, 4169-007, Porto, Porto, Portugal (Professional)
Websites
- https://www.foodphenolab.com/helder-oliveira (Professional)
Knowledge fields
- Natural sciences - Biological Sciences - Biochemistry
- Exact Sciences - Chemical Sciences
- Agrarian Sciences - Agriculture, Forestry and Fisheries - Agriculture
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | |
Chinese | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | |
English | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2018
Concluded
|
Química Sustentável (Doutoramento)
Major in Food Chemistry and Biochemistry
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"The Biochemistry behind anthocyanins bioavailability" (THESIS/DISSERTATION)
|
Unanimously Approved (17/20 curricular year) |
2014
Concluded
|
Bioquímica (Mestrado)
Major in Sem especialização
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Biodisponibilidade de antocianinas do vinho de mesa" (THESIS/DISSERTATION)
|
17/20 |
2012
Concluded
|
Bioquimica (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Propriedades antitumorais do Vinho do Porto" (THESIS/DISSERTATION)
|
16/20 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2022/01/01 - Current | Contracted Researcher (Research) | Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal |
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal | ||
2021/06/01 - 2022/10/31 | Science and Technology Management | Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal |
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal | ||
2019/01/01 - 2021/05/30 | Contracted Researcher (Research) | Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal |
2015/04/01 - 2015/10/31 | Researcher (Research) | Wuhan Polytechnic University, China |
2013/09/01 - 2015/02/28 | Research Trainee (Research) | Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2018/09/15 - Current | Invited Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) | Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal |
2020/02/01 - 2021/07/31 | Invited Assistant Professor (University Teacher) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2015/03/01 - 2018/12/31 | Bolseiro de Doutoramento | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2025/01/01 - Current | FLORA.MED - Exploring the Therapeutic Potential of Edible Flowers Rich in Anthocyanins in Metabolic Disease
2023.11612.PEX
Principal investigator
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2023/01/01 - Current | AnthoE.Flos -Anthocyanin-Rich Edible Flowers: towards an emerging, more sustainable and healthier diet
Principal investigator
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
|
FCT- Fundação para o Desenvolvimento e Tecnologia
Ongoing
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2013 - Current | Funding of Strategic Projects with Public Interest promoted by Associated Laboratories and RD Units - 2013 - COMPETE.
PEst-C/QUI/UI0081/2013
Researcher
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2021/01/01 - 2025/12/31 | Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Processes
LA/P/0008/2020
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
Universidade de Aveiro, Portugal Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal Universidade de Évora, Portugal Unidade de Investigação Vidro e Cerâmica para as Artes, Portugal Universidade NOVA de Lisboa, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2021 - 2024 | MONET- Unravelling microbiota-gut-axis paintings in obesity-associated neuroinflammation: the blackberry signature study
PTDC/BAA-AGR/7419/2020
Researcher
Universidade Nova de Lisboa, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2017/04 - 2021/12/31 | IBERPHENOL – Research cooperative within the scope of polyphenols and its industrial applications.
0377_IBERPHENOL_6_E
PhD Student Fellow
|
|
2017/01/01 - 2021/12/31 | Promoting Agri-food and Forestry Stakeholder Engagement for Knowledge Transfer and SMARTAgriFor partnerships.
NORTE-01-0246-FEDER-000023
Researcher
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Ongoing
|
2019/01/01 - 2021/06/01 | WINPUT – Wine-inspired synthesis of blue pyranoflavyliums for topical Photodynamic Therapy
PTDC/QUI-OUT/29013/2017
Researcher
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2019/01/01 - 2019/12/31 | Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2019
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2016/05/01 - 2019/11/01 | ANTHO4SKIN ¿ Novos derivados antociânicos para aplicações tecnológicas na indústria cosmética.
PTDC/AGR-TEC/3078/2014
Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2016/06/01 - 2019/01/01 | VINE&WINE RESIDUES – Unlimited resources of high-value polyphenols for application into Functional Foods.
PTDC/AGR- TEC/2789/2014
PhD Student Fellow
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2014/01/01 - 2016/01/01 | Collaborative research for the development on novel technologies for stabilizing natural anthocyanin pigments and their applications
Ref. 441.00
Researcher
Sino-Portuguese Programme, China
|
Sino-Portuguese Programme
Ongoing
|
2015/05 - 2015/10 | National Program for International S&T Cooperation Projects
2014DFG32310
PhD Student Fellow
|
Ministry of Science and Technology of the People's Republic of China
Concluded
|
2013/09/01 - 2015/03/31 | “VINOFLAVO – Red wine flavonoids: bioavailability and biological properties.”
PTDC/AGR-TEC/2227/2012
PhD Student Fellow
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
Other
Designation | Funders | |
---|---|---|
2019 - Current | UMBRELLA: Wine by-products to treat skin diseases. Cheap and innovative solutions.
UMBRELLA
|
Fundo de capital de risco MustardSeedMaze |
2017 - 2018 | Nano4nutrition: Nanotechnology approach for targeted absorption of nutraceuticals towards a human healthy nutrition
Not applied
PhD Student Fellow
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
|
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde
Concluded
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Thesis / Dissertation |
|
Intellectual property
Patent |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2024/11/13 | Preparation, characterisation and stability evaluation of self-assembled anthocyanins-loaded zein/polysaccharide nanoparticles | XXVI Encontro Galego Portugués de Química
University of Vigo (Vigo, Spain)
|
2024/09/19 | Nanoencapsulation of anthocyanins from Red Cabbage (Brassica oleracea L. var. Capitata f. rubra) through zein and different anionic polysaccharides self-assembling | 11th International Workshop on Anthocyanins
University of Leeds (Leeds, United Kingdom)
|
2024/09/18 | Chemical characterisation, bioaccessibility and absorption of acylated anthocyanins from Edible Flowers | 11th International Workshop on Anthocyanins
University of Leeds (Leeds, United Kingdom)
|
2023/11/16 | Chromatography as a multidisciplinary tool: from chemical characterisation to molecular biology | Plenary in the Department of Pharmaceutical Sciences
Università Del Piemonte Orientale (Novara, Italy)
|
2023/05/11 | Edible Flowers Rich in Anthocyanins: Stability and bioaccessibility of an emerging, healthier and sustainable diet | IJUP- Encontro de Investigação Jovem
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2023/04/19 | Dietary polyglycosylated anthocyanins: The smart option? From potatoes to wine... | 13th International Symposium on Viticulture and Enology
Northwest A&F University (Xuzhou, China)
|
2022/11/17 | Dietary polyglycosylated anthocyanins, the smart option? | XXVI Encontro Galego Portugués de Química
Universidade De Santiago de Compostela (Santiago de Compostela, Spain)
|
2022/09/06 | On the Polyglycosylated Anthocyanins universe. | International Academic Conference on Food Nutrition and Health 2022
Huazhong Agricultural University (Huazhong, China)
|
2022/06/22 | Dietary polyglycosylated anthocyanins, the smart option? Towards their stability and bioavailability | 3rd International Conference on Food Bioactives & Health
University of Parma (Parma, Italy)
|
2021/06/05 | Wine-inspired blue compounds for Skin Photodynamic Therapy | EUGLOH Summer School University of Porto
European University Alliance for Global Health (Porto, Portugal)
|
2020/11/05 | Fucus vesiculosus phlorotannins as potential anti-inflammatory and antitumor agents | Iberphenol- International Conference
University of Coimbra (Coimbra, Portugal)
|
2020/02/14 | Technological approach for application of anthocyanins in the cosmetic industry | IJUP- Encontro de Investigação Jovem
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2019/09/11 | Recent Advances on the bioavailability of anthocyanins: a molecular approach | 10th Workshop on Anthocyanins
Fondazione Edmund Mach (San Michelle all'Adige, Italy)
|
2018/11/23 | Physical and Chemical characterization of anthocyanins from Purple-Fleshed Sweet Potato | XXIVth Encontro Luso-Galego de Química
(Porto, Portugal)
|
2018/09/28 | Nanobased targeted approach to study anthocyanins transport through stomach cells | 2nd Conference on Food Bioactives and Health
(Lisboa, Portugal)
|
2018/07/19 | Unveiling the molecular mechanism of acylated anthocyanins gastrointestinal absorption | International Conference on Polyphenols 2018
(Madison, United States)
|
2017/11/16 | Complex acylated Anthocyanins from Purple Sweet Potato towards novel technological applications | XXIIIth Encontro Galego-Portugués de Química
(Ferrol, Spain)
|
2017/10/02 | The biochemistry behind food polyphenols bioavailability and bioactivity | IIth International Meeting of Medical Biochemistry and Biophysics Students
(Coimbra, Portugal)
|
2016/07/14 | Study of the gastric absorption of anthocyanins. | XXVIIIth International Conference on Polyphenols
(Vienna, Austria)
|
2015/10/26 | Multiple-approach studies to assess anthocyanin gastric absorption – potential role of GLUT1. | 7th International Conference on Polyphenols and Health
(Tour, France)
|
2015/03/27 | On the gastric bioavailability of Red Wine anthocyanins | IX iMM/CAML phD Student Meeting
Instituto de Medicina Molecular (Lisboa, Portugal)
|
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2024/11/01 - Current | Anthocyanin-rich Edible Flowers as a sustainable and healthy food source: from their bioavailability to product development
Supervisor of Margarida Maria da Silva Teixeira
|
Doctoral Programme in Sustainable Chemistry (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2024/01/10 - Current | Bioactivity of Edible Flowers Rich in Anthocyanins
Supervisor of Joana Catarina Silva Viegas
|
Biotecnologia Medicinal (Degree)
Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
|
2023/09/01 - Current | Sensorial study of vinegars and oils enriched with edible flowers rich in anthocyanins.
Supervisor of Mariana Presa
|
Bioquímica (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2022/10/11 - Current | From the bioavailability to bioactivity, and utilization of bioactive compounds from fruits and vegetables by-products.
Supervisor of Wen Tao
|
Química Sustentável (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Wuhan Polytechnic University, China REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
2024/03/01 - 2024/12/06 | Identification of anthocyanins from Vitis vinifera var. rubra leaves from different geographical locations in Italy
Co-supervisor of Marta Ganora
|
Università degli Studi del Piemonte Orientale Amedeo Avogadro, Italy
|
2022/09/20 - 2023/11/06 | Flores Comestíveis Ricas em Antocianinas: A Bioquímica e Biotecnologia Rumo a uma Dieta Emergente, Mais Saudável e Sustentável
Supervisor of Margarida Maria da Silva Teixeira
|
Bioquímica (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
2023/03/14 - 2023/09/21 | Extraction and Purification of Anthocyanins from Different Food Sources
Supervisor of Lorenzo De Luca
|
Biotecnologie mediche, veterinarie e farmaceutiche (Master)
Università degli Studi del Piemonte Orientale Amedeo Avogadro Dipartimento di Scienze del Farmaco, Italy
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
2023/07/15 - 2023/07/31 | Extração de compostos bioativos de flores comestíveis
Supervisor of Afonso Ribeiro
|
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2023/07/15 - 2023/07/31 | Extração de compostos bioativos de flores comestíveis
Supervisor of Débora Franqueira
|
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2021/10/20 - 2022/07/23 | Flores Comestíveis Ricas em Antocianinas: Rumo a uma dieta emergente, mais saudável e sustentável.
Supervisor of Inês Batista Ornelas de Moura Pina
|
Química (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
2021/10/05 - 2022/07/09 | Flores comestíveis ricas em antocianinas Estudo exploratório das suas propriedades biológicas e biodisponibilidade in vitro
Supervisor of Maria Carlos Louro Santos
|
Bioengenharia (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Event organisation
Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2024/09/01 - Current | PubhD Porto. way for PhD students to communicate their works in an informal way at a bar or cafe. (2024/09/01)
Round table (Member of the Organising Committee)
|
|
2019/06/03 - 2019/06/05 | XXVI Encontro da Sociedade Portuguesa de Química (2019/06/03 - 2019/06/05)
Conference (Member of the Organising Committee)
|
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
2018/04/02 - 2018/04/05 | XI Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica (ENEBIOQ) (2018/04/02 - 2018/04/05)
Congress (President of the Organising Committee)
|
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal |
2017/04/07 - 2017/04/10 | X Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica (ENEBIOQ) (2017/04/07 - 2017/04/10)
Congress (President of the Organising Committee)
|
Universidade do Minho, Portugal |
2016/03/18 - 2016/03/21 | IX Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica (ENEBIOQ) (2016/03/18 - 2016/03/21)
Congress (President of the Organising Committee)
|
Universidade de Coimbra, Portugal |
2015/03/27 - 2015/03/30 | VIII Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica (ENEBIOQ) (2015/03/27 - 2015/03/30)
Congress (President of the Organising Committee)
|
Universidade do Algarve, Portugal |
2014/04/11 - 2014/04/14 | VII Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica (ENEBIOQ) (2014/04/11 - 2014/04/14)
Congress (Member of the Organising Committee)
|
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal |
2013/09/09 - 2013/09/11 | 7th International Workshop on Anthocyanins 2013 (2013/09/09 - 2013/09/11)
Conference (Member of the Organising Committee)
|
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2020/07/15 | Estudos de interação molecular entre os polifenóis e as proteínas do amendoim: efeitos na estrutura da proteína
(Thesis) Main arguer
|
Catarina Ramos Dias (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2019/06/25 | Exploração de complexos metal - antocianina/piranoantocianina com potencial aplicação na Terapia Fotodinâmica Tópica
(Thesis) Main arguer
|
Inês Marisol Monteiro Rocha (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
Course / Discipline taught
Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
---|---|---|---|
2020/09/15 - Current | Neurobioquímica | Audiologia (Licenciatura) | Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal |
2020/02/06 - Current | Bioquímica | Farmácia (Licenciatura) | Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal |
2018/09/15 - Current | Medicina Regenerativa e Terapia Celular | Biotecnologia Medicinal (Licenciatura) | Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal |
2021/06/29 - 2021/07/02 | Summer School in Nutrition and Food Sciences-The role of the academy to promote health | Innovations in the Food System: new horizons for healthcare through technological applications with Food matrices and by-products. (Bachelor) | |
2019/02/06 - 2021 | Química dos Alimentos e Nutrição | Bioquímica (Licenciatura) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
2019/09/15 - 2020/02/20 | Bioquímica Funcional | Osteopatia (Licenciatura) | Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal |
2019/11/18 - 2020/02/01 | Monitorização Ambiental e Tecnologia | Saúde Ambiental (Licenciatura) | Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal |
2019/02 - 2019/07 | Química Biológica II | Biotecnologia Medicinal (Licenciatura) | Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal |
Journal scientific committee
Journal title (ISSN) | Publisher | |
---|---|---|
2020 - Current | International Journal of Molecular Sciences (1422-0067) | MDPI |
2020 - Current | Food Chemistry (0308-8146) | Elsevier |
Distinctions
Award
2023 | Best Oral Communication
Investigação Jovem Universidade do Porto, Portugal
|
2022 | 3rd place at the Beyond the Lab BootCamp
Chaperone, Portugal
|
2022 | AnthoE.Flos project - financed - best classification of the panel
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
|
2021 | Theoretical and practical guide of the Proposal Writing of Horizon Europe projects
European Funding Management Consulting, Estonia
|
2021 | Concurso Estímulo ao Emprego Científico - financed - best classification of the panel
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
|
2020 | Best Poster Communication
Iberphenol - International Congress, Spain
|
2020 | Best Oral Communication
Investigação Jovem Universidade do Porto, Portugal
|
2019 | Best Poster Communication
International Conference on Polyphenols and Health, Japan
|
2019 | Best Project
Fundo de capital de risco MustardSeedMaze, Portugal
|
2019 | Research Grant by the WINPUT project (PTDC/QUI-OUT/29013/2017)
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
2018 | Travel Grant for the International Conference on Polyphenols, USA
Groupe Polyphenols, France
|
2017 | DQB Got Talent- Best Project
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2016 | Travel Grant for the International Conference on Polyphenols, Austria
Groupe Polyphenols, France
|
2015 | PhD Grant (PD/BD/106062/2015)
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
|