???global.info.a_carregar???
Bernardo Pereira de Bastos is an accomplished hospitality management professional. He holds two degrees in Hospitality Management, including a 1st Technology Specialization in Hospitality Management - Food & Beverage from Portuguese Tourism Schools in Porto, and a degree in Hospitality Management from Universidade Europeia, Lisbon. Mr. de Bastos has also completed a Master's degree in Management and Business Strategy from Universidade Europeia, Lisbon and is currently a Ph.D. candidate in Management, specializing in Hospitality Analytic Systems, also at Universidade Europeia. Bernardo de Bastos has gained valuable work experience through his positions at several companies. He worked for three years in management positions at Vila Galé, Ericeira, and Estoril, which is the second-largest hotel chain in Portugal. Additionally, he has worked in luxury hotels such as VilaLara and Hotel Ritz Four Seasons. Furthermore, he worked as a Revenue Manager at AL - A Casas das Casas, a tour operator that manages 40 properties for short-term rentals, and continues to renew and implement their strategy, concerning the hospitality sector, is also a consultant for Planning and Projects Management at Trompete Bar, an historical bar. In addition to his hospitality experience, has also worked in the commercial and supply chain management fields. He served as a Commercial Director and Supply Chain Manager, including the role of Planning and Report Manager, at Jodel, Lisbon, the biggest chemical products company in the Iberian Peninsula. Currently, oversees Planning and Management at Mesosystem, Porto, where he is involved in European and National research and investment projects. Bernardo de Bastos is also an accomplished academic, having taught several classes at both Universidade Europeia and ISEC Lisboa. These classes cover a range of subjects, including Revenue Management, Applied TIC on Hospitality, Events Management, and F&B Management. de Bastos, B. has also published three works, including his master's thesis and two scientific articles, and has presented two scientific articles in international conferences. For scientific purposes, is affiliated with Mesosystem Investigação & Investimentos (Research Center), A Casa das Viagens Touristic Operator, and XLR8 Revenue Management System. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________ Business planner | Cluster manager | Data Analyst | Project Manager | Revenue & Supply Chain Manager | Assistant professor
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Bernardo Bastos

Nomes de citação

  • de Bastos, Bernardo

Identificadores de autor

Ciência ID
941A-5056-576C
ORCID iD
0000-0002-2095-6435
Google Scholar ID
71aQVksAAAAJ&hl
Researcher Id
AEI-5483-2022
Scopus Author Id
57702444500

Endereços de correio eletrónico

  • bernardo.bastos@universidadeeuropeia.pt (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Sociais - Economia e Gestão - Organização e Gestão de Empresas
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B1)
Espanhol; Castelhano Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Formação
Grau Classificação
2022
Em curso
Gestão (Doutoramento)
Especialização em Gestão Hoteleira
Universidade Europeia, Portugal
"Hotel Analytics System based on Management Frameworks: Implications on decision-making processes" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2018 - 2020
Concluído
Gestão e Estratégia Empresarial (Mestrado integrado)
Especialização em Gestão
Universidade Europeia, Portugal
"O Balanced Scorecard: Benefícios e dificuldades do modelo estratégico para uma PME em Portugal" (TESE/DISSERTAÇÃO)
14
2015 - 2018
Concluído
Gestão Hoteleira (Licenciatura)
Especialização em Gestão Hoteleira
Universidade Europeia, Portugal
16
2013 - 2015
Concluído
Gestão Hoteleira - Restauração e Bebidas (Curso de Especialização Tecnológica)
Especialização em Gestão Hoteleira
Escola de Hotelaria e Turismo do Porto, Portugal
16
Percurso profissional

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2022/09 - Atual Assistente (Docente Universitário) ISEC Lisboa, Portugal
ISEC Lisboa, Portugal
2018/09 - Atual Assistente (Docente Universitário) Universidade Europeia, Portugal
Universidade Europeia, Portugal

Outras Carreiras

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2022/06 - Atual Coordenador Técnico (Assistente Técnico) Trompete Bar, Portugal
2021/09 - Atual Técnico Superior (Técnico Superior) Mesosystem, S.A., Portugal
Mesosystem, S.A., Portugal
2018/11 - Atual Técnico Superior (Técnico Superior) A Casa das Casas, Portugal
2020/08 - 2021/08 Técnico Superior (Técnico Superior) Jodel - Produtos Químicos, Portugal
2018/08 - 2018/11 Técnico Superior (Técnico Superior) Vila Galé SA, Portugal
2018/01 - 2018/07 Assistente Operacional (Assistente Operacional) Four Seasons, Portugal
Hotel Ritz, Portugal
2016/07 - 2018/01 Assistente Operacional (Assistente Operacional) Vila Galé SA, Portugal
2015/07 - 2015/09 Assistente Operacional (Assistente Operacional) VilaLara Thalassa Resort, Portugal
2014/09 - 2014/10 Assistente Operacional (Assistente Operacional) The Editory Hotels, Portugal
The Artist Porto Hotel Baixa, Portugal
2013/09 - 2014/01 Encarregado Operacional (Assistente Operacional) Solar o Condado, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2022/06 - 2024/04 PHYSALIA PHYSALIS – INNOVATIVE AND UNEXPLOITED SOURCE OF HIGH ADDED-VALUE COSMETIC PRODUCTS
MOD.PN.FRM.059.PT.V03
EEA and Norway Grants

Projeto

Designação Financiadores
2023/08 - 2025/12 InsectERA
Desenvolvimento técnico
Mesosystem, S.A., Portugal
Em curso
2022/09 - 2024/04 Physalia Physalis
PT-INNOVATION-0096
Desenvolvimento técnico
Mesosystem, S.A., Portugal
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Bastos, Bernardo. "DIGITALIZATION THROUGH PANDEMIC CRISIS: EFFECTS ON TECHNOLOGY, PROCESSES & HUMAN CAPITAL". Trabalho apresentado em ERECO-PVG, Porto, 2021.
    Aceite para publicação
Artigo em revista
  1. Bernardo P. De Bastos. "Determinants of revenue management framework as enablers for cloud & e-commerce hospitality management". Smart Tourism (2023): http://dx.doi.org/10.54517/st.v4i2.2486.
    10.54517/st.v4i2.2486
  2. De Bastos, Bernardo Pereira; Palrão, Beatriz Pedro; Almeida, José Pedro; Isidoro, Ricardo Jorge. "Guests’ Behavior and Emotions After COVID: Side-Effects Felt on Hospitality Revenue Management". European Business & Management (2023): http://dx.doi.org/10.11648/j.ebm.20230905.12.
    10.11648/j.ebm.20230905.12
  3. Ana Gandrita; Bernardo Bastos; Daniel Mandel Gandrita; Diana Costa. "DIGITALIZATION THROUGH PANDEMIC CRISIS: EFFECTS ON TECHNOLOGY, PROCESSES & HUMAN CAPITAL". Journal of Management and Business: Research and Practice (2022): http://dx.doi.org/10.54933/jmbrp-2022-14-2-3.
    10.54933/jmbrp-2022-14-2-3
  4. de Bastos, Bernardo. Autor correspondente: de Bastos, Bernardo. "Contribution of hotels’ revenue management for supply chain sustainability". Journal of Revenue and Pricing Management (2022): 1-12. http://dx.doi.org/10.1057/s41272-022-00380-z.
    Acesso aberto • 10.1057/s41272-022-00380-z
Tese / Dissertação
  1. Bastos, Bernardo Pereira de. "O Balanced Scorecard: Benefícios e dificuldades do modelo estratégico para uma PME em Portugal". Mestrado, 2020. http://hdl.handle.net/10400.26/33249.
Atividades

Consultoria / Parecer

Descrição da atividade Instituição / Organização
2022/06 - Atual Controlo de Gestão, Planeamento de Projetos e Gestão financeira.

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2022/09 - Atual Informática Aplicada à Hotelaria (Licenciatura)
2018 - Atual Revenue Management, Gestão de Eventos, Gestão de A&B