???global.info.a_carregar???
Sara is the Staff Researcher of the 3D Food Printing and Cellular Agriculture research line and FC Deputy Coordinator at the INL and holds a Ph.D. in Bioengineering Systems (2014, MITPortugal Program) in Biomaterials and Tissue Engineering. She developed and modified instructive surfaces and 3D scaffolds, enhancing cell behavior and differentiation. Since 2016 she has applied additive manufacturing, creating novel and functional foods at the INL, including alternative proteins, e.g., cultivated meat with muscle and plant-based bioinks (PI of M3aTD project founded by the Good Food Institute 2020/2022); insect protein (internal PI of the InsectERA PRR 2023/2025) and fungi (current collaboration). Her most significant contributions are 1PCT submission, 11posters, 17(12 invited) oral presentations, being a member of the Advisory Board of a cultivated meat/fish startup, being an executive member of CellAgri Portugal, being an organizer of the 1st International CellAgri Portugal Conference, 23 publications (h-index 16, IF), reviewer of CellAgri projects, associated Editor of Frontiers Sustainable Food Processing, a book editor in Springer Nature, co-/supervision/support of 11 students (trainee, internship, MSc and Ph.D.), preparation of several national/European projects (HE, PRR, ERC Starting Grant), and enrolled in 2 EIT Food innovation programs (TEAM UP-2021 – cultivated meat and 3D printing, EWA-2021 – personalized snacks).
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Sara Maria Marques de Oliveira

Nomes de citação

  • Oliveira, Sara M.

Identificadores de autor

Ciência ID
2E1B-D684-7127
ORCID iD
0000-0002-8901-9757
Google Scholar ID
gJjZgIoAAAAJ&hl

Endereços de correio eletrónico

  • sara.oliveira@inl.int (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Médicas e da Saúde - Biotecnologia Médica - Biomateriais
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia dos Materiais

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C1)
Português (Idioma materno)
Espanhol; Castelhano Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1)
Italiano Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2021/05/04 - 2022/06/02
Concluído
Building and Leading Research Teams (Outros)
Universidade do Porto, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2023/01/01 - 2025/12/31 InsectERA
Investigador responsável
Em curso
2023 - 2025/12/31 VIIAFOOD - Plataforma de Valorização, Industrialização e Inovação comercial para o AgroAlimentar
Investigador
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal

Projeto

Designação Financiadores
2016/11/02 - 2019/04/30 N2020-PE-Nanotechnology based functional solutions
NORTE-01-0145-FEDER-000019
Investigador
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal
Concluído
2015/01/01 - 2016/12/31 UID/Multi/50026/2013
UID/Multi/50026/2013
Bolseiro de Pós-Doutoramento
Laboratório Associado ICVS 3B's, Portugal
Concluído
2015/07/01 - 2016/10/31 ComplexiTE - ERC - An integrated multidisciplinary tissue engineering approach combining novel high-throughput screening and advanced methodologies to create complex biomaterials-stem cells constructs)
Bolseiro de Pós-Doutoramento
Laboratório Associado ICVS 3B's, Portugal
European Research Council
Concluído
2015/02/01 - 2015/06/01 RL2 - New methodologies for the isolation and control of stem cells differentiation using advanced culturing conditions and/or nanomaterial
NORTE-01-0124-FEDER-000018
Bolseiro de Pós-Doutoramento
Laboratório Associado ICVS 3B's, Portugal
Concluído
2013/01/01 - 2014/12/31 PEst-C/SAU/LA0026/2013 - Strategic Project - LA 26
5. PEst-C/SAU/LA0026/2013
Bolseiro de Doutoramento
Laboratório Associado ICVS 3B's, Portugal
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista (magazine)
  1. Oliveira, Sara M.. "Digitalização e Personalização: As últimas fronteiras no setor alimentar", Tecnoalimentar, 2022, http://www.tecnoalimentar.pt/noticias/tecnoalimentar-33-aborda-a-digitalizacao-no-setor-alimentar/.
Capítulo de livro
  1. "3D Bioprinting of cellular agriculture products". In Technological and Scientific Foundations of Cellular Agriculture. Elsevier, 2023.
  2. Cerqueira, Miguel A.; Gonçalves, Catarina; Fuciños, Clara; Patel, Ashok R.; Oliveira, Sara M.; Martins, Artur J.; Azevedo, Maria A.; Pastrana, Lorenzo M.. "Nano and Microengineered Structures for Enhanced Stability and Controlled Release of Bioactive Compounds". In Delivering Functionality in Foods, 25-67. Springer International Publishing, 2022.
    10.1007/978-3-030-83570-5_3
Documento de trabalho
  1. 2022. "Insects for the development of novel or hybrid meat analogs".
Livro
  1. agricultura celular - o que é exatamente e como podemos utilizar essa tecnologia?. EDITORA D'IDEIAS. 2022.
    Aceite para publicação
Poster em conferência
  1. Oliveira, Sara M.. "Additive manufacturing of plant-based fat using sunflower oil/phytosterol oleogels". Trabalho apresentado em BioIberoamerica 2022, 2022.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2022/03/28 invited: Additive Manufacturing of Foods - Alternatives and Better Foods Panel Discussion about Cellular Agriculture Semana da Bioengenharia
Instituto Superior Técnico (Lisboa)
2022/03/13 invited: 3D Food Printing - Challenges and Opportunities XXI - Jorndas de Engenharia Quimica
Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto (Porto)
2021/03/13 invited: 3D Food Printing Mulheres na Ciência
Faculdade de Ciência e Tecnologia - UNL (Lisboa, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2023/02/01 - 2023/07/01 3D Food Printing with Mesquite Flour
Orientador
Master in Chemical Engineering (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal

International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2023/01 - Atual 1st International Conference of CellAgri Portugal (2023/09/07 - 2023/09/08)
Conferência (Membro da Comissão Científica)
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2021/11/21 - Atual European Young's Chef Award
Exposição
European Young's Chef Award
Câmara Municipal de Braga, Portugal
2021/09/04 - Atual European Researcher Night - 3D food printing
Exposição
European Researcher Night
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal
2022/09/23 - 2022/09/27 Auchan Summit 2022
Congresso
Auchan Summit
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal
2021/05/01 - 2021/09 TEAM-UP . EITFOOD - Co-founder matching and development for the creation of a startup EIT Food _ Team UP Program
European Institute of Innovation & Technology, Hungria
2021 - 2021 EWA EWA - Empowering Woman in Agrifood
European Institute of Innovation & Technology, Hungria

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2023/03/21 Reverse Engineering Insect-Based Meat Alternatives with 3D Printing, Texture Analysis and Oral Tribology
Orientador
Ana Pinheiro (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal

International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal

Arbitragem científica em conferência

Nome da conferência Local da conferência
2023/05/03 - 2023/08/04 1st International Conference of CellAgri Portugal International Iberian Nanotechnology Laboratory

Comissão de avaliação

Descrição da atividade
Tipo de assessoria
Instituição / Organização Entidade financiadora
2023/02/05 - 2023/03/05 Hiring manager role
Avaliador
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal

Membro de associação

Nome da associação Tipo de participação
2022/03/25 - Atual CellAgri Portugal Executive member - vowel

Revisão ad hoc de artigos em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2022/11/02 - Atual Trends in Food Science and Technology Elsevier
2022/10/17 - Atual Journal of Food Engineering Elsevier
2021/03/01 - Atual Food Chemistry
2021 - Atual Food Hydrocolloids
2021 - Atual Future Foods
2021 - Atual Heliyon
2021 - Atual LWT – Food Science and Technology
2021 - Atual Nanomaterials
2018/01 - Atual Gels ( 2310-2861) MDPI
2023/01/01 - 2023/03/01 Advanced Materials Wiley

Tutoria

Tópico Nome do aluno
2021/09 - 2022/05 Fulbright award to Portugal - from Philadelphia (USA) Gabriel DeSantis
Distinções

Prémio

2019 Philanthropic support to perform project in Cultivated Meat $50k - Principal Investigator
Good Food Institute, Estados Unidos
2018 Award of €5K
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal

Outra distinção

2010 PhD Scholarship
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal