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I hold degrees in biology (BSc), agroecology (MSc), and agronomic and horticultural science (PhD). I was awarded a grant to study peppers and the impact of water stress and drying on nutritional and bioactive components in Hungary for my PhD. During my research, I learned about plant secondary metabolism and HPLC analysis. I am currently a Scientific Manager and contribute to a future with innovative agricultural practices, currently focusing on the area of organic insect fertilizer, or excrement, from the black soldier fly, Hermetia illucens. My role is related to research as support for the management and implementation of the unit's R&D activities; administration of other unit matters directly related to R&D activities; development and monitoring of research projects in the area of application and effectiveness of organic fertilizer insect control; assistance in identifying opportunities and submitting applications for other funding sources; and support for the organization of conferences and events directly related to the unit's R&D activities. My goal is to maximize soil health and improve food quality, promoting a more resilient and equitable food system and work on challenges that value innovation and sustainability, where I can apply my knowledge to develop solutions that contribute to a more sustainable future for agriculture. ResearchGate: https://www.researchgate.net/profile/Clarice-Souza-2 ORCID: https://orcid.org/0000-0002-5965-9067 Lattes: https://lattes.cnpq.br/8413249903757529
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
CLARICE SILVA E SOUZA CLARICE

Nomes de citação

  • CLARICE SILVA E SOUZA
  • SOUZA, C. S. E
  • SOUZA, C. S.

Identificadores de autor

Ciência ID
B61E-35D7-4C4E
ORCID iD
0000-0002-5965-9067

Endereços de correio eletrónico

  • cla_souzabio@yahoo.com.br (Pessoal)

Websites

Formação
Grau Classificação
2019 - 2023/05/17
Concluído
Plant Science Crop and Horticulture (Doutoramento)
Especialização em Crop and Horticulture Science
Hungarian University of Agriculture and Life Sciences - MATE, Hungria
"Impact of water supply, harvest and drying methods on phytochemical content of new chilli pepper hybrids" (TESE/DISSERTAÇÃO)
91%
2016/02/10 - 2018/05/28
Concluído
Agroecologia (Master)
Especialização em Mestrado
Universidade Federal de Viçosa Centro de Ciências Agrárias, Brasil
"NUTRIENTES, COMPOSTOS BIOATIVOS, CARACTERÍSTICAS BIOMÉTRICAS E FÍSICO-QUÍMICAS DE PITAIA E KINKAN COLETADOS EM VIÇOSA, MG" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2009/09/10 - 2015/12/22
Concluído
Ciencias Biologicas Licenciatura (Graduado)
Especialização em Biologia Licenciatura
Universidade Federal de Ouro Preto, Brasil
2012/01/01 - 2012/12/31
Concluído
Academic mobility in Biological Sciences (Outros)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/01/20 - Atual Investigador (Investigação) EntoGreen I&D, Portugal

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/03 - Atual Professor Associado Convidado (Docente Universitário) Instituto Universitário Egas Moniz Centro de Investigação Interdisciplinar Egas Moniz, Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2020/01/01 - 2024/12/31 Centro de Investigação Interdisciplinar Egas Moniz
UIDB/04585/2020
Egas Moniz - Cooperativa de Ensino Superior Crl, Portugal

Instituto Universitário Egas Moniz Centro de Investigação Interdisciplinar Egas Moniz, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2020/01/01 - 2024/12/31 Centro de Investigação Interdisciplinar Egas Moniz
UIDP/04585/2020
Egas Moniz - Cooperativa de Ensino Superior Crl, Portugal

Instituto Universitário Egas Moniz Centro de Investigação Interdisciplinar Egas Moniz, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso

Outro

Designação Financiadores
2023 - Atual InsectERA - The ERA of the insect industry
Outra
EntoGreen I&D, Portugal
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Clarice Silva e Souza; Pamella C. Anunciação; Ceres M. Della Lucia; Rosana G. Rodrigues das Dôres; Regina Célia R. de M. Milagres; Helena M. Pinheiro Sant’Ana. "A Comparison of the Biometric Characteristics, Physicochemical Composition, Mineral Elements, Nutrients, and Bioactive Compounds of Hylocereus undatus and H. polyrhizus". 2023.
    10.3390/Foods2023-15151
Artigo em jornal
  1. SOUZA, C. S. E; Hussein.G. Daood; Stella Agyemang Duah; Sergey Vinogradov; Gábor Palotás; András Neményi; Lajos Helyes; Zoltán Pék. Autor correspondente: SOUZA, C. S. E. "Stability of carotenoids, carotenoid esters, tocopherols and capsaicinoids in new chili pepper hybrids during natural and thermal drying", LWT, 2022, https://www.researchgate.net/publication/360509753_Stability_of_carotenoids_carotenoid_esters_tocopherols_and_capsaicinoids_in_new_chili_pepper_hybrids_during_natural_and_thermal_drying.
  2. Clarice Silva e Souza; Pamella Cristine Anunciação; Ceres Mattos Della Lucia; ROSANA GONÇALVES RODRIGUES DAS DORES; Regina Célia Rodrigues de Miranda Milagres; Helena Maria Pinheiro Sant’Ana. "Kumquat (Fortunella margarita): A Good Alternative for the Ingestion of Nutrients and Bioactive Compounds", 2020, http://dx.doi.org/10.3390/foods_2020-07590.
    10.3390/foods_2020-07590
  3. Rafaela Soares Trindade; Rosana Gonçalves Rodrigues das Dores; CLARICE, CLARICE; Tatiana Vieira Braga. "EFFECTIVENESS OF PROCESSES OF DRYING OF LEAVES OF PSIDIUM GUAJAVA L. IN FUNCTION OF LEVELS OF FLAVANOLS, PHENOLIC COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY", Pharmacologyonline, 2015
Artigo em revista
  1. Galdino PAULA FILHO; Clarice SOUZA; Ceres Della LUCIA; Helena SANT’ANA; Ricardo Henrique SANTOS. "Nutrients and bioactive compounds in wild fruits from the Brazilian Amazon rainforest". Food Science and Technology (2023): https://doi.org/10.5327/fst.17823.
    10.5327/fst.17823
  2. Clarice Se Souza; Hussein.G. Daood; Stella Agyemang Duah; Sergey Vinogradov; Gábor Palotás; András Neményi; Lajos Helyes; Zoltán Pék. "Stability of carotenoids, carotenoid esters, tocopherols and capsaicinoids in new chili pepper hybrids during natural and thermal drying". LWT 163 (2022): 113520-113520. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113520.
    10.1016/j.lwt.2022.113520
  3. Stella Agyemang Duah; Clarice Silva e Souza; Hussein.G. Daood; Zoltán Pék; András Neményi; Lajos Helyes. "Content and response to ¿-irradiation before over-ripening of capsaicinoid, carotenoid, and tocopherol in new hybrids of spice chili peppers". LWT 147 (2021): 111555-111555. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111555.
    10.1016/j.lwt.2021.111555
  4. Stella Agyemang Duah; Zsuzsa Nagy; Clarice Silva e Souza; Zoltán Pék; András Neményi; Lajos Helyes. "Effect of net shading technology on the yield quality and quantity of chilli pepper under greenhouse cultivation". Acta Agraria Debreceniensis 1 (2021): 5-9. http://dx.doi.org/10.34101/actaagrar/1/8348.
    10.34101/actaagrar/1/8348
  5. Stella Agyemang Duah; Clarice Silva e Souza; Zsuzsa Nagy; Zoltán Pék; András Neményi; Hussein G. Daood; Szergej Vinogradov; Lajos Helyes. "Effect of Water Supply on Physiological Response and Phytonutrient Composition of Chili Peppers". Water 13 9 (2021): 1284-1284. http://dx.doi.org/10.3390/w13091284.
    10.3390/w13091284
  6. Pinheiro-Sant’Ana, Helena Maria; Anunciação, Pamella Cristine; Souza, Clarice Silva e; de Paula Filho, Galdino Xavier; Salvo, Andrea; Dugo, Giacomo; Giuffrida, Daniele. "Quali-Quantitative Profile of Native Carotenoids in Kumquat from Brazil by HPLC-DAD-APCI/MS". Foods 8 5 (2019): 166. http://dx.doi.org/10.3390/foods8050166.
    10.3390/foods8050166
  7. Trindade, R.S.; Rodrigues-das-Dôres, R.G.; Souza, C.S.; Braga, T.V.. "Effectiveness of processes of drying of leaves of psidium Guajava L. In function of levels of flavanols, phenolic compounds and antioxidant activity". Pharmacologyonline 1 (2015): 1-7. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84928682090&partnerID=MN8TOARS.
Capítulo de livro
  1. Rosana Gonçalves Rodrigues das Dôres; Clarice Silva e Souza; Maira Christina Marques Fonseca; Juliana Cristina Santos Almeida; Ivan Paiva Barbosa; Fernando Luiz Finger; Giuseppe Micalizzi; et al. "JATOBÁ FRUIT (HYMENAEA COURBARIL L. VAR. STILBOCARPA (HAYNE) Y.T. LEE LANGENH.) : OIL, RESIN, BARK AND FLOUR ANALYSIS". 401-413. Editora Cient{\'{\i, 2020.
    10.37885/200700694
Livro
  1. Rodrigues-Das-Dores, R.G.; Silva e Souza, C.; Xavier, V.F.; Marques, F.S.; Almeida, J.C.S.; Guimarães, S.F.; Fonseca, M.C.M.; Sedyama, M.A.N.. Equisetum hyemale L.: Phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity. 2020.
    10.17660/ActaHortic.2020.1287.1
Recurso online
  1. R Gonçalves Rodrigues Das Dores; C Silva Souza; V Flores Xavier; S Ferreira Guimarães; C Santos Almeida Bastos Juliana; T Vieira Braga. Antioxidant potential of fresh leaves of Motherwort herb (Leonurus sibiricus L.). 2017. http://dx.doi.org/10.1055/s-0037-1608424.
    10.1055/s-0037-1608424
Resumo em conferência
  1. Souza, C. S. e; RODRIGUES DORES, R G; ANUNCIAÇÃO P. C.; DELLA LUCIA. C. M; SANT'ANA H. M. P. "FORTUNELLA MARGARITA: THE CITRUS FRUIT OF THE MOMENT? INVESTIGATION OF BIOACTIVE COMPOUNDS: VITAMINS, MACROELEMENTS AND POLYPHENOLS.". Trabalho apresentado em 10th Probiotics, Prebiotics & New Foods, 2019, Roma. The 2019 Probiotics, Prebiotics & New Foods, Nutraceuticals and Botanicals for Nutrition & Human and Microbiota Health 1st Science & Business Symposium, Roma, 2019.
  2. RODRIGUES DORES, R G; Souza, C. S. e; XAVIER, V. F; MARQUES, F. S; ALMEIDA, J. C. S; GUIMARAES, S. F; FONSECA, M. C. M.; SEDIYAMA, M. A. "Equisetum hyemale L.: phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity.". Trabalho apresentado em XXX. INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS - Advances in Production and Processing of Medicinal and Aromatic Plants, Istanbu, 2018.
  3. Souza, C. S. e; GUIMARAES, S. F.; FARIAS, S. M; PINTO, P. E. S; RODRIGUES DORES, R G. "PLANTAS MEDICINAIS: PROPAGAÇÃO e CULTIVO DE CAVALINHA E MANJERICÃO". Trabalho apresentado em VI SIMPÓSIO DE PÓS-GRADUAÇÃO EM AGROECOLOGIA, Viçosa, 2017.
  4. CALIMAN, M. A; GIOVANELLI, L. B.; OLIVEIRA, R. A.; FONSECA, M. C. M; Souza, C. S. e; RODRIGUES-DAS-DORES, R. G; CECON, P. R. "Teor de flavonoides em função da dose de adubação nitrogenada em Passiflora setacea manejado com o Irrigâmetro.". Trabalho apresentado em XXIV Simpósio de Plantas Medicinais do Brasil, Belo Horizonte, 2016.
  5. Souza, C. S. e; RODRIGUES-DAS-DORES, R. G; BRAGA, T. V. "AVALIAÇÃO DA ATIVIDADE ANTITUMORAL DO EXTRATO ETANÓLICO DE HASTES SECAS DE Equisetum hyemale L". Trabalho apresentado em In: Simpósio Ibero-Americano de Investigação em Câncer, 2016. In: VIII Simpósio Ibero- Americano de Plantas Medicinais e o III Simpósio Ibero-Americano de Investigação em Câncer,, 2016.
  6. XAVIER, V. F; Souza, C. S. e; DORES, ROSANA GONÇALVES RODRIGUES DAS. "Antioxidant action and reducer power of extracts of Leonurus sibiricus.". Trabalho apresentado em XXIV Silae, Punta Cana, 2015.
  7. Souza, C. S. e; RODRIGUES DORES, R G. "Determinação da eficácia dos processos de secagem de folhas de maracujá em função dos teores de flavonoides.". Trabalho apresentado em 53º Congresso Brasileiro de Horticultura, Palmas, 2014.
  8. RODRIGUES DORES, R G; BRAGA, T. V; Souza, C. S. e; MARQUES, F. S; Cardoso, S. R. "DETERMINAÇÃO DA ATIVIDADE ANTIOXIDANTE PELO SISTEMA B-CAROTENO EM EXTRATOS DE ERVA-MACAE.". Trabalho apresentado em VII Simpósio Iberoamericano de Plantas Medicinais (VII SIPM) e o II Simpósio Iberoamericano de Investigação em Câncer (II SIIC),, Ilheus, 2014.
  9. Souza, C. S. e; RODRIGUES-DAS-DORES, R. G. "Dosage of flavonols in fresh and dried leaves of passion fruit.". Trabalho apresentado em 62nd International Congress and Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant and Natural Product Research (GA),, Guimares, 2014.
  10. Souza, C. S. e; XAVIER, V. F; RODRIGUES-DAS-DORES, R. G. "Avaliação da atividade antioxidante de folhas de maracujá (Passiflora edulis) por diferentes métodos de secagem". Trabalho apresentado em n: VII Ibero-American Symposium of Medicinal Plants and II IberoAmerican Symposium of Cancer Research, Ilheus, 2014.
  11. FONSECA, M. C. M; Souza, C. S. e; DORES, R. G. R. "Atividade antioxidante do extrato etanólico de flores de Calendula officinalis L. em função das doses de adubação organica". Trabalho apresentado em VII Ibero-American Symposium of Medicinal Plants and II IberoAmerican Symposium of Cancer Research, Ilheus, 2014.