Identification
Personal identification
- Full name
- João Pedro Marques Lima
Citation names
- Lima, João
- João PM Lima
Author identifiers
- Ciência ID
- CA17-897B-FA91
- ORCID iD
- 0000-0003-0157-8368
- Scopus Author Id
- 57200553777
Email addresses
- joao.lima@estesc.ipc.pt (Professional)
- nutricionista.joaolima@gmail.com (Personal)
Addresses
- Rua 5 de Outubro, 3046-854, São Martinho do Bispo, Coimbra, Portugal (Professional)
Knowledge fields
- Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese (Mother tongue) | |||||
English | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) |
Spanish; Castilian | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Elementary (A2) | Upper intermediate (B2) | Intermediate (B1) |
French | Beginner (A1) | Elementary (A2) | Beginner (A1) | Elementary (A2) | Beginner (A1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2021
Concluded
|
Ethics in Health (Pós-Graduação)
Universidade de Coimbra, Portugal
|
|
2021
Concluded
|
Social Economy (Pós-Graduação)
Universidade de Coimbra, Portugal
|
|
2020/12
Concluded
|
Food Production and Consumption Sustainability (Outros)
Universidade do Porto, Portugal
|
|
2020 - 2020
Concluded
|
Health Projects Management (Pós-Graduação)
Universidade Nova de Lisboa Escola Nacional de Saúde Pública, Portugal
|
17/20 |
2013 - 2017/07/11
Concluded
|
Food Consumer Sciences and Nutrition (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Food consumption and its determinants in the workplace among employees at the University of Porto" (THESIS/DISSERTATION)
|
Approved by unanimity |
2008 - 2012/07/30
Concluded
|
Nutrition Sciences (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Compliance of school lunch portions with recommendations" (THESIS/DISSERTATION)
|
15/20 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2017/07 - 2023/12/29 | Researcher (Research) | Universidade do Porto GreenUPorto Centro de Investigação em Produção Agroalimentar Sustentável, Portugal |
2013/09 - 2017/01 | Researcher (Research) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2021/12/15 - Current | Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) | Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal |
2017/09/01 - 2021/12/14 | Invited Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) | Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal |
2017/09 - 2018/07 | Invited Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) | Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Saúde, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2015/05 - 2019/07 | Trainer | Instituto do Emprego e da Formação Profissional, Portugal |
2013/03 - 2018/07 | Trainer | Turismo de Portugal - Escola de Hotelaria e Turismo de Coimbra, Portugal |
Projects
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2022/10 - Current | Well-being and Health Kiosk as a Health Promoter
EU_SHAFE
Principal investigator
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal
|
Ongoing
|
2022/10 - 2023/07 | TREMOÇ@
INOVC+
Principal investigator
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal
|
Concluded
|
Other
Designation | Funders | |
---|---|---|
2019 - Current | Beans4Life
Integrado no Mestrado de Educação para a Saúde
Supervisor
|
Concluded
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Newspaper article |
|
Activities
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2022/09 - Current | Promoção do Consumo de Proteaginosas e Produtos Derivados de Proteaginosas
Co-supervisor of Bruno Abreu
|
Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2022 - 2022 | Utilização de produtos hortícolas de IV Gama em Serviços de Alimentação: viabilidade em larga escala
Supervisor
|
Ciências do Consumo e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2022 - 2022 | Adesão ao padrão alimentar mediterrânico e pegada de carbono do consumo alimentar de colaboradores da Universidade do Porto
Supervisor
|
Alimentação Colectiva (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2019 - 2022 | Adesão ao padrão alimentar mediterrânico e pegada de carbono do consumo alimentar de colaboradores da Universidade do Porto
Supervisor
|
Alimentação Coletiva (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2021 - 2021 | Consumo de leguminosas e neofobia alimentar em crianças dos 3 aos 6 anos : avaliação da eficácia de um programa de intervenção
Co-supervisor
|
Educação para a Saúde (Master)
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal
|
2020 - 2021 | “Legumes consumption and food neophobia in children aged 3 at 6 years old – evaluation of the effectiveness of an intervention
program”
Co-supervisor
|
Educação para a Saúde (Master)
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal
|
2019 - 2021 | "Utilização de produtos hortícolas de IV Gama em Serviços de Alimentação: viabilidade em larga escala".
Supervisor
|
Ciências do Consumo e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2019 - 2019 | Ingestão de sal pelos colaboradores de UAN e a adição de sal praticada nas refeições confecionadas
Supervisor
|
Alimentação Colectiva (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2018 - 2019 | “Salt intake by UAN employees and addition of salt practiced in prepared meals”
Supervisor
|
Alimentação Coletiva (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
Event organisation
Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2021/04/22 - 2021/04/24 | Member of the Coordinating Committee of the Organizing Committee of the Annual Meeting 2021 (2021/04/22 - 2021/04/24)
Congress (Member of the Organising Committee)
|
|
2020/03/19 - 2020/03/21 | Member of the Organizing Committee of the Annual Meeting 2020 (2020/03/19 - 2020/03/21)
Congress (Member of the Organising Committee)
|
|
2018/05/11 - 2018/05/12 | Congress of the Unidade de Investigação em Saúde – IPL (2018/05/11 - 2018/05/12) |
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2020 | “Determinants of children's food choices in fast-food restaurants”
(Thesis) Arguer
|
Cláudia Peixoto (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2019 | "Assessment of the adequacy and acceptability of the menu offered at the Hospital Center for Mental Health and Psychiatric
Care"
(Thesis) Arguer
|
Dinângela Oliveira (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2018 | “Perceived waste and real waste in institutional canteen users”
(Thesis) Arguer
|
Jerusa Machado (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
Association member
Society Organization name | Role | |
---|---|---|
2020 - Current | Centro Social Arco-Íris (IPSS) | Presidente da Direção |
Committee member
Activity description Role |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2019 - Current | Membro da Comissão de Jovens Nutricionistas
Member
|
Ordem dos Nutricionistas, Portugal |
Course / Discipline taught
Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
---|---|---|---|
2023/02 - Current | Nutrição Humana e Saúde | Mestrado em Desenvolvimento Sustentável (Mestrado) | Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior Agrária de Coimbra, Portugal |
2019/09 - Current | Política Nutricional | Licenciatura em Dietética e Nutrição (Licenciatura) | Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal |
2019/09 - Current | Comunicação em Nutrição | Dietética e Nutrição (Licenciatura) | Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal |
2019 - Current | Nutrição e Saúde Pública | Dietética e Nutrição (Licenciatura) | Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra, Portugal |
Distinctions
Award
2020 | National Quality Seal for the eTwinning project "Cook&Live 4 H3: Health, Heritage, and Humanity" |
2013 | Águeda 21 Award (1st Prize) – Project “Da Terra” – Center for Food and Environmental Education developed within the scope of the professional activities of the Children's Social Center of Aguada de Baixo |
2012 | Best poster award – IV Congress of Food and Municipalities with the presentation of the free communication entitled “Project of Food Education in a class of the 4th year of the 1st cycle of basic education” |
Other distinction
2013 | Finalista - 3rd Edition of the Angelini University Award with the project “Servir Nutrição” (Seal of Food and Nutritional Quality for Public Restoration) |
2013 | Finalist of the BUZZ Social Business Arena competition with the project “Servir Nutrição” (Seal of Food and Nutritional Quality for Public Restoration) |