???global.info.a_carregar???
[EN] Gonçalo Nuno Martins is a PhD student in Chemistry by the University of Madeira (UMa). Gonçalo has a Masters in Applied Biochemistry (2018) and a Bachelor's Degree in Biochemistry (2014), both by UMa. As a Junior Researcher in the Madeira Chemistry Research Centre (CQM) Gonçalo has taken part in 2 research projects in Food Science with focus on Food Biotechnology. Gonçalo has published 4 research papers in peer review journals and 1 book chapter. Gonçalo is (co-)author of 5 oral and 5 poster presentations. Gonçalo has co-supervised the work of 1 master student and 5 undergraduates. In his work, Gonçalo has interacted with 10 researchers. His works' keywords are: oligosaccharides, enzymes, immobilization, ferulic acid, by-products, natural products, food chemistry. In June of 2021 Gonçalo was awarded a PhD scholarship by the Portuguese Foundation for Science and Technology. [PT] Gonçalo Nuno Martins é aluno de doutoramento em Química pela Universidade da Madeira (UMa). Possui Mestrado em Bioquímica Aplicada (2018) e Licenciatura em Bioquímica (2014), ambos pela UMa. É Investigador Júnior no Centro de Química da Madeira - UMa, onde participa/participou em 2 projectos na área das Ciências Agrárias, com ênfase em Biotecnologia Agrária e Alimentar. Publicou 4 artigos em revistas especializadas e 1 capítulo de livro. É (co-)autor de 5 apresentações orais e de 5 apresentações em painel. Co-orientou 1 dissertação de mestrado e 5 estágios de mestrado/licenciatura. Nas suas actividades profissionais interagiu com 10 colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Palavras-chave: oligossacáridos, enzimas, imobilização, ácido ferúlico, sub-produtos, produtos naturais, química alimentar. Em Junho de 2021 foi-lhe atribuída uma bolsa de doutoramento financiada pela Fundação para a Ciência e Tecnologia.
Identification

Personal identification

Full name
Gonçalo Nuno Gouveia Martins
Date of birth
1993/04/02
Gender
Male

Citation names

  • Martins, Gonçalo Nuno

Author identifiers

Ciência ID
E317-F805-6C98
ORCID iD
0000-0002-1869-6208
Google Scholar ID
https://scholar.google.pt/citations?user=KuMBCJEAAAAJ&hl=pt-PT
Researcher Id
AAC-1325-2019
Scopus Author Id
57209466494

Email addresses

  • goncalo.martins@staff.uma.pt (Professional)

Telephones

Telephone
  • (+351) 291705116 (Professional)

Addresses

  • Centro de Química da Madeira. Universidade da Madeira, Campus Universitário da Penteada, 9020-105, Funchal, Ilha da Madeira, Funchal, Portugal (Professional)

Websites

Knowledge fields

  • Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
  • Natural sciences - Biological Sciences - Biochemistry
  • Exact Sciences - Chemical Sciences

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1)
Spanish; Castilian Upper intermediate (B2) Intermediate (B1) Elementary (A2) Intermediate (B1)
French Elementary (A2) Elementary (A2) Elementary (A2) Elementary (A2)
Russian Beginner (A1) Beginner (A1) Beginner (A1) Beginner (A1)
Education
Degree Classification
2021/09/01 - 2025
Ongoing
Química (Doutoramento)
Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
2024/09/06 - 2024/09/06
Concluded
Navigating New Paths;Transitioning Careers and Research Topics (4 h) (Outros)
Marie Curie Alumni Association - Spain-Portugal Chapter, Portugal
2024/01/11 - 2024/03/04
Concluded
Ética e Ciência (25 h) (Outros)
Major in 226 - Filosofia
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2024/01/24 - 2024/01/24
Concluded
Os 5 fatores de sucesso para uma candidatura a financiamento científico (1 h) (Outros)
Instituto CRIAP, Portugal
2023/12/21 - 2023/12/21
Concluded
Workshop em Biologia e Genética Forense (8 h) (Outros)
Instituto CRIAP, Portugal
2023/10/13 - 2023/10/17
Concluded
Hands-on training to use Design expert® (StatEase®) software for experiments design and optimization (10 h) (Outros)
Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
2022/12/01 - 2022/12/01
Concluded
La Propiedad Intelectual, un puente entre la I+D y la industria (4,5h) (Outros)
Universidad Nacional de la Plata, Argentina
2022/04 - 2022/07
Concluded
Curso de Iniciação à Língua Russa A1.1 (30 h) (Outros)
Universidade da Madeira, Portugal
2021/10/05 - 2021/10/05
Concluded
Vibrational spectroscopy and biomimetic membranes for understanding protective mechanisms of oligosaccharides (PREMIUM project, H2020, MSCA 777657) - 5 h (Outros)
Institut de Ciències Fotòniques, Spain
2021/02/15 - 2021/03/30
Concluded
Science Communication Talk Series (17 h) (Outros)
Marie Curie Alumni Association - Italian Chapter, Italy
2020/04/22 - 2020/05/13
Concluded
Formação em Cromatografia pelo Eng. Rafael Chust (16 h) (Outros)
ChromExperts, Portugal
2019/10/21 - 2019/10/25
Concluded
Modern Methods of Structure Elucidation (36 h, 3 ECTs) (Outros)
Major in Espectroscopia - 3 ECTS. Auto-financiado
Universidade de Lisboa Centro de Química Estrutural, Portugal

Centro de Ciências e Tecnologias Nucleares, Portugal
2014/09 - 2018/03/21
Concluded
Bioquímica Aplicada (Mestrado)
Universidade da Madeira, Portugal
"Release of resin-bound ferulic acid during an in vitro digestion simulation and antioxidant activity evaluation" (THESIS/DISSERTATION)
18 valores
2011/09 - 2014/09/17
Concluded
Bioquímica (Licenciatura)
Universidade da Madeira, Portugal
14 valores
2013/05 - 2013/06
Concluded
Introdução ao Software Estatístico R (27 h, 1 ECT) (Outros)
Major in Matemática - 1 ECTS
Universidade da Madeira, Portugal
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2021/09 - Current Researcher (Research) Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
2023/05/08 - 2023/05/12 Visiting Researcher (Research) Biosearch Life, Spain
2022/09/21 - 2022/10/21 Visiting Researcher (Research) Biosearch Life, Spain
2022/03/13 - 2022/04/16 Visiting Researcher (Research) Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos, Argentina
Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
2019/12/01 - 2021/02/28 Researcher (Research) Agência Regional para o Desenvolvimento da Investigação Tecnologia e Inovação, Portugal
Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
2018/09 - 2018/12 Visiting Researcher (Research) Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos, Argentina
Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
2018/07/01 - 2018/07/31 Research Trainee (Research) Madeira Direção Regional da Juventude, Portugal
Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
2017/09/01 - 2018/05/31 Research Trainee (Research) Instituto de Emprego da Madeira, Portugal
Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
2015/02 - 2015/07 Research Trainee (Research) Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
Empresa de Cervejas da Madeira, Portugal
2014/02 - 2014/09 Research Trainee (Research) Laboratório Regional de Engenharia Civil, Portugal
Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
2012/07 - 2012/07 Research Trainee (Research) Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2018/06/01 - 2019/07/31 Invited Assistant (University Teacher) Universidade da Madeira Faculdade de Ciências Exatas e da Engenharia, Portugal
Projects

Grant

Designation Funders
2021 - Current Immobilizing enzymes for the valorization of food by-products
CQM 20-02-BID (FCT)
PhD Student Fellow
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing

Contract

Designation Funders
2018/03 - Current Preservation of microorganisms by understanding the protective mechanisms of oligosaccharides
Horizon 2020 - MSCA - 2017, N. º 777657
Researcher
Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal

Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos, Argentina
European Commission
Ongoing
2019/12/01 - 2021/02/28 CQM+
M1420-01-0145-FEDER-000005 - Centro de Química da Madeira - CQM+
Research Fellow
Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
Agência Regional para o Desenvolvimento da Investigação Tecnologia e Inovação
Ongoing
2019/01/01 - 2019/12/31 Centro de Química da Madeira
UID/QUI/00674/2019
Universidade da Madeira, Portugal

Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded

Other

Designation Funders
2012/07/01 - 2012/07/31 CLAYCATS4 - Clay catalysts for biomass conversion
Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Martins, Gonçalo Nuno; Figueira, Onofre; Castilho, Paula C. "lmmobilization of ß-galactosidase in calcium alginate beads". In Basic Protocols in Encapsulation of Food Ingredients, edited by Gómez-Zavaglia, Andrea. Springer US, 2021.
    In press • 10.1007/978-1-0716-1649-9
Conference abstract
  1. Passot, Stéphanie; Cenard, Stéphanie; Lieben, Pascale; Ghorbal, Sarrah; Martins, Gonçalo Nuno; Castilho, Paula C; Fonseca, Fernanda. Corresponding author: Fonseca, Fernanda. "Oligosaccharides as Potential Protectants for Preserving Freeze-Dried Lactic Acid Bacteria". Paper presented in CRYO Conference 2024, Washinghton, 2024.
    Accepted
  2. Castilho, Paula C; Martins, Gonçalo Nuno; Javier González Perez; Carina Jacinta Caires; Vieira, Mariana. Corresponding author: Castilho, Paula C. "Purification of GOS (and FOS): oxidation vs fermentation methods". Paper presented in XVIII Congreso Argentino de Ciencia y Tecnologia de Alimentos, Buenos Aires, 2023.
    Published
  3. Javier González; Martins, Gonçalo Nuno; Gomez-Zavaglia, Andrea; Castilho, Paula C. "Purification of galacto-oligosaccharides by enzymatic reaction with glucose oxidase". Paper presented in 10th CQM Annual Meeting, Funchal, 2023.
    Published
  4. Martins, Gonçalo Nuno; Angela Daniela Carboni; Ayelén Amelia Hugo; Gomez-Zavaglia, Andrea; Castilho, Paula C. Corresponding author: Castilho, Paula C. "Discards from legumes as bacteria cryoprotectants". Paper presented in 9th CQM Annual Meeting, Funchal, 2022.
    Published
  5. Martins, Gonçalo Nuno; Figueira, Onofre; Castilho, Paula C. Corresponding author: Castilho, Paula C. "Immobilization of ß-galactosidase in calcium alginate beads". Paper presented in 8th CQM Annual Meeting, Funchal, 2021.
    Published
  6. Figueira, Onofre; Martins, Gonçalo Nuno; Castilho, Paula C. "Extraction, purification and quantification of fructooligosaccharides in Yacon (Smallanthus sonchifolius) roots and syrup". Paper presented in 6th CQM Annual Meeting, Porto Moniz, 2019.
  7. Martins, Gonçalo Nuno; Maria Isaura Gouveia Lourenço; Gomez-Zavaglia, Andrea; Castilho, Paula C. "Galactoligosaccharides from chickpea seeds". Paper presented in 6th CQM Annual Meeting, Porto Moniz, 2019.
  8. Martins, Gonçalo Nuno; Castilho, Paula C. "Delivery of ferulic acid during an in vitro digestion simulation". Paper presented in 5th CQM Annual Meeting, Funchal, 2018.
Conference poster
  1. Angela Daniela Carboni; Martins, Gonçalo Nuno; Cristina Ferrero; María Cecilia Puppo. Corresponding author: Angela Daniela Carboni. "Textural modifications of high-protein bakery products". Paper presented in XI jornadas de I+D+i & 3rd International Workshop on STEM y VIII Jornadas del Programa de Doctorado en Instalaciones y Sistemas para la Industria (Curso 2024/25), 2024.
  2. Bruno Drumond; Martins, Gonçalo Nuno; Castilho, Paula C. Corresponding author: Castilho, Paula C. "Enzymatic extraction of ferulic acid from brewer's spent grain". Paper presented in XI jornadas de I+D+i & 3rd International Workshop on STEM y VIII Jornadas del Programa de Doctorado en Instalaciones y Sistemas para la Industria (Curso 2024/25), 2024.
  3. Martins, Gonçalo Nuno; Gomez-Zavaglia, Andrea; Castilho, Paula C. Corresponding author: Martins, Gonçalo Nuno. "Imobilização de enzimas para a valorização de sub-produtos alimentares". Paper presented in Oficinas de Doutoramento - A Química é Divertida, 2023.
  4. Martins, Gonçalo Nuno; Maria Guerrero Sanchez; Angela D. Carboni; Fernanda Fonseca; Sonia Campoy; Gomez-Zavaglia, Andrea; Castilho, Paula C. "Stabilization of Lactiplantibacillus plantarum WCFS1 during freezing, freeze-drying, and storage using legume wastewater extracts". Paper presented in 3rd Food Chemistry Conference, 2023.
  5. Martins, Gonçalo Nuno; Angela D. Carboni; Ayelén Amelia Hugo; Castilho, Paula C; Gomez-Zavaglia, Andrea. "Extraction, obtention, and yielding of galacto-oligosaccharides from chickpea and lentils". Paper presented in 3rd Food Chemistry Conference, 2023.
  6. Martins, Gonçalo Nuno; Angela D. Carboni; Castilho, Paula C; María Cecilia Puppo; Cristina Ferrero; Gomez-Zavaglia, Andrea. "Impacto económico del descarte de aguas provenientes del procesamiento de legumbres". Paper presented in 1º Congreso Nacional de Innovación Social, 2023.
  7. Angela Daniela Carboni; Martins, Gonçalo Nuno; Ayelén Amelia Hugo; Gomez-Zavaglia, Andrea; Castilho, Paula C. Corresponding author: Castilho, Paula C. "Application of soaking and cooking waters as prebiotics". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  8. Angela Daniela Carboni; Martins, Gonçalo Nuno; Cristina Ferrero; María Cecilia Puppo; Castilho, Paula C. Corresponding author: Castilho, Paula C. "Techno-functional and physicochemical properties of lentil flour with different particle sizes". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  9. Figueira, Onofre; Martins, Gonçalo Nuno; Gomez-Zavaglia, Andrea; Castilho, Paula C. "Fructo- and galacto-oligosaccharides purification: the hard step". Paper presented in 2nd Food Chemistry Conference, 2019.
  10. Figueira, Onofre; Martins, Gonçalo Nuno; Castilho, Paula C. "Plant-based FOS and GOS: So easy, yet so difficult". Paper presented in XXVI Encontro Anual da Sociedade Portuguesa de Química, 2019.
  11. Martins, Gonçalo Nuno; Spínola, Vítor; Castilho, Paula C. "Driving ferulic acid to the small bowel by desorption from resin". Paper presented in XXVI Encontro Anual da Sociedade Portuguesa de Química, 2019.
Journal article
  1. Carboni, Angela Daniela; Martins, Gonçalo Nuno; Castilho, Paula C; Puppo, María Cecilia; Ferrero, Cristina. Corresponding author: Castilho, Paula C. "Influence of Thermal Treatment and Granulometry on Physicochemical, Techno-Functional and Nutritional Properties of Lentil Flours". Foods 13 17 (2024): 2744. http://dx.doi.org/10.3390/foods13172744.
    Open access • Published • 10.3390/foods13172744
  2. Martins, Gonçalo Nuno; Guerrero Sánchez, María; Carboni, Angela Daniela; Cenard, Stéphanie; Fonseca, Fernanda; Gomez-Zavaglia, Andrea; Castilho, Paula C. Corresponding author: Castilho, Paula C. "Use of Legume Wastewater Extracts on the Storage Stability of Freeze-Dried Lactiplantibacillus plantarum WCFS1". Food and Bioprocess Technology (2024): http://dx.doi.org/10.1007/s11947-024-03554-2.
    Open access • Published • 10.1007/s11947-024-03554-2
  3. Passot, Stéphanie; Cenard, Stéphanie; Lieben, Pascale; Ghorbal, Sarrah; Martins, Gonçalo Nuno; Castilho, Paula C; Fonseca, Fernanda. "Chickpeas’ Cooking Wastewater as an Alternative Source of Galacto-Oligosaccharides for Improving the Freeze-Dried Resistance of Lactic Acid Bacteria". ACS Food Science & Technology (2024): http://dx.doi.org/10.1021/acsfoodscitech.4c00120.
    Published • 10.1021/acsfoodscitech.4c00120
  4. Martins, Gonçalo Nuno; Angela Daniela Carboni; Ayelén Amelia Hugo; Castilho, Paula C; Gomez-Zavaglia, Andrea. Corresponding author: Gomez-Zavaglia, Andrea. "Chickpeas and lentils' soaking and cooking wastewaters repurposed for growing lactic acid bacteria". Foods 12 12 (2023): 2324. https://www.mdpi.com/2304-8158/12/12/2324.
    Accepted
  5. Gonçalo Nuno Martins; Angela Daniela Carboni; Ayelén Amelia Hugo; Paula Cristina Castilho; Andrea Gómez-Zavaglia. "Chickpeas’ and Lentils’ Soaking and Cooking Wastewaters Repurposed for Growing Lactic Acid Bacteria". Foods (2023): https://doi.org/10.3390/foods12122324.
    10.3390/foods12122324
  6. Angela D. Carboni; Gonçalo N. Martins; Gomez-Zavaglia, Andrea; Castilho, Paula C. "Lactic Acid Bacteria in the Production of Traditional Fermented Foods and Beverages of Latin America". Fermentation 9 4 (2023): 315. https://doi.org/10.3390/fermentation9040315.
    Published • 10.3390/fermentation9040315
  7. Maria Micaela Ureta; Gonçalo Nuno Martins; Onofre Figueira; Pedro Filipe Pires; Castilho, Paula C; Gomez-Zavaglia, Andrea. "Recent advances in ß-galactosidase and fructosyltransferase immobilization technology". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 61 16 (2021): 2659-2690. https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1783639.
    Published • 10.1080/10408398.2020.1783639
  8. Martins, Gonçalo N.; Spínola, Vítor; Castilho, Paula C. "Release of Adsorbed Ferulic Acid in Simulated Gastrointestinal Conditions". European Food Research and Technology 246 6 (2020): 1297-1306. http://dx.doi.org/10.1007/s00217-020-03489-w.
    Published • 10.1007/s00217-020-03489-w
  9. Quintana, Gabriel; Spínola, Vítor; Martins, Gonçalo Nuno; Gerbino, Esteban; Gomez-Zavaglia, Andrea; Castilho, Paula C. "Release of health-related compounds during in vitro gastro-intestinal digestion of okara and okara fermented with Lactobacillus plantarum". Journal of Food Science and Technology 57 3 (2019): 1061-1070. http://dx.doi.org/10.1007/s13197-019-04140-7.
    Published • 10.1007/s13197-019-04140-7
  10. Martins, Gonçalo Nuno; Ureta, Maria Micaela; Tymczyszyn, E. Elizabeth; Castilho, Paula C; Gomez-Zavaglia, Andrea. "Technological Aspects of the Production of Fructo and Galacto-Oligosaccharides. Enzymatic Synthesis and Hydrolysis". Frontiers in Nutrition 6 (2019): http://dx.doi.org/10.3389/fnut.2019.00078.
    Published • 10.3389/fnut.2019.00078
Thesis / Dissertation
  1. Martins, Gonçalo Nuno Gouveia. "Release of resin-bound ferulic acid during an in vitro digestion simulation and antioxidant activity evaluation". Master, 2018. http://hdl.handle.net/10400.13/1917.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2024/10/17 Valorisation of Madeiran brewing industry's by-products XI jornadas de I+D+i & 3rd International Workshop on STEM y VIII Jornadas del Programa de Doctorado en Instalaciones y Sistemas para la Industria (Curso 2024/25)
Escuela Politécnica Superior - Universidad de Sevilla (Sevilha, Spain)
2024/10/04 Turning Madeiran brewing industry’s by-products into “buy-products” XI CQM Annual Meeting
CQM - Centro de Química da Madeira (Funchal, Portugal)
2024/07/24 Oligosaccharides as Potential Protectants for Preserving Freeze-Dried Lactic Acid Bacteria CRYO Conference 2024
Society for Cryobiology (Washington, United States)
2023/06/02 Stabilization of Lactiplantibacillus plantarum WCFS1 during freezing, freeze-drying, and storage using legume wastewater extracts containing galacto-oligosaccharides 10th CQM Annual Meeting
(Funchal, Portugal)
2023/05/03 Applications of GOS extracts: Sugar sources and protective compounds for lactic acid bacteria PREMIUM Final Meeting
Project PREMIUM (n.º 777657) (Cambridge, United Kingdom)
2021/10/08 Immobilization of ß-galactosidase in calcium alginate beads 8th CQM Annual Meeting
Centro de Química da Madeira - Universidade da Madeira (Funchal, Portugal)
2019/10/23 Characterization of oligosaccharides from plants National Training Site on Modern Methods of Structure Elucidation - 2019
Centro de Química Estrutural - IST & Centro de Ciências e Tecnologias Nucleares - IST (Lisboa, Portugal)
2019/04/26 Galactooligosaccharides from chickpea seeds 6th CQM Annual Meeting
Centro de Química da Madeira (Porto Moniz, Portugal)
2018/02/03 Delivery of ferulic acid during an in vitro digestion simulation 5th CQM Annual Meeting
Centro de Química da Madeira (Funchal, Portugal)

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2021/10/18 - 2021/11/29 A Química é Divertida - Um Mundo de Cores. Acção de dinamização e divulgação de ciência e das áreas científicas da Química e Bioquímica junto de alunos do 3.º Ciclo do Ensino Básico e do Ensino Secundário (2021/11/25 - 2021/11/26)
Exhibition (Member of the Organising Committee)
Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2024/04/13 - 2024/04/13 Acompanhamento e monitorização de actividades das Olimpíadas da Química Júnior da Sociedade Portuguesa de Química
Call
Sociedade Portuguesa de Química, Portugal

Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
2023/03/18 - 2023/03/18 Acompanhamento e monitorização de actividades das Olimpíadas da Química Júnior da Sociedade Portuguesa de Química
Other
Olimpíadas da Química Júnior
Sociedade Portuguesa de Química, Portugal

Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal

Association member

Society Organization name Role
2020/02 - Current Marie Curie Alumni Association Capítulo Espanha-Portugal

Committee member

Activity description
Role
Institution / Organization
2023/03/05 - Current Representante dos alunos no Senado da Universidade da Madeira
Member
2023/01 - Current Representante dos alunos da Faculdade de Ciências Exactas e da Engenharia na Comissão Permanente do Conselho Pedagógico Universitário da Universidade da Madeira
Member
Universidade da Madeira Faculdade de Ciências Exatas e da Engenharia, Portugal
2022/11 - Current Representante dos alunos do 3.º Ciclo em Química da Universidade da Madeira no Conselho Pedagógico da Faculdade de Ciências Exactas e da Engenharia
Member
Universidade da Madeira Faculdade de Ciências Exatas e da Engenharia, Portugal
2023/05 - 2025/05 Membro suplente dos representantes dos alunos no Conselho Geral da Universidade da Madeira
Other
Universidade da Madeira, Portugal
2024/03 - 2024/05 Representante dos alunos no júri da Distinção Alumni 2024 da Universidade da Madeira
Member
2023/04 - 2023/05 Representante dos alunos no júri da Distinção Alumni 2023 da Universidade da Madeira
Member
Universidade da Madeira, Portugal
2013 - 2014 Representante efectivo dos alunos do 1.º Ciclo em Bioquímica no Conselho Pedagógico do Colégio Universitário
Member
Universidade da Madeira, Portugal
2012 - 2013 Representante suplente dos alunos do 1.º Ciclo em Bioquímica no Conselho Pedagógico do Colégio Universitário
Member
Universidade da Madeira, Portugal

Evaluation committee

Activity description
Role
Institution / Organization Funding entity
2022/01/25 - 2022/01/25 Participação, como aluno e representante da Académica da Madeira, no processo de avaliação/acreditação do 3.º Ciclo em Química da Universidade da Madeira pela Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior (A3ES) Universidade da Madeira, Portugal

Associação Académica da Universidade da Madeira, Portugal

Universidade da Madeira Centro de Química da Madeira, Portugal
2021/06/09 - 2021/06/09 Participação, como antigo aluno, no processo de avaliação/acreditação do 2.º Ciclo em Bioquímica Aplicada da Universidade da Madeira pela Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior (A3ES)
2014/11 - 2014/11 Participação, como Vice-Presidente da Mesa da Assembleia-geral da Associação Académica da Universidade da Madeira, no processo de avalição/acreditação dos 1.º, 2.º e 3.º Ciclos em Matemática por parte da A3ES Universidade da Madeira, Portugal

Universidade da Madeira Faculdade de Ciências Exatas e da Engenharia, Portugal

Associação Académica da Universidade da Madeira, Portugal
2014/05 - 2014/05 Participação, como Representante dos alunos do 1.º Ciclo em Bioquímica, no processo de avaliação/acreditação do 1.º Ciclo em Bioquímica e do 2.º Ciclo em Bioquímica Aplicada pela A3ES. Universidade da Madeira, Portugal

Universidade da Madeira Faculdade de Ciências Exatas e da Engenharia, Portugal

Interview (tv / radio show)

Program Topic
2024/08/14 - 2024/08/28 Peço a Palavra Carreira de investigador

Journal scientific committee

Journal title (ISSN) Publisher
2023/07/02 - Current Biomass Conversion and Biorefinery Springer
2022/02 - Current Materials Today Communications Elsevier
2021/12/31 - Current Food Chemistry: X (2590-1575) Elsevier

Mentoring / Tutoring

Topic Student name
2024/09/01 - 2024/11/30 Extração enzimática de ácido ferúlico Bruno Miguel Silva Drumond
2024/02/28 - 2024/05/22 Avaliação da atividade da enzima feruloil esterase de bactérias láticas Guilherme José Vieira Ribeiro
2023/08/05 - 2023/09/05 Fructo-oligosaccharides’ purification by fermentation Carina Jacinta Nóbrega Caires
2022/11 - 2023/05 ERASMUS - Purificação de misturas de sacarídeos por métodos enzimáticos Javier González Pérez
2018/09 - 2021/01 Dissertação de Mestrado - Profile analysis of oligosaccharides in vegetal matrices: extraction optimization and inulin hydrolysis Onofre Agapito da Silva Figueira
2020/03 - 2020/08/31 Trabalho Laboratorial Voluntário - Extracção de resinas a partir de oregãos Vanessa Fernandes
2019/06 - 2019/07 Trabalho Laboratorial Voluntário - Removal and analysis of saponins from chickea seeds' extracts containing galacto-oligosaccharides Alexandre Belo
2018/09 - 2019/07 Trabalho Laboratorial Voluntário - Obtaining oligosaccharides from food industry waste products Maria Isaura Gouveia Lourenço
2018/02 - 2018/09 Estágio curricular de licenciatura - Obtenção de fruto-oligossacáridos (FOS) bioactivos a partir de matrizes vegetais Ivo Ricardo Vieira Alves
2018/02 - 2018/09 Estágio curricular de Mestrado - Obtenção e caracterização de galato-oligossacáridos (GOS) a partir do grão-de-bico Onofre Agapito da Silva Figueira
2018/07/01 - 2018/07/31 Estágio de Verão - Isolation and characterization of bioactive fructose polymers Maria Isaura Gouveia Lourenço
Distinctions

Title

2021 Associado Honorário
Associação Académica da Universidade da Madeira, Portugal

Other distinction

2020 Diploma de Mérito - 5 anos de voluntariado
Associação Académica da Universidade da Madeira, Portugal