???global.info.a_carregar???
Hélder José Couto Oliveira completed a PhD in Sustainable Chemistry in 2018 from the University of Porto, a Master's in Biochemistry in 2014 and a Degree in Biochemistry in 2012 from the same institution. He is currently a CEEC Researcher hired by LAQV-REQUIMTE and invited adjunct professor at the Escola Superior de Saúde of the Polytechnic Institute of Porto. He is the Principal Investigator of the project AnthoE.Flos (2022.01014.PTDC). He participated in several scientific, academic and social projects, including the presidency of the Portuguese Biochemistry Students Association from 2014 to 2018 and the development of scientific work in China, at Wuhan Polytechnic University. His area of expertise involves the study of the bioavailability and bioactivity of polyphenols (anthocyanins). He is member of the executive board of Associação Nacional de Bioquímicos. He speaks fluent English and has a third degree of Chinese language and culture. He has been involving in the supervision of several undergraduates students. He is also responsible for the creation and maintenance of three scientific group websites: www.foodphenolab.com; www.groupepolyphenols.com; www.anthoeflos.com.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Hélder José Couto Oliveira
Data de nascimento
1991/03/20
Género
Masculino

Nomes de citação

  • Oliveira, Hélder

Identificadores de autor

Ciência ID
AB10-2C5D-8CA8
ORCID iD
0000-0002-8256-2968

Endereços de correio eletrónico

  • helder.oliveira@fc.up.pt (Profissional)
  • hjo@ess.ipp.pt (Profissional)

Telefones

Telemóvel
  • 910855177 (Pessoal)

Moradas

  • Faculdade de Ciências da Universidade do Porto. Rua do Campo Alegre nº 687, 4169-007, Porto, Porto, Portugal (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Bioquímica
  • Ciências Exatas - Química
  • Ciências Agrárias - Agricultura, Silvicultura e Pescas - Agricultura

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Chinês Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2018
Concluído
Química Sustentável (Doutoramento)
Especialização em Food Chemistry and Biochemistry
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"The Biochemistry behind anthocyanins bioavailability" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Unanimously Approved (17/20 curricular year)
2014
Concluído
Bioquímica (Mestrado)
Especialização em Sem especialização
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Biodisponibilidade de antocianinas do vinho de mesa" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17/20
2012
Concluído
Bioquimica (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Propriedades antitumorais do Vinho do Porto" (TESE/DISSERTAÇÃO)
16/20
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2022/01/01 - Atual Investigador Contratado (Investigação) Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
2021/06/01 - 2022/10/31 Gestão de Ciência e Tecnologia Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
2019/01/01 - 2021/05/30 Investigador Contratado (Investigação) Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
2015/04/01 - 2015/10/31 Investigador (Investigação) Wuhan Polytechnic University, China
2013/09/01 - 2015/02/28 Estagiário de Investigação (Investigação) Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2018/09/15 - Atual Professor Adjunto Convidado (Docente Ensino Superior Politécnico) Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
2020/02/01 - 2021/07/31 Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2015/03/01 - 2018/12/31 Bolseiro de Doutoramento Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2025/01/01 - Atual FLORA.MED - Exploring the Therapeutic Potential of Edible Flowers Rich in Anthocyanins in Metabolic Disease
2023.11612.PEX
Investigador responsável
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2023/01/01 - Atual AnthoE.Flos -Anthocyanin-Rich Edible Flowers: towards an emerging, more sustainable and healthier diet
Investigador responsável
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
FCT- Fundação para o Desenvolvimento e Tecnologia
Em curso

Projeto

Designação Financiadores
2013 - Atual Funding of Strategic Projects with Public Interest promoted by Associated Laboratories and RD Units - 2013 - COMPETE.
PEst-C/QUI/UI0081/2013
Investigador
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2021/01/01 - 2025/12/31 Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Processes
LA/P/0008/2020
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal

Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal

Universidade de Évora, Portugal

Unidade de Investigação Vidro e Cerâmica para as Artes, Portugal

Universidade NOVA de Lisboa, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2021 - 2024 MONET- Unravelling microbiota-gut-axis paintings in obesity-associated neuroinflammation: the blackberry signature study
PTDC/BAA-AGR/7419/2020
Investigador
Universidade Nova de Lisboa, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2017/04 - 2021/12/31 IBERPHENOL – Research cooperative within the scope of polyphenols and its industrial applications.
0377_IBERPHENOL_6_E
Bolseiro de Doutoramento
2017/01/01 - 2021/12/31 Promoting Agri-food and Forestry Stakeholder Engagement for Knowledge Transfer and SMARTAgriFor partnerships.
NORTE-01-0246-FEDER-000023
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Em curso
2019/01/01 - 2021/06/01 WINPUT – Wine-inspired synthesis of blue pyranoflavyliums for topical Photodynamic Therapy
PTDC/QUI-OUT/29013/2017
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2019/01/01 - 2019/12/31 Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2019
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal

Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2016/05/01 - 2019/11/01 ANTHO4SKIN ¿ Novos derivados antociânicos para aplicações tecnológicas na indústria cosmética.
PTDC/AGR-TEC/3078/2014
Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2016/06/01 - 2019/01/01 VINE&WINE RESIDUES – Unlimited resources of high-value polyphenols for application into Functional Foods.
PTDC/AGR- TEC/2789/2014
Bolseiro de Doutoramento
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2014/01/01 - 2016/01/01 Collaborative research for the development on novel technologies for stabilizing natural anthocyanin pigments and their applications
Ref. 441.00
Investigador
Sino-Portuguese Programme, China
Sino-Portuguese Programme
Em curso
2015/05 - 2015/10 National Program for International S&T Cooperation Projects
2014DFG32310
Bolseiro de Doutoramento
Ministry of Science and Technology of the People's Republic of China
Concluído
2013/09/01 - 2015/03/31 “VINOFLAVO – Red wine flavonoids: bioavailability and biological properties.”
PTDC/AGR-TEC/2227/2012
Bolseiro de Doutoramento
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2019 - Atual UMBRELLA: Wine by-products to treat skin diseases. Cheap and innovative solutions.
UMBRELLA
Fundo de capital de risco MustardSeedMaze
2017 - 2018 Nano4nutrition: Nanotechnology approach for targeted absorption of nutraceuticals towards a human healthy nutrition
Not applied
Bolseiro de Doutoramento
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Jaouhari, Yassine; Ferreira-Santos, Pedro; Disca, Vincenzo; Oliveira, Hélder; Martoccia, Manuel; Travaglia, Fabiano; Gullón, Beatriz; et al. "Carbohydrases treatment on blueberry pomace: Influence on chemical composition and bioactive potential". LWT 206 (2024): 116573. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2024.116573.
    10.1016/j.lwt.2024.116573
  2. Liu, Yang; Fernandes, Iva; Mateus, Nuno; Oliveira, Hélder; Han, Fuliang. "The Role of Anthocyanins in Alleviating Intestinal Diseases: A Mini Review". Journal of Agricultural and Food Chemistry 72 11 (2024): 5491-5502. http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.3c07741.
    10.1021/acs.jafc.3c07741
  3. Margarida Teixeira; Lorenzo De Luca; Ana Faria; Matteo Bordiga; Victor de Freitas; Nuno Mateus; Oliveira, Hélder. Autor correspondente: Oliveira, Hélder. "First Insights on the Bioaccessibility and Absorption of Anthocyanins from Edible Flowers: Wild Pansy, Cosmos, and Cornflower". Pharmaceuticals 17 191 (2024):
    Acesso aberto • Publicado
  4. Teixeira, Margarida; Tao, Wen; Fernandes, Ana; Faria, Ana; Ferreira, Isabel M.P.L.V.O.; He, Jingren; de Freitas, Victor; Mateus, Nuno; Oliveira, Hélder. Autor correspondente: Oliveira, Hélder. "Anthocyanin-rich edible flowers, current understanding of a potential new trend in dietary patterns.". Trends in Food Science & Technology 138 (2023): 708-725. http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2023.07.010.
    10.1016/j.tifs.2023.07.010
  5. Câmara, José S.; Locatelli, Monica; Pereira, Jorge A. M.; Oliveira, Hélder; Arlorio, Marco; Fernandes, Iva; Perestrelo, Rosa; Freitas, Victor; Bordiga, Matteo. "Behind the Scenes of Anthocyanins—From the Health Benefits to Potential Applications in Food, Pharmaceutical and Cosmetic Fields". Nutrients 14 23 (2022): 5133. http://dx.doi.org/10.3390/nu14235133.
    10.3390/nu14235133
  6. Jiang, Tian; Ye, Shuxin; Liao, Wei; Wu, Muci; He, Jingren; Mateus, Nuno; Oliveira, Hélder. Autor correspondente: Oliveira, Hélder. "The botanical profile, phytochemistry, biological activities and protected-delivery systems for purple sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.): An up-to-date review". Food Research International 161 (2022): 111811. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111811.
    10.1016/j.foodres.2022.111811
  7. Silva, Sara; Costa, Eduardo M.; Oliveira, Hélder; Freitas, Vitor De; Morais, Rui M.; Calhau, Conceição; Pintado, Manuela. "Impact of a Purified Blueberry Extract on In Vitro Probiotic Mucin-Adhesion and Its Effect on Probiotic/Intestinal Pathogen Systems". Molecules 27 20 (2022): 6991. http://dx.doi.org/10.3390/molecules27206991.
    10.3390/molecules27206991
  8. He, Jingren; Ye, Shuxin; Correia, Patrícia; Fernandes, Iva; Zhang, Rui; Wu, Muci; Freitas, Victor; Mateus, Nuno; Oliveira, Hélder. "Dietary polyglycosylated anthocyanins, the smart option? A comprehensive review on their health benefits and technological applications". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety (2022): http://dx.doi.org/10.1111/1541-4337.12970.
    10.1111/1541-4337.12970
  9. Zhang, Rui; Zhang, Qian; Oliveira, Hélder; Mateus, Nuno; Ye, Shuxin; Jiang, Sijia; He, Jingren; Wu, Muci. Autor correspondente: Oliveira, Hélder. "Preparation of nanoliposomes loaded with anthocyanins from grape skin extracts: stability, gastric absorption and antiproliferative properties". Food & Function 13 21 (2022): 10912-10922. http://dx.doi.org/10.1039/d2fo02008d.
    10.1039/d2fo02008d
  10. Tao, Wen; An, Xiaoyu; Guo, Ziqi; Yang, Ning; Wu, Muci; Oliveira, Hélder; Zhang, Rui; He, Jingren. "Structural characterization, acute toxicity assessment and protective effects of selenylated apple pectin on dextran sulfate sodium-induced ulcerative colitis". Food & Function 13 13 (2022): 7320-7332. http://dx.doi.org/10.1039/d1fo04189d.
    10.1039/d1fo04189d
  11. Oliveira, Hélder; Araújo, Paula; Pereira, Ana Rita; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor; Oliveira, Joana; Fernandes, Iva. "Photoactivated cell-killing amino-based flavylium compounds". Scientific Reports 11 1 (2021): http://dx.doi.org/10.1038/s41598-021-01485-y.
    10.1038/s41598-021-01485-y
  12. Marcelo D. Catarino; Iva Fernandes; Hélder Oliveira; Mylene Carrascal; Rita Ferreira; Artur M. S. Silva; Maria Teresa Cruz; Nuno Mateus; Susana M. Cardoso. "Antitumor Activity of Fucus vesiculosus-Derived Phlorotannins through Activation of Apoptotic Signals in Gastric and Colorectal Tumor Cell Lines". International Journal of Molecular Sciences 22 14 (2021): 7604-7604. https://doi.org/10.3390/ijms22147604.
    10.3390/ijms22147604
  13. Patrícia Correia; Paula Araújo; Carolina Ribeiro; Hélder Oliveira; Ana Rita Pereira; Nuno Mateus; Victor de Freitas; et al. "Anthocyanin-Related Pigments: Natural Allies for Skin Health Maintenance and Protection". Antioxidants 10 7 (2021): 1038-1038. https://doi.org/10.3390/antiox10071038.
    10.3390/antiox10071038
  14. Patrícia Correia; Hélder Oliveira; Paula Araújo; Natércia F. Brás; Ana Rita Pereira; Joana Moreira; Victor de Freitas; et al. "The Role of Anthocyanins, Deoxyanthocyanins and Pyranoanthocyanins on the Modulation of Tyrosinase Activity: An In Vitro and In Silico Approach". International Journal of Molecular Sciences 22 12 (2021): 6192-6192. https://doi.org/10.3390/ijms22126192.
    10.3390/ijms22126192
  15. Oliveira, Hélder; Patricia Correia; Lucinda Bessa; Marta Guimarães; Nuno Mateus; Victor de Freitas; Paula Gameiro; Luís Cruz; Iva Fernandes. "Cyanidin-3-glucoside lipophilic conjugates for topical application: Tuning the antimicrobial activities with fatty acid chain length". Processes 9 (2021): 340. https://doi.org/10.3390/pr9020340.
    Acesso aberto • Publicado • 10.3390/pr9020340
  16. Hélder Oliveira; Patrícia Correia; Ana Rita Pereira; Paula Araújo; Nuno Mateus; Victor de Freitas; Joana Oliveira; Iva Fernandes. "Exploring the Applications of the Photoprotective Properties of Anthocyanins in Biological Systems". International Journal of Molecular Sciences (2020): https://doi.org/10.3390/ijms21207464.
    10.3390/ijms21207464
  17. Oliveira, Hélder; Fernandes, Ana; F. Brás, Natércia; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor; Fernandes, Iva. "Anthocyanins as Antidiabetic Agents—In Vitro and In Silico Approaches of Preventive and Therapeutic Effects". Molecules 25 17 (2020): 3813. http://dx.doi.org/10.3390/molecules25173813.
    Publicado • 10.3390/molecules25173813
  18. Dias, Ricardo; Oliveira, Helder; Fernandes, Iva; Simal-Gandara, Jesus; Perez-Gregorio, Rosa. "Recent advances in extracting phenolic compounds from food and their use in disease prevention and as cosmetics". Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2020): 1-22. http://dx.doi.org/10.1080/10408398.2020.1754162.
    10.1080/10408398.2020.1754162
  19. Han, Fuliang; Oliveira, Hélder; Brás, Natércia F.; Fernandes, Iva; Cruz, Luís; De Freitas, Victor; Mateus, Nuno. "In vitro gastrointestinal absorption of red wine anthocyanins – Impact of structural complexity and phase II metabolization". Food Chemistry 317 (2020): 126398. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126398.
    Publicado • 10.1016/j.foodchem.2020.126398
  20. Zhang, Rui; Zhou, Lan; Li, Jia; Oliveira, Hélder; Yang, Ning; Jin, Weiping; Zhu, Zhenzhou; Li, Shuyi; He, Jingren. "Microencapsulation of anthocyanins extracted from grape skin by emulsification/internal gelation followed by spray/freeze-drying techniques: Characterization, stability and bioaccessibility". LWT (2020): 109097. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109097.
    Publicado • 10.1016/j.lwt.2020.109097
  21. Oliveira, Hélder; Perez-Gregório, Rosa; de Freitas, Victor; Mateus, Nuno; Fernandes, Iva. "Comparison of the in vitro gastrointestinal bioavailability of acylated and non-acylated anthocyanins: Purple-fleshed sweet potato vs red wine". Food Chemistry 276 (2019): 410-418. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.09.159.
    Publicado • 10.1016/j.foodchem.2018.09.159
  22. Oliveira, Hélder; Basílio, Nuno; Pina, Fernando; Fernandes, Iva; De Freitas, Victor; Mateus, Nuno. "Purple-Fleshed Sweet Potato acylated anthocyanins: equilibrium network and photophysical properties.". Food Chemistry 288 (2019): 386-394. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.02.132.
    Publicado • j.foodchem.2019.02.132
  23. Oliveira, Hélder; Roma-Rodrigues, Catarina; Santos, Ana; Veigas, Bruno; Brás, Natércia; Faria, Ana; Calhau, Conceição; et al. "GLUT1 and GLUT3 involvement in anthocyanin gastric transport- Nanobased targeted approach". Scientific Reports 9 1 (2019): http://dx.doi.org/10.1038/s41598-018-37283-2.
    Acesso aberto • http://dx.doi.org/10.1038/s41598-018-37283-2
  24. Oliveira, Hélder; Cai, Xiaoshuang; Zhang, Qian; de Freitas, Victor; Mateus, Nuno; He, Jingren; Fernandes, Iva. "Gastrointestinal absorption, antiproliferative and anti-inflammatory effect of the major carotenoids of Gardenia jasminoides Ellis on cancer cells". Food & Function 8 4 (2017): 1672-1679. http://dx.doi.org/10.1039/c7fo00091j.
    Publicado • 10.1039/c7fo00091j
  25. Pereira, Ricardo N.; Rodrigues, Rui M.; Genisheva, Zlatina; Oliveira, Hélder; de Freitas, Victor; Teixeira, José A.; Vicente, António A.. "Effects of ohmic heating on extraction of food-grade phytochemicals from colored potato". LWT 74 (2016): 493-503. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2016.07.074.
    Publicado • 10.1016/j.lwt.2016.07.074
  26. Oliveira, Hélder; Wu, Nao; Zhang, Qian; Wang, Jingyi; Oliveira, Joana; de Freitas, Victor; Mateus, Nuno; He, Jingren; Fernandes, Iva. "Bioavailability studies and anticancer properties of malvidin based anthocyanins, pyranoanthocyanins and non-oxonium derivatives". Food & Function 7 5 (2016): 2462-2468. http://dx.doi.org/10.1039/c6fo00445h.
    Publicado • 10.1039/c6fo00445h
  27. Oliveira, Hélder; Fernandes, Iva; Brás, Natércia F.; Faria, Ana; De Freitas, Victor; Calhau, Conceição; Mateus, Nuno. "Experimental and Theoretical Data on the Mechanism by Which Red Wine Anthocyanins Are Transported through a Human MKN-28 Gastric Cell Model". Journal of Agricultural and Food Chemistry 63 35 (2015): 7685-7692. http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.5b00412.
    Publicado • 10.1021/acs.jafc.5b00412
  28. Oliveira, Hélder; Fernandes, Iva; de Freitas, Victor; Mateus, Nuno. "Ageing impact on the antioxidant and antiproliferative properties of Port wines". Food Research International 67 (2015): 199-205. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2014.10.034.
    Publicado • 10.1016/j.foodres.2014.10.034
Capítulo de livro
  1. Oliveira, Hélder; Pérez-Gregorio, R.; Fernandes, I.; Soares, S.; Freitas, V.; Dias, R.. "New Trends from Plant Secondary Metabolism in the Pharmaceutical Industry". In Natural Secondary Metabolites, 779-822. Springer International Publishing, 2023.
    Publicado • 10.1007/978-3-031-18587-8_25
  2. Fernandes, Ana; Oliveira, Hélder; Teixeira, Natércia; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "Extraction efficiency of phenolic compounds by bioconversion and their implication on their biological effects". In Technologies to Recover Polyphenols from AgroFood By-products and Wastes, 271-300. Elsevier, 2022.
    Publicado • 10.1016/b978-0-323-85273-9.00003-x
  3. Fernandes, Iva; Oliveira, Hélder; Marques, Cláudia; Faria, Ana; Calhau, Conceição; Mateus, Nuno; De Freitas, Victor. "Chapter 7. Dietary anthocyanins". In Dietary polyphenols: their metabolism and health effects. Estados Unidos: Willey-Blackwell, Oxford, 2020.
    Publicado
Poster em conferência
  1. Martoccia, Manuel; Oliveira, Hélder; Aceto, Maurizio; Disca, Vincenzo; Bordiga, Matteo; Coïsson, Jean Daniel. "Foliar application of sodium selenate: effects on bioactive compounds and quality of raspberry (Rubus idaeus L.).". Trabalho apresentado em 11th International Symposium on RECENT ADVANCES IN FOOD ANALYSIS, 2024.
  2. Oliveira, Hélder; Teixeira, Margarida; Freitas, Victor; Mateus, Nuno. "Comparison between the Absorption of Anthocyanins from Edible Flowers Using Two Intestinal Models: Caco-2 and Caco-2/HT29-MTX". Trabalho apresentado em 8th International Conference on Food Digestion, 2024.
  3. Teixeira, Margarida; Mateus, Nuno; Freitas, Victor; Oliveira, Hélder. "Anthocyanin Bioavailability from Edible Flowers: Gastrotechnic and in vitro Approaches". Trabalho apresentado em 8th International Conference on Food Digestion, 2024.
  4. Oliveira, Hélder; Lorenzo De Luca; Bordiga, Matteo; Victor de Freitas; Nuno Mateus. "New insights on the isolation of anthocyanins from complex matrices using cationexchange solid-phase extraction". Trabalho apresentado em 13º Encontro Nacional de Cromatografia, 2023.
  5. Tao, Wen; Ana Fernandes; He, Jingren; Isabel Ferreira; Nuno Mateus; Victor Freitas; Oliveira, Hélder. "Red cabbage anthocyanins-loaded nanoparticles comprising plant- based proteins and polysaccharides: stability, antioxidant capacity, and bioaccessibility". Trabalho apresentado em XXVII Encontro Luso Galego de Química, 2023.
  6. Oliveira, Hélder; Teixeira, Margarida; Tao, Wen; Freitas, Victor; Mateus, Nuno; Margarida Teixeira; Tao, Wen; Victor de Freitas; Nuno Mateus. Autor correspondente: Oliveira, Hélder. "Assessment of anthocyanin-rich edible flowers bioaccessibility using food processing approaches". Trabalho apresentado em Food Bioactives & Health, 2023.
  7. Teixeira, Margarida; Mateus, Nuno; Freitas, Victor; Oliveira, Hélder. Autor correspondente: Oliveira, Hélder. "Edible flowers rich in anthocyanins: biochemistry and biotechnology towards an emerging, healthier, and sustainable diet". Trabalho apresentado em XXVIII Encontro Nacional da SPQ, 2023.
  8. Oliveira, Hélder; Teixeira, Margarida; Tao, Wen; Freitas, Victor; Mateus, Nuno. Autor correspondente: Oliveira, Hélder. "Bioaccessibility of anthocyanins from edible flowers using gastrotechnic approaches". Trabalho apresentado em International Conference on Polyphenols, 2023.
  9. Oliveira, Hélder. "Edible Flowers as a re-emerging healthy food option: the case of Gardenia jasminoides Ellis, from absorption to antiproliferative and anti-inflammatory properties.". Trabalho apresentado em 1st FEBS Redox Medicine Workshop, 2023.
  10. Oliveira, Hélder. "Dietary polyglycosylated anthocyanins, the smart option? Towards their stability and bioavailability". Trabalho apresentado em XVIth Encontro Química dos Alimentos, 2022.
  11. Oliveira, Hélder. "Dietary polyglycosylated anthocyanins, the smart option? Towards their stability and bioavailability". Trabalho apresentado em 10th International Conference on Polyphenols and Health, 2022.
  12. Melanie Fonte; Natália Tassi; Oliveira, Hélder; Fernandes, Iva; Mateus, Nuno; Ferraz, Ricardo; Maria João Sinde Monteiro Pinto de Araújo; Gomes, Paula; Teixeira, Catia. Autor correspondente: Teixeira, Catia. "4,9-diaminoacridines and 4-aminoacridines as potential antiproliferative hits". Trabalho apresentado em The 7th International Electronic Conference on Medicinal Chemistry, 2021.
  13. Patrícia Correia; Oliveira, Hélder; et al.. "Exploring the colour and bioactivity of anthocyanin related structures towards skin healthcare - bridging food and therapeutics". Trabalho apresentado em XXX International Conference on Polyphenols, Turku, Finland, 2021.
  14. Iva Fernandes; Ana Faria; Claúdia Marques; Hélder Oliveira; et al.. "Pharmacokinetics of table and Port red wine anthocyanins: a crossover trial in healthy men". Trabalho apresentado em 1o Congresso da Rede das Instituições de Ensino Superior para a Salvaguarda da Dieta Mediterrânica (RIESDM), 2021.
  15. Ribeiro, Carolina; Oliveira, Hélder; De Freitas, Victor; Mateus, Nuno; Oliveira, Joana; Silva, Carla; Pereira, Clara; Fernandes, Iva. "Cosmetotextiles: A strategy for the application of anthocyanins from industrial waste". Trabalho apresentado em Iberphenol - International Conference, 2020.
  16. Oliveira, Hélder; Han, Fuliang; Iva Fernandes; Victor de Freitas; Nuno Mateus. "New insights on the bioavailability of anthocyanins: from structural role to molecular mechanisms". Trabalho apresentado em International Conference on Polyphenols and Health, 2019.
  17. Fernandes, Iva; Oliveira, Joana; Oliveira, Hélder; Correia, Patrícia; Araújo, Paula; Ana Rita Pereira; Bessa, Lucinda J.; et al. "Colour and bioactivity of anthocyanin derivatives towards skin healthcare - bridging food and therapeutics". Trabalho apresentado em International Conference on Polyphenols and Health, 2019.
  18. Iva Fernandes; Joana Oliveira; Hélder Oliveira; et al.. "Exploring the colour and bioactivity of anthocyanin derivatives towards skin healthcare – bridging food and therapeutics". Trabalho apresentado em th International Conference on Polyphenols and Health, Kobe, Japan, 2019.
  19. Patrícia, Correia; Oliveira, Hélder; Iva Fernandes; Victor de Freitas; Nuno Mateus. "Physical and Chemical Characterization of anthocyanins from Purple-fleshed Sweet Potato". Trabalho apresentado em XXIV Encontro Luso-Galego de Química, 2019.
  20. Ana Rita Pereira; Inês Rocha; Paula Araújo; Hélder Oliveira; et al.. "Interaction between Zinc oxide and anthocyanins for the stabilization of their bluish color towards skincare applications". Trabalho apresentado em XXVI Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química, 2019.
  21. Oliveira, Hélder; Fernandes, Iva; De Freitas, Victor; Mateus, Nuno. "Gastrointestinal absorption of anthocyanins: a molecular approach". Trabalho apresentado em XXIVth Encontro Luso Galego de Química, Porto, Portugal, 2018.
  22. Oliveira, Hélder; Fernandes, Iva; De Freitas, Victor; Mateus, Nuno. "Gastrointestinal absorption of anthocyanins: a molecular approach". Trabalho apresentado em XIV Encontro de Química dos Alimentos, Viana do Castelo, Portugal, 2018.
  23. Oliveira, Hélder; Fernandes, Iva; De Freitas, Victor; Mateus, Nuno. "Physical and Chemical characterization of anthocyanins from purple-fleshed sweet Potato". Trabalho apresentado em XIV Encontro de Química dos Alimentos, Viana do Castelo, Portugal, 2018.
  24. Fernandes, Iva; Évora, A.; Oliveira, Hélder; Ribeiro, C.; De Freitas, Victor; Mateus, Nuno. "Anthocyanins as potential skincare ingredients". Trabalho apresentado em 2nd conference on Food Bioactives and Health, Lisbon, Portugal, 2018.
  25. Oliveira, Hélder; Fernandes, Iva; De Freitas, Victor; Mateus, Nuno. "Ultrahigh-Pressure Liquid Chromatography with fluorescent detection (UPLC-FLD) method for the identification of anthocyanins from Purple Sweet Potato". Trabalho apresentado em 10º Encontro Nacional de Cromatografia, Bragança, 2017.
  26. Oliveira, Hélder; Perez-Gregório, Rosa; Fernandes, Iva; De Freitas, Victor; He, Jingren; Mateus, Nuno. "Characterization of protein and anthocyanin extracts from Purple-Fleshed Sweet Potato: on a journey to understand their interactions". Trabalho apresentado em XXII Encontro Luso-Galego de Química, Bragança, Portugal, 2016.
  27. Oliveira, Hélder; Fernandes, Iva; De Freitas, Victor; He, Jingren; Mateus, Nuno. "Gastric transport studies and breast cancer apoptosis mediated cell-death by Malvidin-3-O-glucoside and their derivatives". Trabalho apresentado em 5th International Iberian Biophysics Congress, Porto Portugal, 2016.
  28. Oliveira, Hélder; Fernandes, Iva; Brás, Natércia F.; Faria, A.; De Freitas, Victor; Calhau, Conceição; Mateus, Nuno. "On the gastric absorption of red wine anthocyanins". Trabalho apresentado em 8th International Workshop on Anthocyanins, Montpellier, France, 2015.
  29. Fernandes, Iva; Faria, A.; Oliveira, Hélder; Norberto, S.; De Freitas, Victor; Calhau, Conceição; Mateus, Nuno. "Anthocyanin bioavailability: a multiple-approach study". Trabalho apresentado em International Conference on Polyphenols, Nagoya, Japan, 2014.
  30. Oliveira, Hélder. "On the anti-tumoral properties of Port Wine polyphenols and their bioavailability.". Trabalho apresentado em IJUP, 2014.
  31. Iva Luzia Reis Fernandes; Oliveira, Hélder; Mariana Araújo; Victor de Freitas; Pedro Sá; Nuno Filipe da Cruz Baptista Mateus. "Anti-tumoral properties of Port Wine polyphenols". Trabalho apresentado em 11º Encontro de Química dos Alimentos, 2012, 2012.
Tese / Dissertação
  1. Oliveira, Hélder. "The Biochemistry behind anthocyanins bioavailability". Doutoramento, Universidade do Porto Faculdade de Ciências, 2018.
  2. Faculdade de Ciências. "Biodisponibilidade de antocianinas do vinho de mesa". Mestrado, 2014. http://hdl.handle.net/10216/81444.

Propriedade Intelectual

Patente
  1. Fernandes, Iva; Joana Oliveira; Nuno Mateus; Victor de Freitas; Oliveira, Hélder; Paula Araújo; Patrícia Correia; Ana Rita Pereira. 2021. "Process for extraction and heme-synthesis of pyranoanthocyanins and skincare cosmetics formulations containing them". Portugal.
    Concedida/Emitida
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/11/13 Preparation, characterisation and stability evaluation of self-assembled anthocyanins-loaded zein/polysaccharide nanoparticles XXVI Encontro Galego Portugués de Química
University of Vigo (Vigo, Espanha)
2024/09/19 Nanoencapsulation of anthocyanins from Red Cabbage (Brassica oleracea L. var. Capitata f. rubra) through zein and different anionic polysaccharides self-assembling 11th International Workshop on Anthocyanins
University of Leeds (Leeds, Reino Unido)
2024/09/18 Chemical characterisation, bioaccessibility and absorption of acylated anthocyanins from Edible Flowers 11th International Workshop on Anthocyanins
University of Leeds (Leeds, Reino Unido)
2023/11/16 Chromatography as a multidisciplinary tool: from chemical characterisation to molecular biology Plenary in the Department of Pharmaceutical Sciences
Università Del Piemonte Orientale (Novara, Itália)
2023/05/11 Edible Flowers Rich in Anthocyanins: Stability and bioaccessibility of an emerging, healthier and sustainable diet IJUP- Encontro de Investigação Jovem
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2023/04/19 Dietary polyglycosylated anthocyanins: The smart option? From potatoes to wine... 13th International Symposium on Viticulture and Enology
Northwest A&F University (Xuzhou, China)
2022/11/17 Dietary polyglycosylated anthocyanins, the smart option? XXVI Encontro Galego Portugués de Química
Universidade De Santiago de Compostela (Santiago de Compostela, Espanha)
2022/09/06 On the Polyglycosylated Anthocyanins universe. International Academic Conference on Food Nutrition and Health 2022
Huazhong Agricultural University (Huazhong, China)
2022/06/22 Dietary polyglycosylated anthocyanins, the smart option? Towards their stability and bioavailability 3rd International Conference on Food Bioactives & Health
University of Parma (Parma, Itália)
2021/06/05 Wine-inspired blue compounds for Skin Photodynamic Therapy EUGLOH Summer School University of Porto
European University Alliance for Global Health (Porto, Portugal)
2020/11/05 Fucus vesiculosus phlorotannins as potential anti-inflammatory and antitumor agents Iberphenol- International Conference
University of Coimbra (Coimbra, Portugal)
2020/02/14 Technological approach for application of anthocyanins in the cosmetic industry IJUP- Encontro de Investigação Jovem
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2019/09/11 Recent Advances on the bioavailability of anthocyanins: a molecular approach 10th Workshop on Anthocyanins
Fondazione Edmund Mach (San Michelle all'Adige, Itália)
2018/11/23 Physical and Chemical characterization of anthocyanins from Purple-Fleshed Sweet Potato XXIVth Encontro Luso-Galego de Química
(Porto, Portugal)
2018/09/28 Nanobased targeted approach to study anthocyanins transport through stomach cells 2nd Conference on Food Bioactives and Health
(Lisboa, Portugal)
2018/07/19 Unveiling the molecular mechanism of acylated anthocyanins gastrointestinal absorption International Conference on Polyphenols 2018
(Madison, Estados Unidos)
2017/11/16 Complex acylated Anthocyanins from Purple Sweet Potato towards novel technological applications XXIIIth Encontro Galego-Portugués de Química
(Ferrol, Espanha)
2017/10/02 The biochemistry behind food polyphenols bioavailability and bioactivity IIth International Meeting of Medical Biochemistry and Biophysics Students
(Coimbra, Portugal)
2016/07/14 Study of the gastric absorption of anthocyanins. XXVIIIth International Conference on Polyphenols
(Vienna, Áustria)
2015/10/26 Multiple-approach studies to assess anthocyanin gastric absorption – potential role of GLUT1. 7th International Conference on Polyphenols and Health
(Tour, França)
2015/03/27 On the gastric bioavailability of Red Wine anthocyanins IX iMM/CAML phD Student Meeting
Instituto de Medicina Molecular (Lisboa, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2024/11/01 - Atual Anthocyanin-rich Edible Flowers as a sustainable and healthy food source: from their bioavailability to product development
Orientador de Margarida Maria da Silva Teixeira
Doctoral Programme in Sustainable Chemistry (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2024/01/10 - Atual Bioactivity of Edible Flowers Rich in Anthocyanins
Orientador de Joana Catarina Silva Viegas
Biotecnologia Medicinal (Licenciatura/Bacharelato)
Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
2023/09/01 - Atual Sensorial study of vinegars and oils enriched with edible flowers rich in anthocyanins.
Orientador de Mariana Presa
Bioquímica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2022/10/11 - Atual From the bioavailability to bioactivity, and utilization of bioactive compounds from fruits and vegetables by-products.
Orientador de Wen Tao
Química Sustentável (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Wuhan Polytechnic University, China

REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2024/03/01 - 2024/12/06 Identification of anthocyanins from Vitis vinifera var. rubra leaves from different geographical locations in Italy
Coorientador de Marta Ganora
Università degli Studi del Piemonte Orientale Amedeo Avogadro, Itália
2022/09/20 - 2023/11/06 Flores Comestíveis Ricas em Antocianinas: A Bioquímica e Biotecnologia Rumo a uma Dieta Emergente, Mais Saudável e Sustentável
Orientador de Margarida Maria da Silva Teixeira
Bioquímica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2023/03/14 - 2023/09/21 Extraction and Purification of Anthocyanins from Different Food Sources
Orientador de Lorenzo De Luca
Biotecnologie mediche, veterinarie e farmaceutiche (Mestrado)
Università degli Studi del Piemonte Orientale Amedeo Avogadro Dipartimento di Scienze del Farmaco, Itália

Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2023/07/15 - 2023/07/31 Extração de compostos bioativos de flores comestíveis
Orientador de Afonso Ribeiro
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2023/07/15 - 2023/07/31 Extração de compostos bioativos de flores comestíveis
Orientador de Débora Franqueira
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2021/10/20 - 2022/07/23 Flores Comestíveis Ricas em Antocianinas: Rumo a uma dieta emergente, mais saudável e sustentável.
Orientador de Inês Batista Ornelas de Moura Pina
Química (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2021/10/05 - 2022/07/09 Flores comestíveis ricas em antocianinas Estudo exploratório das suas propriedades biológicas e biodisponibilidade in vitro
Orientador de Maria Carlos Louro Santos
Bioengenharia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal

REQUIMTE LAQV Porto, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2024/09/01 - Atual PubhD Porto. way for PhD students to communicate their works in an informal way at a bar or cafe. (2024/09/01)
Mesa-redonda (Membro da Comissão Organizadora)
2019/06/03 - 2019/06/05 XXVI Encontro da Sociedade Portuguesa de Química (2019/06/03 - 2019/06/05)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2018/04/02 - 2018/04/05 XI Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica (ENEBIOQ) (2018/04/02 - 2018/04/05)
Congresso (Presidente da Comissão Organizadora)
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
2017/04/07 - 2017/04/10 X Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica (ENEBIOQ) (2017/04/07 - 2017/04/10)
Congresso (Presidente da Comissão Organizadora)
Universidade do Minho, Portugal
2016/03/18 - 2016/03/21 IX Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica (ENEBIOQ) (2016/03/18 - 2016/03/21)
Congresso (Presidente da Comissão Organizadora)
Universidade de Coimbra, Portugal
2015/03/27 - 2015/03/30 VIII Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica (ENEBIOQ) (2015/03/27 - 2015/03/30)
Congresso (Presidente da Comissão Organizadora)
Universidade do Algarve, Portugal
2014/04/11 - 2014/04/14 VII Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica (ENEBIOQ) (2014/04/11 - 2014/04/14)
Congresso (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2013/09/09 - 2013/09/11 7th International Workshop on Anthocyanins 2013 (2013/09/09 - 2013/09/11)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2020/07/15 Estudos de interação molecular entre os polifenóis e as proteínas do amendoim: efeitos na estrutura da proteína
Arguente principal
Catarina Ramos Dias (Outro)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2019/06/25 Exploração de complexos metal - antocianina/piranoantocianina com potencial aplicação na Terapia Fotodinâmica Tópica
Arguente principal
Inês Marisol Monteiro Rocha (Outro)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Arbitragem científica em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2020 - Atual International Journal of Molecular Sciences (1422-0067) MDPI
2020 - Atual Food Chemistry (0308-8146) Elsevier

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2020/09/15 - Atual Neurobioquímica Audiologia (Licenciatura) Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
2020/02/06 - Atual Bioquímica Farmácia (Licenciatura) Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
2018/09/15 - Atual Medicina Regenerativa e Terapia Celular Biotecnologia Medicinal (Licenciatura) Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
2021/06/29 - 2021/07/02 Summer School in Nutrition and Food Sciences-The role of the academy to promote health Innovations in the Food System: new horizons for healthcare through technological applications with Food matrices and by-products. (Bachelor)
2019/02/06 - 2021 Química dos Alimentos e Nutrição Bioquímica (Licenciatura) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2019/09/15 - 2020/02/20 Bioquímica Funcional Osteopatia (Licenciatura) Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
2019/11/18 - 2020/02/01 Monitorização Ambiental e Tecnologia Saúde Ambiental (Licenciatura) Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
2019/02 - 2019/07 Química Biológica II Biotecnologia Medicinal (Licenciatura) Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
Distinções

Prémio

2023 Best Oral Communication
Investigação Jovem Universidade do Porto, Portugal
2022 3rd place at the Beyond the Lab BootCamp
Chaperone, Portugal
2022 AnthoE.Flos project - financed - best classification of the panel
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2021 Theoretical and practical guide of the Proposal Writing of Horizon Europe projects
European Funding Management Consulting, Estónia
2021 Concurso Estímulo ao Emprego Científico - financed - best classification of the panel
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2020 Best Poster Communication
Iberphenol - International Congress, Espanha
2020 Best Oral Communication
Investigação Jovem Universidade do Porto, Portugal
2019 Best Poster Communication
International Conference on Polyphenols and Health, Japão
2019 Best Project
Fundo de capital de risco MustardSeedMaze, Portugal
2019 Research Grant by the WINPUT project (PTDC/QUI-OUT/29013/2017)
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2018 Travel Grant for the International Conference on Polyphenols, USA
Groupe Polyphenols, França
2017 DQB Got Talent- Best Project
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2016 Travel Grant for the International Conference on Polyphenols, Austria
Groupe Polyphenols, França
2015 PhD Grant (PD/BD/106062/2015)
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal