Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Clarisse Salomé Nobre Gonçalves
Nomes de citação
- Nobre, Clarisse
- Gonçalves, Clarisse S
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 4913-2B67-7A2E
- ORCID iD
- 0000-0001-9693-2395
- Google Scholar ID
- oUFoVUEAAAAJ&hl
- Researcher Id
- O-5546-2015
- Scopus Author Id
- 35097600600
Endereços de correio eletrónico
- clarissenobre@ceb.uminho.pt (Profissional)
- clarissenobre@gmail.com (Pessoal)
Domínios de atuação
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Biotecnologia Industrial
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Inglês | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | |
Espanhol; Castelhano | Utilizador independente (B1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador independente (B1) | Utilizador independente (B1) | |
Francês | Utilizador independente (B1) | Utilizador independente (B1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador independente (B1) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2007 - 2011
Concluído
|
Biological and Chemical Engineering (Doutoramento)
Universidade do Minho, Portugal
"Fructo-oligosaccharides recovery from fermantation broths" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
n/a |
2009/04 - 2010/04
Concluído
|
Simulation, monitoring and separation of sugars obtained from fermentation processes using SMB chromatography (Docteur)
Université de Mons, Bélgica
"Fructo-oligosaccharides recovery from fermentation processes" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
|
2008/08/01 - 2008/08/31
Concluído
|
Study of ionic resins for fructo-oligosaccharides separation (Doctor)
Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Eslováquia
|
|
2005 - 2006
Concluído
|
Technology Science and Food safety (Pós-Graduação)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
|
1998 - 2003
Concluído
|
Biological Engineering (Licenciatura)
Universidade do Minho, Portugal
"Implementação do sistema HACCP - Queijaria da Quinta da Aveleda" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2022/07/04 - Atual | Investigador Auxiliar (carreira) (Investigação) | Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
Universidade do Minho, Portugal | ||
2018/12/07 - 2022/07/04 | Investigador Contratado (Investigação) | Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal | ||
2013/12/01 - 2018/12/01 | Pós-doutorado (Investigação) | Universidade do Minho, Portugal |
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal | ||
2013/05/01 - 2013/12/01 | Pós-doutorado (Investigação) | Université de Mons, Bélgica |
Université de Mons Faculté Polytechnique, Bélgica | ||
2012/02/15 - 2013/04/30 | Pós-doutorado (Investigação) | Université de Mons, Bélgica |
Université de Mons Faculté Polytechnique, Bélgica |
Docência no Ensino Superior
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2023/09/25 - Atual | Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) | Universidade Federal de Pernambuco, Brasil |
2023/01/01 - Atual | Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) | Universidade Europeia, Portugal |
Universidade Europeia, Portugal | ||
2018/09 - Atual | Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) | Universidade do Minho, Portugal |
Universidade do Minho, Portugal | ||
2011/09/01 - 2012/02/15 | Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) | Universidade do Minho, Portugal |
Universidade do Minho, Portugal |
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2006/03/01 - 2007/02/28 | Research Bursar; Production of prebiotics by fermentation | Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
2004/10/11 - 2005/07/10 | Research Bursar; Novel oscillatory flow reactors for biotechnological applications | Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2021/09 - Atual | Gut2Brain - A novel platform to unravel the role of microbiota in obesity
SFRH/DB/06268/2021
Orientador
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2021/01/01 - Atual | Development of innovative functional fruit preparations for the dairy industry
2022.11590.BD
Orientador
|
Em curso
|
2018 - Atual | Novel concept for a dynamic modular Colon system
SFRH/BD/139884/2018
Orientador
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Em curso
|
2019/09 - 2023/02 | Design of a Biorefinery for the Use of Lignocellulosic and Amylaceae Residues of the Banana Agroindustry
1640318
0240518
Orientador
|
Ministry of Science Technology and Innovation of Colombia (Minciencias) Universidad de Caldas Em curso
|
2018 - 2022/05 | Characterization of bioactive compounds, optimization and scale-up at laboratory level of aloe vera juice as a functional
beverage
559365
Orientador
|
Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología
Concluído
|
2013/12 - 2018/12 | New strategies for the biotechnological production of high-content prebiotics
SFRH/BPD/87498/2012
Bolseiro de Pós-Doutoramento
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Concluído
|
2013 - 2014 | High-content FOS production/purification
PDR Project T.0196.1 (FNRS)
Bolseiro de Pós-Doutoramento
Université de Mons, Bélgica
|
Fonds de la Recherche Scientific
Concluído
|
2012/02 - 2013/05 | Supervision et régulation de procédés SMB
FNRS
Bolseiro de Pós-Doutoramento
Université de Mons Faculté Polytechnique, Bélgica
|
Fonds de la Recherche Scientific
Concluído
|
2007 - 2011 | Fructo-oligosaccharides recovery from fermentation processes
SFRH/BD/32514/2006
Bolseiro de Doutoramento
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Concluído
|
2006 - 2007 | BIOLIFE: Production of Ingredients for Functional Food
ANI
Bolseiro de Integração na Investigação
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Concluído
|
2004 - 2005 | SELVAII:Improvement of a prepared fruit production line - introduction of ohmic heating technology as an alternative process
SELVA II
Bolseiro de Investigação
Universidade do Minho, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Concluído
|
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2019/01/01 - Atual | Centre of Biological Engineering - University of Minho
UID/BIO/04469/2019
Universidade do Minho, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2022/07/05 - 2028/07/04 | Solving the challenges in Colon simulation modelling for validation of health claims of functional food
2021.01234.CEECIND/CP1664/CT0019
Investigador responsável
Universidade do Minho, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2021/01/01 - 2025/12/31 | Associate Laboratory on Biotechnology, Bioengineering and microELectromechanical Systems
Universidade do Minho, Portugal
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal Universidade do Minho Labbels, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2018/07/26 - 2022/07/25 | Novel concept for a dynamic modular Colon system including peristalsis simulation by Oscillatory-flow and Colon-Host interaction
PTDC/BTM-SAL/30071/2017
Universidade do Minho, Portugal
Universidade do Porto, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
Outro
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2022/08/06 - Atual | The Brain, the Bug, and the Binge: The interplay between binge drinking, gut microbiota and brain functioning
PTDC/PSI-ESP/1243/2021
Bolseiro de Cientista Convidado
Universidade do Minho Centro de Investigação em Psicologia, Portugal
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2022/07/28 - Atual | Agenda VIIAFOOD project - Platform for Valorization, Industrialization and Commercial Innovation for the Agro-Food Industry
Invitation Notice n.º 02/C05-i01/2022
Bolseiro de Cientista Convidado
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
European Union
Em curso
|
2021/01/01 - 2023/06/30 | cLabel+ : Innovative natural, nutritious and consumer-oriented clean label foods
UMINHO/BID/2020/74
Bolseiro de Cientista Convidado
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA European Development Fund Em curso
|
2018/07/26 - 2022/07/25 | ColOsH: Novel concept for a dynamic modular Colon system including peristalsis simulation by Oscillatory-flow and Colon-Host
interaction
POCI-01-0145-FEDER-030071
Investigador responsável
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Concluído
|
2018/07 - 2022/07 | FoSynBio: Synthetic biology approaches to design and construct microbial cell factories for the production of fructooligosaccharides
POCI-01-0145-FEDER-029549
Bolseiro de Cientista Convidado
Universidade do Minho, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2018/07 - 2022/03 | EcoTech: Development of eco-friendly technologies for hydrolysis of biomass and residues of cellulose pulp and paper industry
PTDC/BAA-AGR/32206/2017
Bolseiro de Cientista Convidado
Universidade do Minho, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2017/01/01 - 2020/12/31 | Biomass and Bioenergy Research Infrastructure
PINFRA/22059/2016
Bolseiro de Cientista Convidado
Universidade do Minho, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2016 - 2017 | Promoting Agri-food and Forestry Stakeholder Engagement for Knowledge Transfer and SMARTAgriFor partnerships
NORTE-01-0246-FEDER-000023
Bolseiro de Cientista Convidado
|
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT |
Produções
Publicações
Artigo em conferência |
|
Artigo em revista |
|
Capítulo de livro |
|
Poster em conferência |
|
Resumo em conferência |
|
Tese / Dissertação |
|
Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
|
---|---|---|
2023/11/27 | Screening of enzymatic complexes for the in-situ production of prebiotics in dairy products. | FCT 9th International Conference on Food Chemistry & Technology
(Paris, França)
|
2023/09/28 | Prebiotics and the microbiome |
University of Brasilia (Brasilia, Brasil)
|
2023/09/22 | Functional Food, prebiotics and the microbiome |
Federal University of Pernambuco (Pernambuco, Brasil)
|
2023/06/14 | Development of a novel food ingredient from pine nut skin with prebiotic activity | EuroFoodChem XXII
(Belgrade, Sérvia)
|
2023/05/30 | In-vitro models for the upper gastrointestinal digestion, microbiota fermentation and cells-host interaction | Blended Intensive Program Erasmus+ in Bioactive compounds in food – characterization and properties
University of Aveiro (Aveiro, Portugal)
|
2023/05/14 | Can Psychobiotics Reverse Alcohol-Induced Brain Damage? The interplay between binge drinking, gut microbiota and brain functioning. | 2.º Simpósio Doutoral em Psicologia UNorte
Universidade do Minho (Braga, Portugal)
|
2023/05/05 | Prebióticos – da produção ao impacto na alimentação | Workshop: Biotecnologia no setor Alimentar, organizado por Colab4Food e CEB, no âmbito do projeto Capitaliza_CTBio Cluster
Transfronteiriço Biotecnológico (0774_CAPITALIZA_CTBio_1_E)
(Porto, Portugal)
|
2022/12/06 | Chromatographic approaches to study pine nut skin: exploitation of its composition and bioactivities | 12º Encontro Nacional de Cromatografia & XIV WARPA
University of Aveiro (Aveiro, Portugal)
|
2022/05/16 | Prebiotics: making food for the gut | CEB Scientific Biennial Meeting 2022
University of Minho (Portugal)
|
2022/03/23 | Gastrointestinal systems and the ColOsH, their role in microbiota modulation by prebiotics |
Neuropsychological laboratory (NeuroLab), Centre of Psicology, (CIPsi) University of Minho (Braga, Portugal)
|
2021/02/26 | Probiotics and prebiotics in the colorectal cancer prevention | 4th Annual Convention - Gene Research Foundation
St. Joseph's College in Association with Agarwal's Hospitals and Gene Research Foundation (Bangalore, Índia)
|
2020/11/12 | Valorization of rejected plantain fruit as an isomalto– oligosaccharides syrup | E-LatinFood 2020
AMECA (Puebla, México)
|
2020/11/12 | Microbial fructo-oligosaccharides as emergent prebiotics | E-LatinFood 2020
AMECA (Puebla, México)
|
2020/11/11 | Aloe vera as a source of antioxidant phenolic compounds | E-LatinFood 2020
AMECA (Puebla, México)
|
2020/09/09 | Silage Production from the Residues of Plantain (Musa AAB Simmonds): A Nutritional Analysis Through Process Simulation | 11th biennial FOODSIM2020 Conference
EUROSIS (Ghent, Bélgica)
|
2019/12/07 | ColOsH - a dynamic simulator of the human Colon: concept and design | Microbiotec'19
Universidade de Coimbra (Coimbra, Portugal)
|
2018 | Process development for the production of fructo-oligosaccharides. | BEHSD-2018 - Bio-innovation for Environmental and Health Sustainable Developments
(Lucknow, India, Índia)
|
2018 | Process development for the production of fructo-oligosaccharides. | 7th Brazilian Biotech Congress and 2nd Biotech Ibero-American Congress
(Brasília, Brazil, Brasil)
|
2017/11/28 | One-step fructo-oligosaccharides production and purification | Seminar of Bioprocess, Biorefinary, Functional food and Bioactive compounds
Universidad Autonoma de Couahila (Saltillo, México)
|
2017/02/03 | Process development for the production of biomolecules: Prebiotics | Brokerage Event between CIIMAR and CEB-UM
CIIMAR (Porto, Portugal)
|
2017 | One-step fructo-oligosaccharides production and purification | Microbiotec 2017
Universidade Católica (Porto, Portugal)
|
2017 | Prebiotics production by Aspergillus ibericus | IPC2017 - International Scientific Conference Probiotics and Prebiotics
(Budapest, Hungria)
|
2016 | Produção simultânea de ß-fructofuranosidase e fructo-oligossacarídeos por Penicillium citreonigrum URM 4459 | XXII Seminário Brasileiro de Tecnologia Enzimática
(Caxias do Sul/RS, Brasil)
|
2015 | Production of High Content Fructo-Oligosaccharides | 17th International Conference on Food and Agricultural Engineering
(Kuala Lumpur, Malásia)
|
2013 | Adsorbent evaluation for Fructo-oligosaccharides purification by Simulated Moving Bed | FOOD ENG’13
(Istanbul, Turquia)
|
2006 | Optimization of fermentation conditions for fructooligosaccharides production by Aureobasidium | World Congress on Industrial Biotechnology and Bioprocessing
(Toronto, Canadá)
|
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2024/04/10 - Atual | Evaluation of the physiological behavior of Lactobacillus rhamonosus GG microcapsules in hydro-soluble extract of coconut
milk and coconut yogurt with tapioca
Coorientador
|
Nutrition (Doutoramento)
Universidade Federal Rural de Pernambuco, Brasil
|
2024/04/01 - Atual | Assessment of the Dynamics of Modulation of the Human Intestinal Microbiota in vitro Using Prebiotic Oligosaccharides Obtained
from Lignocellulosic Residues
Coorientador
|
PhD in Food Engineering (Doutoramento)
Universidade Estadual de Campinas, Brasil
|
2024/04 - Atual | Evaluation of gastrointestinal modulation of the polysaccharide from Parkia pendula Exudate
Coorientador
|
Biological Science (Doutoramento)
Universidade Federal de Pernambuco, Brasil
|
2023/10/01 - Atual | Bioinformatics applied to gut microbiome modulation
Orientador
|
Master in Bioinformatics (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2023/09/01 - Atual | Ficus carica soluble fibers and oligosaccharides characterization: new insights into dried figs composition towards valorization
as a functional ingredient
Coorientador
|
PhD in Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento)
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2023/09/01 - Atual | Can prebiotics reverse dysbiosis in obesity through microbiota-brain modulation?
Orientador
|
Master in Biomedical Engineering (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2023/09/01 - Atual | Development of a Coffee functional product
Orientador
|
PhD in Food Science and Technology and Nutrition (PhD) (Doutoramento)
Universidade do Minho, Portugal
|
2023/01/09 - Atual | Association between intestinal microbiota and uncontrolled eating behavior in women with polycystic ovary syndrome
Coorientador
|
Master in Metabolic Diseases and Eating Behavior (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina, Portugal
|
2021/09 - Atual | Gut-joint-brain: prebiotics role on gut microbiota modulation and immunity in rheumatoid arthritis patients
Orientador
|
PhD in Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento)
Universidade do Minho, Portugal
|
2021/01/01 - Atual | Innovative technologies to increase functionality of fruit juices
Orientador
|
PhD in Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento)
Universidade do Minho, Portugal
|
2020/09/15 - Atual | A novel platform to unravel the role of microbiota in obesity
Orientador
|
PhD in Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento)
Universidade do Minho, Portugal
|
2018/09/01 - Atual | Novel concept for a dynamic modular Colon system
Orientador
|
PhD in Chemical and Biological Engineering (Doutoramento)
Universidade do Minho, Portugal
|
2022/09 - 2024/01/29 | In vitro effect of polysaccharides from Cordia africana fruit on human intestinal microbiota modulation
Orientador
|
PhD in Biological Science (Doutoramento)
Universidade Federal de Pernambuco, Brasil
|
2023/04 - 2023/12/31 | Evaluation of the hypoglycemic effect of agave syrup obtained by ohmic heating
Orientador
|
Master in Science and Food Technology (Mestrado)
Universidad Autónoma de Coahuila, México
|
2023/04 - 2023/12/31 | Development of a natural sweetener with aguamiel added with probiotics
Orientador
|
Master in Science and Food Technology (Mestrado)
Universidad Autónoma de Coahuila, México
|
2022/09 - 2023/12/06 | Development of a carob functional food
Orientador
|
Master in Biotechnology (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2021 - 2023/07/03 | Gut microbiota and binge eating: a comparison between normal weight, obesity and obesity with binge eating
Coorientador
|
Master in Adult Clinical Psychology and Psychotherapy (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2019/09/01 - 2023/03 | Design of a Biorefinery for the Use of Lignocellulosic and Amylaceae Residues of the Banana Agroindustry
Orientador
|
Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento)
Universidade do Minho, Portugal
Universidad de Caldas Facultad de Ciencias para la Salud, Colômbia Universidade Católica Portuguesa Instituto de Ciências da Saúde Porto, Portugal Universidade de Aveiro, Portugal |
2021/09/01 - 2022/11/15 | Melhoria do Processo de Descongelação numa indústria de Charcutaria
Orientador
|
Technology and Food Science (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2021/06/01 - 2022/11/10 | Unravelling the potential of targeted prebiotic intervention in obesity - a study on the production of fructooligosaccharides
Orientador
|
Engenharia Biomédica (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2021/06/01 - 2022/11/10 | Unravelling the potential of targeted prebiotic intervention in obesity – a study on the development of a prebiotic strawberry
preparation
Orientador
|
Engenharia Biomédica (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2022/09 - 2022/10 | Gut feeling: o eixo microbiota-gut-brain (MGBA) e a intervenção na ingestão alimentar compulsiva e obesidade
Coorientador
|
Universidade do Minho, Portugal
|
2018/01/01 - 2022/05 | Chemical characterization of the bioactive compounds from a fermented juice of Aloe vera as a functional beverage by evaluating
its biological activity
Orientador
|
Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento)
Universidad Autónoma de Coahuila, México
Universidade do Minho, Portugal |
2019/02/01 - 2021/09/24 | Development of new Functional Fruit Juices
Coorientador
|
Master in Biotechnology (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2019/03/01 - 2021/04/08 | Formulation of a drug delivery platform for the release of 5-aminosalicylic acid in the gastrointestinal tract
Orientador
|
Biophysics and Bionanosystems (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2019/02/01 - 2021/01/28 | Development of a new Colon-Host simulator
Orientador
|
Master in Biotechnology (Mestrado)
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal
Universidade do Minho, Portugal |
2019/09/01 - 2020/08/01 | Development of a functional bread with Pleurotus ostreatus powder
Orientador
|
Science and Food Technology (Mestrado)
Universidad Autónoma de Coahuila, México
|
2019/09/01 - 2020/08/01 | Development of a dietary supplement of Pleurotus ostreatus protein
Orientador
|
Science and Food Technology (Mestrado)
Universidad Autónoma de Coahuila, México
|
2020/05 - 2020/07 | Evaluation of functional food and juices in an innovative gastrointestinal bioreactor
Orientador
|
Biological Engineering (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Minho, Portugal
|
2018/01/01 - 2019/09/01 | Influence of an aguamiel-molasses in the fructo-oligosaccharides production and a comparative study on its purification
Orientador
|
Science and Food Technology (Mestrado)
Universidad Autónoma de Coahuila, México
|
2018/01/01 - 2019 | Development of a vegan food formulated with galactan and mannitol from seaweed
Orientador
|
Science and Food Technology (Mestrado)
Universidad Autónoma de Coahuila, México
|
2017/09/01 - 2018/11/03 | Mycotoxins adsorption properties of Kefir microorganisms
Coorientador
|
Master in Biotechnology (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2017/09/01 - 2018/11/01 | Optimization of pullulan production by oxygen transfer rate improvement in bioreactors
Coorientador
|
Master integrated in Biological Engineering (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2018/05 - 2018/07 | Prebiotic functionality of Fructo-oligosaccharides produced by Aspergillus ibericus
Orientador
|
Biochemistry (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Minho Departamento de Biologia, Portugal
|
2018/05 - 2018/07 | Evaluation of the interaction between bacterial strain present in the microbiome and intestinal cell lines
Coorientador
|
Biochemistry (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Minho, Portugal
|
2018/05 - 2018/07 | Mycotoxin adsorption by micronized grape stalk under conditions that simulate the gastrointestinal tract
Coorientador
|
Biochemistry (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Minho, Portugal
|
2018/05 - 2018/07 | Moringa Oleifera: the extraction of its bioactive principles
Coorientador
|
Biochemistry (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Minho, Portugal
|
2017/04 - 2018/02 | Production of fungal laminarases and alginases by fermentation using brown seaweed as substrate
Orientador
|
Science and Food Technology (Mestrado)
Universidad Autónoma de Coahuila, México
|
2017/04/01 - 2018/01 | Influence of ohmic heating on the parameters of sensorial, physicochemical and microbiological quality of aguamiel of Agave
salmiana
Orientador
|
Science and Food Technology (Mestrado)
Universidad Autónoma de Coahuila, México
|
2017/02 - 2017/09 | Production of Prebiotics using new culture techniques
Coorientador
|
Master integrated in Biological Engineering (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2015/02 - 2015/07 | Production of high-content content fructo-oligosaccharides
Coorientador
|
Biological Engineering (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Minho, Portugal
|
Organização de evento
Nome do evento Tipo de evento (Tipo de participação) |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2020/01 - Atual | BIOIBEROAMERICA 2020 (Organizing Committee) (2020/11 - 2020/11)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho, Portugal International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal |
2024/04/18 - 2024/04/20 | Universidade Portas Abertas 2024 (UPA), Open Doors University (2024/04/18 - 2024/04/20)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho, Portugal |
2024/03/07 - 2024/03/07 | A Escola vai ao CEB-LF - Reception of 24 students from the 10th grade of Sá de Miranda Secondary School, Braga (2024/03/07 - 2024/03/07)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho, Portugal |
2024/02/23 - 2024/02/23 | A Escola vai ao CEB-LF - Reception of 40 students from the 9th grade of Briteiros School, Braga (2024/03/23 - 2024/03/23)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho, Portugal |
2023/09/08 - 2023/09/08 | Lab Openday (2023/04/01 - 2023/12/05)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho, Portugal |
2023/03/28 - 2023/03/28 | "Cientistas por um dia" Workshop in functional food "Bebidas divertidas e funcionais" for secondary school students (12º
ano do Curso de Ciências e Tecnologias da Escola Secundária Henrique Medina) (2023/03/28 - 2023/03/28)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho, Portugal |
2023/02/07 - 2023/02/07 | "PEQUENOS CIENTISTAS" - This initiative aims to bring children closer to the reality of scientific research. To this end,
it was promoted several workshops on biotechnology and microbiology. (2023/02/07 - 2023/02/07)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Científica)
|
Universidade do Minho, Portugal |
2022/12/14 - 2022/12/14 | Reception of the Entourage from the University of Debrecen (Hungary) in CEB, a co-organized visit with TecMinho (2022/12/14 - 2022/12/14)
Encontro (Membro da Comissão Científica)
|
Universidade do Minho, Portugal |
2022/11/26 - 2022/11/26 | Open Day @ CEB 2022, Prebióticos: os açúcares saudáveis que alimentam o nosso intestino (2022/11/26 - 2022/11/26)
Exposição (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho, Portugal |
2022/07/18 - 2022/07/18 | Symposium: New dynamic simulators of the gastrointestinal system (2022/07/18 - 2022/07/18)
Simpósio (Presidente da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
2022/04/08 - 2022/04/08 | "Engenharia Biológica" Onde o teu futuro começa e até onde te pode levar", in the scope of Universidade de Portas Abertas
- UPA UMinho (2022/04/08 - 2022/04/08)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho, Portugal |
2021/11/25 - 2021/11/25 | "PEQUENOS CIENTISTAS" - This initiative aims to bring children closer to the reality of scientific research. To this end,
it was promoted several workshops on biotechnology and microbiology. (2021/11/25 - 2021/11/25)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
|
|
2018 - 2018 | "WORKSHOPS DE BIOTECNOLOGIA " and "PEQUENOS CIENTISTAS": This initiative, promoted by the Ciência Viva Program, aims to bring
students closer to the reality of scientific research. To this end, it was promoted several workshops on biotechnology and
microbiology. (2018 - 2018)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
2015 - 2015 | This initiative, promoted by the Ciência Viva Program, aims to bring students closer to the reality of scientific research.
To this end, it was promoted several workshops on biotechnology and microbiology: "WORKSHOPS DE BIOTECNOLOGIA " and "PEQUENOS
CIENTISTAS". (2015 - 2015)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
2015 - 2015 | "Verão no Campus 2015 - Biotecnologia e Bioengenharia Industrial" - This activity aims at promoting culture, science and art
amongst youths, and assist students keen on furthering education to make sensible rational choices for the future. (2015 - 2015)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
2014 - 2014 | This initiative, promoted by the Ciência Viva Program, aims to bring students closer to the reality of scientific research. To this end, it was promoted several workshops on biotechnology and microbiology: "WORKSHOPS DE BIOTECNOLOGIA " and "PEQUENOS CIENTISTAS". (2014) | Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
2014 - 2014 | The School of Engineering Week is an event for dissemination of EEUM to the academic community, the high school student population and society at large. (2014) | Universidade do Minho, Portugal |
2011 - 2011 | GLS 2011 “10thinternational conference on gas-liquid and gas-liquid-solid reactor engineering preface” (Member of the Organizing
Committee) (2011 - 2011)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho, Portugal |
2011 - 2011 | Engihr’2011 “Workshop of the European Network for Gastrointestinal Health Research” (Member of the Organizing Committee) (2011 - 2011)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho, Portugal |
2010 - 2010 | IBB’2010 “2nd Scientific Meeting of Institute for Biotechnology and Bioengineering ” (Member of the Organizing Committee) (2010 - 2010)
Encontro (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho, Portugal |
2009 - 2009 | MicroBiotec’09 “Annual meeting of the Portuguese Society for Microbiology and the Portuguese Society for Biotechnology “ (Member
of the Organizing Committee) (2009 - 2009)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
2003 - 2003 | Jornadas de Engenharia Biológica 2003 “Annual Conference of Biological Engineering”, (2003 - 2003)
Conferência (Coorganizador)
|
Participação em evento
Descrição da atividade Tipo de evento |
Nome do evento Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2023/10/26 - 2023/10/27 | 2nd Microbiome Pt Summit 2023
Conferência
|
2nd Microbiome Pt Summit
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina, Portugal
|
Júri de grau académico
Tema Tipo de participação |
Nome do candidato (Tipo de grau) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2024/01/12 | The study of pine nut skin potential as a functional food ingredient
Arguente principal
|
Ana Soraia Pires Silva (Doutoramento)
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2023/12/06 | Development of a carob functional food
Orientador
|
Sofia Mendes Amoedo (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2023/09/29 | Produção e caracterização de L-asparaginase fúngica em sistema de tecnologia recombinante de E. coli: combinação de estudos
in sílico e in vitro
Arguente principal
|
Kellen Cruvinel Rodrigues Andrade (Doutoramento)
Universidade de Brasília, Brasil
|
2023/09/27 | Efeitos do uso de carreadores de oxigênio e microencapsulamento de delta-endotoxinas na atividade antimicrobiana contra os
agentes etiológicos da mastite caprina
Arguente principal
|
Túlio Alexandre Freire da Silva (Doutoramento)
Universidade Federal Rural de Pernambuco, Brasil
|
2023/09/26 | Avaliação do potencial biotecnológico das lectinas da gliricídia sepium
Arguente principal
|
Maria Clara do Nascimento (Mestrado)
Universidade Federal Rural de Pernambuco, Brasil
|
2022/11/15 | Melhoria do Processo de Descongelação numa indústria de Charcutaria
Orientador
|
André Araújo (Mestrado)
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal
|
2022/11/10 | Unravelling the potential of targeted prebiotic intervention in obesity - a study on the production of fructooligosaccharides
Orientador
|
Diogo Prata (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2022/11/10 | Unravelling the potential of targeted prebiotic intervention in obesity - a study on the development of a prebiotic strawberry
preparation
Orientador
|
Inês Bastos (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2022/05/26 | Chemical characterization of the bioactive compounds from a fermented juice of Aloe vera as a functional beverage by evaluating
its biological activity
Arguente
|
Ruth Betsabe Cuvas Limón (Doutoramento)
Universidad Autónoma de Coahuila, México
|
2021/09/24 | Development of new Functional Fruit Juices
Orientador
|
Bruna Antunes Parente (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2021/03/17 | Desenvolvimento de Preparados Vegetais Inovadores para a Indústria de Pastelaria
Arguente principal
|
Ana Carolina Faria Martins (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2021/01/28 | Development of a new Colon-Host simulator: Optimization of the cell-based module
Orientador
|
Inês Araújo Parente (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2019/11/29 | Effect of pea fiber adding in filling of meat patties
Arguente principal
|
Marta Rita Rodrigues Dias (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2019/11/29 | Thermal parameters of D and z-value for Cadophora fastigiata and a practical case
discussion
Arguente principal
|
Bruno Emanuel Castro Pereira de Macedo (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
Arbitragem científica em conferência
Nome da conferência | Local da conferência | |
---|---|---|
2019/12/16 - 2019/12/17 | Data Revolution in Computational Biology and Drug Development | St. Joseph’s College (Autonomous) Bengaluru, India |
2016/02/26 - 2016/02/27 | International Conference in Green Technologies for Sustainable Ecosystems and Trade Show | St. Joseph's College (Autonomous), Bengaluru, India |
Arbitragem científica em revista
Nome da revista (ISSN) | Editora | |
---|---|---|
2016 - Atual | Chemical Papers (1336-9075) | Springer-Verlag |
2016 - Atual | Process Biochemistry (1359-5113) | Elsevier |
2015 - Atual | Brazilian Journal of Chemical Engineering (0104-6632) | SciELO |
2014 - Atual | International Journal of Food Science & Technology (1365-2621) | Wiley (Blackwell Publishing) |
2011 - Atual | Food and Bioproducts Processing (0960-3085) | Elsevier |
2010 - Atual | Separation Science and Technology (1520-5754) | Informa UK (Taylor & Francis) |
2010 - Atual | Industrial & Engineering Chemistry Research (1520-5045) | American Chemical Society |
Consultoria / Parecer
Descrição da atividade | Instituição / Organização | |
---|---|---|
2023 - 2023 | INVITED PROFESSOR at the Universidade Federal Rural de Pernambuco, Brazil; in Pós-Graduation in Animal Bioscience, Prebiotics and in vitro models for gastrointestinal digestion | Universidade Federal Rural de Pernambuco, Brasil |
2023 - 2023 | INVITED PROFESSOR at the Universidade de Brasília, Prebiotics, the gut-brain axis and in vitro models for gastrointestinal digestion | Universidade de Brasília Faculdade de Ciências da Saúde, Brasil |
Curso / Disciplina lecionado
Disciplina | Curso (Tipo) | Instituição / Organização | |
---|---|---|---|
2023/10/01 - Atual | Biotecnologia Alimentar - Food Biotechnology | Master in chemical and biological engineering, Master in Biotechnology, Master in Technology and Food Science (Mestrado) | Universidade do Minho, Portugal |
2024/05/14 - 2024/05/14 | Probiotics, Prebiotics and the microbiome | Doctoral Program of Food Science and Technology and Nutrition | Universidade do Minho, Portugal |
2024/01/13 - 2024/01/13 | Prebióticos e o eixo “gut to brain” | Post-Graduation in Eating Disorders and Obesity (Pós-Graduação) | |
2021/11/01 - 2024 | Enologia | Master in Chemical and Biological Engineering; Master in Biotechnology; Master in Science and Food Technology (Mestrado) | Universidade do Minho, Portugal |
2023/06/13 - 2023/06/13 | Advanced Molecular Nutrition Course | (Pós-Graduação) | Universidade do Minho, Portugal |
2023/05/30 - 2023/05/30 | In-vitro models for microbiota fermentation | Doctoral Program in Food Science and Technology and Nutrition | Universidade de Aveiro, Portugal |
2023/05/04 - 2023/05/04 | Prebiotics and the gut-brain axis | Doctoral Program of Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento) | Universidade do Minho, Portugal |
2021/10/01 - 2023/02/05 | Laboratórios de Engenharia Quimica e Biológica | Master in chemical and biological engineering (Mestrado integrado) | Universidade do Minho, Portugal |
2023/01/28 - 2023/01/28 | Prebióticos e o eixo gut to brain | Post-Graduation in Eating Disorders and Obesity (Pós-Graduação) | Universidade Europeia, Portugal |
2022/05/09 - 2022/05/09 | Prebiotics | PhD in Ciência e Tecnologia Alimentar e Nutrição (Doutoramento) | Universidade do Minho, Portugal |
2022/03/21 - 2022/03/21 | Prebiotics | Curso avançado de Nutrição Molecular/Advanced Molecular Nutrition Course | Universidade do Minho, Portugal |
2021/01/04 - 2021/01/04 | Prebiotics | Tecnologia e Ciência Alimentar (Mestrado integrado) | Universidade do Minho, Portugal |
2021/01/04 - 2021/01/04 | Prebiotics and gastrointestinal models | Mestrado integrado em Engenharia Biológica (Mestrado integrado) | Universidade do Minho, Portugal |
2020/05/21 - 2020/05/21 | Prebiotics | Programa Doutoral em Ciência e Tecnologia Alimentar e Nutrição (Doctor) | Universidade do Minho, Portugal |
2018/09 - 2020/03 | Laboratórios de Tecnologia Alimentar - Food Technology | Mestrado integrado em Engenharia Biológica (Mestrado integrado) | Universidade do Minho, Portugal |
2019/11/25 - 2019/11/25 | Prebiotics - Food Biotechnology discipline | Master in Technology and Food Science (Mestrado) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
2019/11/25 - 2019/11/25 | Prebiotics - Food Biotechnology discipline | Master integrated in Biological Engineering, (Mestrado integrado) | Universidade do Minho Departamento de Engenharia Biológica, Portugal |
2019/03/15 - 2019/03/15 | Prebiotics | Doctoral Program of Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento) | Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
2018/04/17 - 2018/04/17 | Prebiotics | Doctoral Program of Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento) | Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
2017/11/21 - 2017/11/27 | An overview in Probiotics, Prebiotics and the Gastrointestinal system | Posgraduation in Food Science and Tecnology (Docteur) | Universidad Autónoma de Coahuila, México |
2011/09 - 2012/03 | Laboratórios de Tecnologia Alimentar - Food Technology Laboratory Classes | Biological engineering (Mestrado integrado) | Universidade do Minho, Portugal |
Membro de associação
Nome da associação | Tipo de participação | |
---|---|---|
2023/10/01 - Atual | BIODATA.PT - a national biological information network | Member of the Microbiome group |
2023/10/01 - Atual | ELIXIR Portugal - consortium of thirteen Portuguese research institutions which are part of the BioData.pt. | Member representing the University of Minho |
2020/01/01 - Atual | INFOGEST - international research network whose objective is to improve health properties of food by sharing the knowledge on the digestive process (https://www.cost-infogest.eu) | Participation in the Ring trial for implementation an In vitro digestion protocol for the analysis of protein digestibility and in vitro DIAAS in dairy products |
2020/01/01 - Atual | UNGAP COST ACTION CA16205 | Member |
Revisão ad hoc de artigos em revista
Nome da revista (ISSN) | Editora | |
---|---|---|
2022/11/24 - Atual | Frontiers in Nutrition (2296-861X) | Frontiers |
2022/08/01 - Atual | International Journal of Gastronomy and Food Science (1878-450X) | Elsevier |
2021/09/08 - Atual | Food Bioscience (2212-4292) | Elsevier |
2021/07/06 - Atual | Industrial Crops and Products (0926-6690) | Elsevier |
2021/06/08 - Atual | Frontiers in Pharmacology | Frontiers |
2021/03/26 - Atual | Scientific reports (2045-2322) | Springer Nature |
2021 - Atual | Bioprocess and Biosystems Engineering | Springer |
2021 - Atual | Fermentation (2311-5637) | MDPI |
2020/12/14 - Atual | Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre (2212-6198) | Elsevier |
2020 - Atual | Biochemical Engineering Journal (1369-703X) | Elsevier |
2020 - Atual | Foods (2304-8158) | MDPI |
2020 - Atual | Food Research International | Elsevier |
2019 - Atual | Biotechnology for Biofuels (1754-6834) | Springer (Biomed Central Ltd.) |
2018 - Atual | Separation and Purification Technology (1383-5866) | Elsevier |
2018 - Atual | Trends in Food Science & Technology (0924-2244) | Elsevier |
2018 - Atual | PLoS ONE (1932-6203) | Public Library of Science |
2017 - Atual | Carbohydrate Polymers (0144-8617) | Elsevier |
2017 - Atual | Chemical Engineering and Processing - Process Intensification (0255-2701) | Elsevier |
2016 - Atual | Journal of Agricultural and Food Chemistry (1520-5118) | American Chemical Society |
2015 - Atual | Food Chemistry (0308-8146) | Elsevier |
2012 - Atual | Food and Bioprocess Technology (1935-5149) | Springer-Verlag |
2012 - Atual | Bioresource Technology (0960-8524) | Elsevier |
2012 - Atual | Agro FOOD Industry Hi Tech (1722-6996) | TKS TeknoScienze |
2011 - Atual | Journal of Chromatography A (0021-9673) | Elsevier |
2024/05/09 - 2024/05/09 | New Biotechnology | |
2024/02/04 - 2024/02/04 | Nutrients | MDPi |
Tutoria
Tópico | Nome do aluno | |
---|---|---|
2024/04/01 - Atual | Valorization, Industrialization, and Commercial Innovation for Agri-food | Sofia Amoedo |
2023/03 - 2023/07/06 | Analysis of the gut microbiome modulation by dietary intervention | Mariana Braguês |
2023/03 - 2023/07/06 | Making tools to facilitate the study of the gut-brain axis | Tiago Laranjeira Oliveira |
2021/01/01 - 2022/11/01 | Innovative technologies to increase the functionality of a strawberry preparation | Daniela Gonçalves |
2022/09/01 - 2022/09/30 | "Gut feeling": o eixo 'microbiota-gut-brain (MGBA) e a intervenção na ingestão alimentar compulsiva e obesidade | Catarina Cerqueira Gomes |
2022/09 - 2022/09 | Verão com Ciência UID 1662 - Centro de Investigação em Psicologia (CIPsi) | Catarina Cerqueira Gomes |
2020/05/04 - 2020/07/30 | Evaluation of functional food and juices in an innovative gastrointestinal bioreactor | José Pedro Carvalho |
2018/05/01 - 2018/07/30 | 4. Prebiotic functionality of Fructo-oligosaccharides produced by Aspergillus ibericus | Pedro Veloso |
2018/05/01 - 2018/07/29 | Evaluation of the interaction between bacterial strain present in the microbiome and intestinal cell lines | Inês Parente |
2018/05/01 - 2018/07/28 | Mycotoxin adsorption by micronized grape stalk under conditions that simulate the gastrointestinal tract | Liliana Beites Cerqueira |
2018/05 - 2018/07 | Moringa Oleifera: the extraction of its bioactive principles | Hugo Miguel Chaves Costa |
2015/02 - 2015/07 | Production of high-content content fructo-oligosaccharides | Joana Gomes |
Distinções
Prémio
2023 | Honorable Mention
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Centro de Documentação e Informação, Portugal
|
2023 | BfK Awards (Born from Knowledge), Prémio Empreendedorismo e Inovação Crédito Agrícola 2023
Agência Nacional de Inovação SA, Portugal
|
Outra distinção
2023 | Granted with a Visiting Professor Grant
Universidade Federal Rural de Pernambuco, Brasil
|